Eylemler Siber'e zarar veriyor

Yayın Tarihi: 07/01/15 08:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

*Narenciye üreticilerinden alıp da ödenmeyen tutar 11.5 milyon lira. Bunun yarısı ödendi. 12 bin ton dalında kalan narenciyenin tazminat bedeliyle birlikte Naranciye'ye doğrudan gelir desteği kapsamında 3.5 milyon liralık bir başka borç. Yine hayvancılardan süt üreticilerinin toplam alacağı 30 milyon lira. Yani bu paranın acilen ödenmesi gerekiyor zira bu insanların hemen hemen hepsi çek yasağına girmiş durumda. Küçük baş hayvancıya ödenecek doğrudan gelir desteği 8 milyon lira. Kuru tarımcıya ödenecek mazot parası 8 milyon lira .

**Sibel hanımın normal şartlar altında bile zaten birinci adayla yaklaşık % 10'luk bir geriliği var; aradaki bu ciddi farkı kapatmak için zaten Sibel hanım ve partisi çalışması gerekiyor. Bir de üst üste bu eylemler olunca ve olmaya devam ederken tüm partilerden oluşan batmış alacaklı üretici, siz sanıyor musunuz ki CTP'nin adayına oy verecektir; açıkçası bunu kimse beklemesin, bekleyenler de saflık etmiş olur.

Hayvan Üreticilerinin Hükümetten alacaklarını alamamasından ötürü gerçekleştirdikleri eylem daha da büyüme noktasına geldi. Alacak ne verecek ne eğer anlamayan vatandaşlarımız varsa bir daha belirteyim ben tam olarak anlayın.

Hayvan üreticilerinin hükümetten 50 milyona yakın alacağı var ancak acil olan bunun 30 milyon liralık kısmı. İşin daha kolayını söyleyim; Hayvancılar sütlerini sattıkları ürün imalatçılarından alacaklı oldukları 14 milyon lira şu an hükümetin kasasında bekliyor. Ancak gelin görün ki hükümet yasa yapıp değişiklikler yaptığı için güya maliye bakanlığı bu parayı kendi eklemesi gereken 14 milyonluk katkıyı vermediği için ödeyemiyor.

Hayvan üreticileri şu an, maliye bakanlığı söz konusu 14 milyonu ödese bu eylemi sonlandıracak. Ama ödemiyor.

PARA BAŞKA YERE Mİ HARCANDI?

Hayvancılar uzunca bir süredir paralarını almak için bekliyorlar ama alamıyorlar, bu paralar yani hayvancının haklı olarak almayı beklediği paraları maliye şubat öncesinde yani 2015 bütçesi açılmadan ödeyemiyor; peki neden 2015 bütçesinin açılmasını beklemek zorunda hükümet? Hayvancının parasının hükümetin kasasında olması gerekmez mi normalde? Gerekir; peki o zaman bu para nerede? Hükümet hayvancının parasını nereye harcadı ki ödemiyor.

Daha doğrusu ödeyemiyor.

EYLEMLER ÇOĞALACAK

Bir kere 2015 bütçesi açılana kadar bu hükümet alacaklı olan hiç kimseye para ödeyemez, ya da acil konularda borçlanma yapması gerekiyor; başka hiçbir şekilde ödeme yapılması mümkün değil. Ocak ayı içerisinde hükümetten alacaklı olan tüm üreticiler ciddi eylemler yapacak. Örneğin gelecek hafta turizm örgütleri alacaklarını alamadıkları için eylem yapacak, yine gelecek hafta narenciye üreticileri hala gerekli ödemeler yapılmadığı için sert bir eylem yapacaklar.

Taa ki şubat ayı gelsin, 2015 bütçesi açılsın ve bu ödemeler yapılsın. Yani ölme eşşeğim ölme demenin

yeri.

ÜRETİCİ'NİN SON ALACAKLI DURUMU

*Narenciye üreticilerinden alıp da ödenmeyen tutar 11.5 milyon lira. Bunun yarısı ödendi.

* 12 bin ton dalında kalan narenciyenin tazminat bedeliyle birlikte Naranciye'ye doğrudan gelir desteği kapsamında 3.5 milyon liralık bir başka borç.

*Yine hayvancılardan süt üreticilerinin toplam alacağı 30 milyon lira. Yani bu paranın acilen ödenmesi gerekiyor zira bu insanların hemen hemen hepsi çek yasağına girmiş durumda.

*Küçük baş hayvancıya ödenecek doğrudan gelir desteği 8 milyon lira.

*Kuru tarımcıya ödenecek mazot parası 8 milyon lira .Yani anlayacağınız Tarım bakanlığının üreticiye oldukça kabarık ödemesi duruyor ve beklemede.

SİBER OY KAYBI YAŞIYOR, YAŞAYACAK

Sibel hanım haliyle CTP-BG hükümetinin adayı ve yapılan anketlerde ikinci sırada çıkıyor ama Sibel hanımın normal şartlar altında bile zaten birinci adayla yaklaşık % 10'luk bir geriliği var; aradaki bu ciddi farkı kapatmak için zaten Sibel hanım ve partisi çalışması gerekiyor. Bir de üst üste bu eylemler olunca ve olmaya devam ederken tüm partilerden oluşan batmış alacaklı üretici, siz sanıyor musunuz ki CTP'nin adayına oy verecektir; açıkçası bunu kimse beklemesin, bekleyenler de saflık etmiş olur.

Hükümetin ödeme konusunda yaşayacağı tüm bu sorunlar, gerçekleşen tüm eylemler günün sonunda hükümeti istediği kadar aşağıya çeksin asıl zararı Sibel hanım görecektir. Hem de hiçbir günahı olmamasına rağmen.

Bakınız, kim ne derse desin Sibel hanım hem kıymetli hem de iddialı bir adaydır. Kazanır kazanmaz o ayrı mesele ama bu tür eylemler devam ederse seçimleri kazanma iddiası ortadan kalkacaktır.

Talat'a seçim kaybettiren Kıbrıs meselesindeki çözümsüzlük değildi bir tek o dönem ki CTP hükümetinin başarısızlığıydı da aynı zamanda, erken seçime gitmesi ve çek ödeyemez duruma gelmiş olmasıydı.

Tek bir fark var; o yıllarda Hükümet maaş dahi ödemek de zorluk çekiyordu en azından bu hükümetin şimdilik daha öyle bir sorunu yok ama bir benzerliği var "devlet vatandaşına hayli borçlu"..

*************

GÜNÜN SÖZÜ

Hep kazanırsın ey çözümsüzlük!

Cemal Süreya

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları