Eroğlu seçimin birincisi amma!!!

Yayın Tarihi: 02/01/15 17:32
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

*UBP'nin her halukarda minimum % 27 oyu vardır; bu kırgınlar dışarı bir oy potansiyelidir. 2013 seçimlerinde UBP'nin aldığı oy oranı budur. Yine kırgınlar dışarı UBP'nin çıkabileceği oy oranı 18 vekile denk gelen % 34,7'dir. Velev ki tüm kırgınların geri kazanıldığını düşünsek bile bu oy oranı 21 vekile denk düşen % 40.5'lik bir oran olur. UBP'nin bunun dışında devrim yapması CTP'nin çökmesiyle olabilir ki bu şimdilik mümkün görünmüyor.

** Derviş bey adına son söz olarak şunu söyleyebiliriz ki ikinci tura illa ki kalacaktır. Ve bir genel milletvekilliği seçimi hesabı yapsak, Derviş beyin % 35-39 alması kaçınılmazdır, işte işi abartanlar Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bu gözden baktıkları için yanılıyorlar. Adayların dördü de iddialı olduğu için % 10 eksilterek söylüyorum, reisi cumhurun alacağı oy oranı % 25-29 arası bir oy olacaktır muhtemelen.

En nihayet yeni yıla girdik. Pek bir heyecanı yoktu, öyle sanıyorum ki birçok insan içinde aynıydı. Bilmiyorum belki yaşımız ilerlediği için olabilir ama sanırım bu insanların beklentilerinin düşmesinden ötürü kaynaklanan bir durum. Rutin yılbaşı eğlencelerini hepimiz yaptık, yeni bir yılın herkese iyi gelmesini temenni ediyorum bir kez daha.

Neyse ülke gündemine geri dönelim, oldukça erken başladığını düşündüğüm cumhurbaşkanlığı seçimleri için artık daha az zaman kalmasından ötürü daha kolay ve daha fazla tespitler yapabileceğiz. En son bir anket yayınlandı bildiğiniz gibi. Cumhurbaşkanı Eroğlu'nu 3-5 puan önde gösteren bir anketti bu, seçimin en popüler adayı olan Mustafa Akıncı'yı da Sibel Siber'in gerisinde Özersay'ın hemen önünde gösteren bir anketti.

Anketleri iyi anlamak ve doğru yorumlamak adına bugün böyle bir yazı kaleme aldım.

ANKETLER GERÇEKÇİ DEĞİL, KANMAYIN!!!

Vakti zamanında onlarca anket yapmış birisi olarak şunu kesin bir dille söyleyebilirim ki anketlerin büyük bir çoğunluğu artık doğru usullerle yapılmıyor. Zaten son yıllarda anket şirketlerinin başarılı olmasını bir yana bırakın, yakın sonuçlar bile vermemesinin nedeni bu.

Son yapılan anketin 1200 kişiyle yapıldığı iddia ediliyor ve ekleniyor adını açıklamak istemeyen çok güvenilir bir kişi. Bir gazeteci olarak böyle yalanları çok duydum ben.

Ortada bir anket olabilir hatta sonuçları bu değil ama buna yakın da olabilir ama çok ciddi bir anket kelimesini çöpe atın külliyen yalandır, bu bana göre.

Ne var ki bizim gibi küçük bir konuyu temcit pilavı gibi durmaksızın konuşan bir toplumlarda bu tür malzemeler çok işe yarar.

Bundan dolayıdır ki bizim gibi demokrasisi hala oturmamış toplumlarda tencereye ne koysan yenir.

Zaten anketlerin yapılmasının iki amacı vardır, bunu herkes bilir. Birincisi adayın kendi durumu hakkında o an ki fotoğrafını görmesi, ikincisi de seçim propaganda ekiplerinin kitle psikolojisini yönlendirme eğilimidir.

Örneğin yerel seçimlerde Gönyeli Belediye Başkanı kadim dostum, abim Ahmet Benli'nin aldığı oy oranı % 55. Yapılan tüm anketlerde Ahmet başkan % 60 ve üzeri çıkıyordu, hatta % 65'leri görme ihtimali çok yüksekti ama anket şirketleri başarılı olması garanti olan böyle bir adayda nerdeyse % 10 yanlış veri teslim etti.

Bu bana göre incelenmesi gereken önemli konudur. Şimdi anket şirketinin adını vermeyim, gerek yok ama bu konuları anlayasınız ve kanmayasınız diye yazıyorum.

EROĞLU ÖNDE AMMA!!!

Evet gelelim yapılan anketlere. Bu benim de duyduğum bir duyum, Cumhurbaşkanı Eroğlu yalnızca 14 tane anket yaptırmış, bu anketlerin hepsinde önde çıkıyor; yine iddiaya göre CTP'nin yaptırdığı ankette Reisi Cumhur % 32'i çıkıyor, yani önde çıkıyor az bir farkla olsa dahi.

Biz yapılan anketleri Kuranı Kerim sanıp inanıyoruz ve buna bağlı olarak korkuyor ya da seviniyoruz. Son derece saçma ama oldukça kullanışlı bir yöntem.

Ben dahi bir gazeteci olarak bir adayın psikolojisini, günlerce anket senaryoları yazarak darmadağın edebilirim ve bunu ustaca yapabilirim. Bu nedenle anketleri dikkate alın ama körü körüne de inanmayın derim.

Gelelim adayların durumuna, özetçe inceleyelim.

DERVİŞ EROĞLU

Az bir farkla olsa da şu an birinci turun galibi Reisi Cumhur. Açıkçası ben son bir yılda UBP'de ve yerel seçimlerde yaşananları, yapılan operasyonları gözlemlediğimde Derviş beyin değil birinci üçüncü çıkacağını düşünürüm. Ama gelin görün ki bizim gibi demokrasisi gelişmemiş toplumlarda Denktaş gibi Eroğlu gibi köklü politikacıların kolay kolay seçim kaybetmediği de bir gerçektir.

Bizim oy verme kültürümüz aynen şöyledir beyler; "o adayın herşeyine küfür eder, kahve kahve gezer onu herkese kötüler, sandık günü bakın oyunu yine o adaya vermiştir". Çünkü istediği bir menfaati reddedildiği için kırılmıştır, son gün birileri ağzına bir bal çalar ve yine o adaya oy verir.

Anketlere pek fazla itibar etmeyin demem ondan.

UBP'nin her halukarda minimum % 27 oyu vardır; bu kırgınlar dışarı bir oy potansiyelidir. 2013 seçimlerinde UBP'nin aldığı oy oranı budur. http://tr.wikipedia.org/wiki/2013_Kuzey_K%C4%B1br%C4%B1s_parlamento_se%C3%A7imleri

Yine kırgınlar dışarı UBP'nin çıkabileceği oy oranı 18 vekile denk gelen % 34,7'dir. Velev ki tüm kırgınların geri kazanıldığını düşünsek bile bu oy oranı 21 vekile denk düşen % 40.5'lik bir oran olur. UBP'nin bunun dışında devrim yapması CTP'nin çökmesiyle olabilir ki bu şimdilik mümkün görünmüyor.

İşte bu nedenle Derviş Eroğlu, kırgınlar dışarı ortalama % 35 oy almaya müsait bir adaydır. Bu oyu illaki alacaktır demiyorum, bu oyu almaya müsaittir diyorum.

Diyeceksiniz ki DP'nin ne olmasa % 10'luk taban bir oyu var al sana % 45 oy. Evvela şunu söyleyelim ki DP'nin % 10 değil şu an seçim olsa en fazla 1 ya da iki vekil çıkarabilecek bir potansiyeli vardır. Çünkü DP'de DP'li kalmamıştır son zamanlarda. Öte yandan olası bir seçim belirdiğinde UG'li vekillerin hepsi seçilemeyeceğini bildikleri için koşa koşa UBP'ye geri döneceklerdir ki bu gün gibi aşikardır.

Açıkçası DP'den buna Serdar Denktaş da dahil ciddi bir oy çıkmayacağını düşünüyorum. İşte bu nedenle Derviş beyin işi bu seçimlerde kolay değil.

DP'den Derviş beye gelse gelse % 1 ya da % 2 oy gelecektir, asıl oy UG kanadından geleceğini düşünürsek yukarıda bahsettiği olası % 35 oy oranının içindedir UG kanadı da.

Derviş bey adına son söz olarak şunu söyleyebiliriz ki ikinci tura illa ki kalacaktır. Ve bir genel milletvekilliği seçimi hesabı yapsak, Derviş beyin % 35-39 alması kaçınılmazdır, işte işi abartanlar Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bu gözden baktıkları için yanılıyorlar. Adayların dördü de iddialı olduğu için % 10 eksilterek söylüyorum, reisi cumhurun alacağı oy oranı % 25-29 arası bir oy olacaktır muhtemelen.

Unutmayın ki UBP-DP zor bir dönem yaşıyor ve bu iki partiden, başka adaylara ve partilere kaçış vardır şu an. Bunu küçümseyenler olsa da seçim sonuçlarını aldıklarında gerçeği anlayacaklar.

Pazartesi gününe Mustafa Akıncı'nın şu an ki seçim profilini inceleyeceğiz..

***************

GÜNÜN SÖZÜ

Cevap veriyorum Zamanla herşey geçer diyen akıllılara; "Geçen tek şey zamandır anlayan, anlatsın anlamayanlara.

CEMAL SÜREYA

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.