Seçim senaryolarına devam

Yayın Tarihi: 05/01/15 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

*Akıncı en iyi ve en kötü ihtimalle % 24 ila % 26 arasında bir oy alma potansiyeline sahiptir. Eroğlu, Akıncı ile ikinci tura kalacaktır. Mustafa bey ciddi anlamda kırgınların oyunun toplandığı adres durumundadır.

**Şu gözlemimi söylemem gerekir ki, CTP seçmeni her nedense geçmişte de Eroğlu-Denktaş kavgası oldu mu, tercihini Eroğlu'ndan yana kullanmıştır. Son yerel seçimlerde de Eroğlu'nun yönettiği operasyona destek verdiklerini unutmayalım. Bu nedenle Akıncı'ya CTP'den sanıldığı gibi iyi bir oy çıkmayacağını düşünüyorum.

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı'yı geçtiğimiz Cuma günü Kıbrıs Genç TV'deki programımda ağırladım. Gelmeden önce de geldikten sonra da hayli iyi reklamını yapmışlar Akıncı'nın ekibi bizim programın. Hoşuma gitmedi değil. Elbette ki bu hoşnutluğu yazıma yansıtacak değilim. Geçtiğimiz Cuma günü Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu'nun seçim profilini incelemiş ve bazı tespitlerde bulunmuştum.

Tabii bu değerlendirmeleri seçim sonuçlarına ve olası anket sonuçlarına göre değerlendiriyoruz. O nedenle lütfen kimse alınganlık yapmasın. Cuma günkü değerlendirmem de Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun her hâlükârda ikinci tura kalacağını ve iyi çalışılması halinde ikinci tura birinci aday olarak kalacağı yönündeydi.

Eroğlu'nun seçimlerde elde ettiği oy oranlarına ve yapılan anketlere baktığımızda bu sonuç çıkıyor karşımıza.

Gelelim diğer bağımsız cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı'ya. Programda ne konuştuğumuzu yazacak değilim zira onu Akıncı'nın kendi ekibi fazlasıyla yaptı. Biz Akıncı'nın seçim profilini ve O'nu destekleyen partilerin profilini inceleyelim.

TDP'NİN OY GÜCÜ

Ne yazık ki son genel milletvekilliği seçiminde TDP yaşadığı iç kavga neticesinde alması gereken oyu alamadı. Bu oy 7.5'le sınırlı kaldı. http://tr.wikipedia.org/wiki/2013_Kuzey_K%C4%B1br%C4%B1s_parlamento_se%C3%A7imleri

Ancak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki TDP'nin barış içinde yapacağı bir seçim çalışması sonrasında % 10-11 gibi bir oy oranına ulaşabilir. Bu nedenle ben TDP'yi % 10 olarak kabul ediyorum.

Yalnız Mehmet Çakıcı'nın da proaktif olarak sahne de olması gerekiyor, bunu da ekleyelim.

BKP'NİN OY GÜCÜ

BKP bir tür ağır sosyalist düşünceye sahip yurttaşların üye olduğu parti olmanın yanı sıra eski CTP'lilerin de zaman zaman oy verdiği bir parti. 2013 yılındaki genel milletvekilliği seçimlerinde ülke genelinde 39 bin oy alarak % 3,15'lik bir oran tutturmuş bir parti.

AKINCI'NIN BAŞLANGIÇ NOKTASI % 15

Tabii bu oy oranı % 4 olmuş mudur onu bilemem ama sonuç olarak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde TDP ve BKP'nin desteklediği bir aday olarak Mustafa Akıncı'nın başlangıç oyu yaklaşık olarak % 14-15 civarında.

AKINCI VE DİĞER PARTİLER "UBP-DP"

Önceleri de kaleme almıştım Mustafa Akıncı'nın UBP'deki bazı dominant siyasilerle kapı arkasında yapmış olduğu görüşmeleri. Mustafa beye en fazla destek UBP'den gidecek. Bunu söylemek lazım. Bunun ne oranda olacağını net olarak söylemek zaten mümkün değil ama son yerel seçimlerde UBP-DP'nin belediye başkan adayının almış olduğu kötü oyu da göz önünde bulundurursak, hatrı sayılır bir UBP-DP oyunun en azından Lefkoşa gibi en yüksek oy potansiyeline sahip bölgeden Akıncı'ya kayacağını söyleyebiliriz.

Unutmayın ki UBP ve DP seçmeni kendi partilerini dinlememiş ve bir başka partinin adayına oy vermiştir. Elbette ki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bu farklı olacaktır ama Eroğlu ile Denktaş kırgınlarının yöneleceği bir aday olacaktır Akıncı.

Akıncı her iki partiden toplam da % 10 oy alsa ki bunun daha fazla olma ihtimali de var Akıncı'yı bu oran % 24-26 oranına taşıyacaktır.

AKINCI VE DİĞER PARTİLER "CTP"

CTP'liler bir evvelden TKP'yi sevmez ve istemezler, bu nedenle Sibel Siber'e oy vermeyecek CTP'li partililer yerel seçimlerde yaptıkları gibi UBP'nin adayına yani bu sefer Derviş Eroğlu'na oy verebilecekleri gibi az bir kısmı Mustafa Akıncı'ya da oy verebilir.

Şu gözlemimi söylemem gerekir ki, CTP seçmeni her ne dense geçmişte de Eroğlu'na oy vermiştir son yerel seçimlerde de Eroğlu'nun yönettiği operasyona destek vermişlerdir. Bu nedenle Akıncı'ya CTP'den sanıldığı gibi iyi bir oy çıkmayacağını düşünüyorum.

Tabii bu durum Eroğlu ile Akıncı'nın ikinci tura kalması halinde külliyen değişir, onu da söylemek gerekir. Talat'ın ikinci tura kalınması halinde çözüm yanlısı bir adayı destekleyecekleri açıklamasını unutmayın.

Sonuç olarak yalnız benim gözlemim değil birçok kişinin gözlemidir; Eroğlu, Akıncı ile ikinci tura kalacaktır. Mustafa bey ciddi anlamda kırgınların oyunun toplandığı adres durumundadır.

Akıncı en iyi ve en kötü ihtimalle % 24 ila % 26 arasında bir oy alma potansiyeline sahiptir. Lefkoşa-iskele karpaz-girne bölgesinde diğer bölgelere nazaran şu an daha güçlü bir adaydır.

Akıncı'nın mağusa-güzelyurt ve köylerde güç kazanması gerekir, zayıf olduğu bölgeler özellikle köylerdir. Eroğlu bu bölgelerde daha güçlü.

Sonuç olarak Akıncı şu an ki tabloya baktığımızda en azından şimdilik Eroğlu'nun hemen ardından ikinci tura kalacak tek isimdir.

Yarın ki yazımızda Sibel Siber'in seçim profilini inceleyeceğiz.

*******************

SİBEL HANIM BUNLARA DİKKAT ETMELİ

Cuma günü bir gazetemizin manşetiydi. Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, CTP-BG adayı Sibel hanımı da yanına alarak ziyarette bulunmuş. Biliyorsunuz, son zamanların modası haline geldi, cumhurbaşkanı seçilmek isteyen adaylar illa ki iç meselelere de müdahil olup halkın sıkıntılarını giderecekler.

Bir kere Cumhurbaşkanının parlamenter seçim sisteminde anayasadaki yetkileri belli. Cumhurbaşkanı dediğiniz makam kelime anlamıyla temsili. Bu kadar. Tabii ki birçok konuda iç meselelerde duyarlı bir tavır izleyebilir ve hükümeti tenkit edebilir ama bu kadar.

Herşeyin başı yürütme yani başbakan. Tüm yetkiler onda toplanmış durumda, bu nedenle umarım adaylar temcit pilavı gibi iç meselelere müdahil olacaklarını söylemekten vazgeçerler.

Gelelim Sibel hanımın yaptığı gafa; Sibel hanımı sever sayarız, bizim için kıymetlidir ama belli seçim ekibi kendisini uyarmayı unutmuş. Efendim yanınızda bir ülkenin iç meselelerinde birinci derece sorumlu olan kişi yani Başbakan otururken ve siz Başbakanın başkan olduğu partinin adayı iken "Cumhurbaşkanının ülke içi sorunlarla daha çok ilgilenmesi gerekir, halkın da böyle birşeye ihtiyacı var" dediniz ve bunu okuyan birçok insan "yani iç sorunlardan sorumlu olan başbakan ne yazık ki bu sorunları gidermekte yetersiz, halkın bu sorunları çözecek birine ihtiyacı var, ben Cumhurbaşkanı olursam bu sorunları çözeceğim" anlamını çıkardı.

Eminim ki siz o anlamda ve şikayette bulunmak için böyle konuşmadınız ama birçok insan bunu böyle anladı.

Bu tür yanlış anlamalara mehel vermemek için dikkat etmelisiniz Sibel hanım. Rakipleriniz bunu hemen yakaladı ve kullandı.

******************

GÜNÜN SÖZÜ

"Açık ç?y içerdi hep, demli olunca bardağın diğer t?r?fınd?n beni göremezmiş, Öyle derdi…"

Cem?l Süreya

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.