Sucuoğlu, "taban kimi aday gösterirse o kazanır"

Yayın Tarihi: 30/12/14 08:00
okuma süresi: 9 dak.
A- A A+

Cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu'na miting havasında bir toplantı yaptığını ve bunun hayli coşkulu geçtiğini gözlemlediğimi söyledim ve sordum açıkça kurultayda aday olup olmadığını; Sucuoğlu kendine has üslubuyla cevap verdi bu soruma "evet doğrudur, oldukça güzel bir buluşma gerçekleşti Lefkoşa ilçesi ve Liderimiz Eroğlu arasında. Seçimleri açık ara önde götürüyoruz buna hiç şüphe yok ancak adaylık konusuna gelince; UBP'nin 18 vekili var ve taban kimi aday gösterirse o aday olup kazanacaktır" dedi; ben tekrardan sordum aday mısınız diye "taban kimi gösterirse o aday olur ve kazanır diye" yanıtladı tekrardan.

Hepimiz Avrupa Birliği'ne üye olmak için hayli uğraşlar verdik toplum olarak. Olamadık ama gelin ki, olur muyuz bir gün orasını pek bilemeyiz ama heralde kıymetimiz pahalı olduğu için bir gün AB'li oluruz bizde. Eskiden modaydı her tartışmanın içinde "Avrupa Birliğinde olsaydık böyle mi olurduk ya" demek. Sonraları bu yerini "Rum tarafında bile böyle değil, şöyle " demek moda oldu. Gördüğüm kadarıyla artık bu tür söylemler geri de kaldı.

Ama bizim içimizde toplum olarak AB'ye uyum sağlamak adeta çağdışılıktan modern dünyaya açılma manasında oldu hep. Elbette ki bir yere kadar bu doğru. Örneğin hukuk sistemini keşke Avrupa Birliği'nden alıp uygulayabilsek.

Ürün Güvenliği yasa önerisi geldi Meclis komitesine, sözüm ona AB'ye uyum kapsamında artık Kuzey Kıbrıs'ta imitasyon ürünler satılamayacak. Taçoy'un başkanlığında bir yasa önerisi olduğunu duydum. Olayı kabaca anlatayım ki anlaşılabilsin; zira yasa oldukça geniş bir yasa tasarısı.

Bildiğiniz gibi KKTC tanınmamış bir ülke olduğu için yurt dışından buraya gelen birçok sekteröl imitasyon marka var. Normal şartlar altında gerçek bir marka saat 10 bin stg iken bunun imitasyonunu 100 lira alabiliyorsunuz. Tabii bazı markaların bayileri de yok değil KKTC'de.

Özellikle her şehrin çarşısı olarak adlandırdığımız alış veriş odaklı pazarlarda imitasyon birçok ürün var. Öğrencisinden tutunda askerine kadar ve bayanlara hitap eden kozmetikten, süs eşyasına kadar onlarca imitasyon marka var. İmitasyon ürünlerinin satışının hem devlete hem de piyasaya ciddi anlamda ekonomik girdisi var.

Konuyla ilgili olarak UBP Lefkoşa Milletvekili ve İlçe Başkanı Dr Faiz Sucuoğlu dün mecliste oldukça sert bir konuşma yaptı. Sucuoğlu gibi esnaf birlikleri de Hükümetin esnafı batırmaya kadar götürecek bu yasayı tedirginlikle izliyor.

Meclisteki konuşmasından sonra Faiz beyi aradım ve bir söyleşi için buluştuk. Sucuoğlu kendisini onlarca esnafın aradığını ve muhalefet partisi olarak olaya el atmalarını talep ettiklerini, yasanın geçmesi halinde esnafın kesinlikle batacağını ve AB'ye uyum derken ekonominin altüst olacağını söylediklerini anlattı bana.

ESNAFI BATIRACAKLAR

Sucuoğlu "Ürün güvenliği yasa önerisi 2015 yılında yürürlüğe girecek. Bu yasa AB üyesi olmayan ülkelerde AB standartlarına ulaşmak için uygulanıyor. Ancak ciddi sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Bir kere biz AB üyesi bir ülke değiliz. İlk önce Rum tarafına bakalım bizi konuşmadan önce. Rum tarafı 2004 yılında Avrupa Birliğine girdi. Ancak gelin görün ki 2011 yılına kadar Rumlar bir geçiş dönemi yaşadılar ve imitasyon ürünleri satmaya devam ettiler. Yani AB'ye girmelerinin 7 yıl sonrasına kadar bu ürünleri kullanmaya devam ettiler. Şimdi bize dönelim biz daha AB üyesi bile değiliz ve ne yazık ki daha olacak gibi de pek durmuyoruz, bildiğin gibi görüşme süreci şimdilik durgun. Peki nedir hükümetin bu telaşı ki daha AB'ye bile girmeden imitasyon ürünlerin satışını ortadan kaldıracaklar. Bakınız eğer Avrupa Birliğine üye olsak bunu anlayabilirim. Telif hakkı denilen bir şey var ama biz tanınmamış olan bir ülke olmanın verdiği sıkıntılarla zaten uğraşıyoruz. Zaten ambargolarla ezilen bir ülkeyiz. Siz bir de piyasaya ciddi getiri olan ve satışından hem devletin hem de halkın ciddi kazanç elde ettiği bir meseleyi ortadan kaldırırsanız, kendi elinizle ekonomiyi darbelersiniz. Maliye Bakanı nasıl denk bütçeden bahsediyor, vergi toplayacağı birçok dükkanı ve marketi kapatarak mı? Söz konusu yasayı uygulamayan esnafa hayli yüklü cezalar ön görüyor. Açıkçası kendi ayağına kurşun sıkan bir hükümet var karşımızda. Yakında tüm esnaf birlikleri sağlam gürültü çıkaracaklar. Siz hükümet olarak esnafı batırmayı kendinize görev olarak biçmişseniz elbette ki bunun diyeti de ağır olacaktır" dedi.

ALTUNCUOĞLU "MÜSAADE ETMEYECEĞİZ"

Esnaf ve Sanatkârlar Merkez Birliği Başkanı Kemal Altuncuoğlu ile de buluşup bu konu hakkındaki görüşlerini sordum kendisine; son derece kızgın ve öfkeliydi. Altuncuoğlu "Bir gazetemizde çıkan haber ülke gündemine bomba gibi düştü ve 10,000 dolayında esnafımızın yüreğini yaktı. 2015 yılında KKTC'de artık imitasyon ürünlerin satışının yasaklanacağı ile ilgili Lefkoşa'dan Girne'ye Güzelyurt'tan Magosa'ya binlerce esnaf imitasyon hazır giyim, ayakkabı, çanta ve bunlar gibi birçok ürün satmakta ve geçimlerini sağlamaktadırlar. Bilindiği gibi bu ürünler aynı zamanda Türkiye'nin bütün turistik şehirlerinde de önemli gelir kaynağıdır. Bırakın Türkiye'yi Güney Kıbrıs'ta da yoğun bir şekilde satılmaktadır. Bu ürünlerin adaya girişleri yasaklanırsa büyük bir kaos yaşanacaktır. Binlerce vatandaşımız kazandıkları birkaç kuruştan olacak ve iflas edecektir. Burada anladığımız Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin yapamadığını bizim hükümetimiz yapacaktır. Bilindiği gibi Rum Hükümeti uzun bir zamandır vatandaşlarının ülkemizden aldıkları bu ürünleri kapılarından geçirmemektedir. Buna rağmen Rum vatandaşları yine de üstlerine giyerek te olsa bu ürünleri almaktadır. Acaba diyoruz Rum'un yapamadığı, yasaklayamadığı bu ürünleri bizim hükümetimizle konuşup biz yasaklarız mı? dedi . Kime hizmet ettiklerinin bir türlü anlamakta zorluk çekiyoruz. Ülke ekonomisi dibe vurmuşken ve esnafları bu kadar sıkıntı çekerken ülke ekonomisini zora sokmak mı gerekir. Haberde tüm ürünlerde TSE belgesi aranacakmış. Dünyada hangi ülkede konfeksiyonda TSE belgesi vardır ?. Bunlar bunu bile bilemeyecek kadar acizdirler. Hükümetten derhal bu konuda bir açıklama yapması ve binlerce vatandaşımızın rahatlamasını sağlamasını istiyoruz. Aksi takdirde on binlerce vatandaş bunu gereğini yapar ve meclis önünde, başbakanlık önünde hayatlarında görmedikleri kalabalığı görürler. Bizim grevimiz diğer grupların eylemlerine benzemez, Ülkeyi Kaosa Sürükleriz !" dedi

PARTİ TABANI KİMİ ADAY GÖSTERİRSE O KAZANIR

Sucuoğlu'nu hazır bulmuşken geçtiğimiz Cuma günü geleneksel olarak yeni yıl kutlamasında UBP Lefkoşa İlçesinin Cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu'na miting havasında bir toplantı yaptığını ve bunun hayli coşkulu geçtiğini gözlemlediğimi söyledim ve sordum açıkça kurultayda aday olup olmadığını; Sucuoğlu kendine has üslubuyla cevap verdi bu soruma "evet doğrudur, oldukça güzel bir buluşma gerçekleşti Lefkoşa ilçesi ve Liderimiz Eroğlu arasında. Seçimleri açık ara önde götürüyoruz buna hiç şüphe yok ancak adaylık konusuna gelince; UBP'nin 18 vekili var ve taban kimi aday gösterirse o aday olup kazanacaktır" dedi; ben tekrardan sordum aday mısınız diye "taban kimi gösterirse o aday olur ve kazanır diye" yanıtladı tekrardan.

Ben de gülüp iyi dedim, ne denir ki başka…

*****************

GÜNÜN SÖZÜ

Bazen kırdım, çoğu kez kırıldım; ama ben hiç kimseyi kaybetmedim, sadece zamanı gelince vazgeçmesini bildim.

CAN YÜCEL.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları