Özersay'ın özgüveni yüksek

Yayın Tarihi: 08/01/15 08:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

*Sağ oylardaki yaşanan tüm kırgınlıklara rağmen Derviş Eroğlu'nun birinci turun galibi olduğuna inanırım, ikinci sırada olan adaya da hatrı sayılı bir fark attığına da inanırım, günün sonunda sağ oyları temsil ediyor Derviş bey ama oyunun % 40'ın üzerinde olduğuna şahsen ben inanmam.

**Kudret Özersay'ın ikinci tura kalma ihtimalini zayıf bulurum, en azından şimdilik görünen bu ama Özersay'ın cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında bir parti kurması halinde grubuyla meclise gireceğinden ve aktif siyasette ciddi anlamda başarılı olacağından zerre kadar şüphem yok.

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay'ın basın toplantısı vardı dün. Özersay uzun uzun projelerini, anlattı, var olan yanlışların yarattığı sıkıntılardan bahsetti. Toplantının başında kendisine ilk olarak anketle; yayınlanan anketlerde alması muhtemel oyların düşük gözükmesi hiçbir şekilde onu rahatsız etmedi anladığım kadarıyla. Anketlerde çıkan sonuçlar kendisine sorulduğunda "düşünsenize yayımlanan anketlerin her birinde farklı sonuçlar alıyorum, hangisi doğrudur, bu kadar farklı sonuçlar almam nasıl mümkün olabilir, açıkçası ben anketleri güvenilir bulmuyorum" dedi ve soruları yanıtlamaya devam etti.

Geçtiğimiz Cuma gününden düne kadar adayların seçim profillerini değerlendireceğimi söylemiştim. En sona Kudret Özersay kaldı ve gelin görün ki O'nun basın toplantısı gününe denk geldi yazısı, tabii ne ilginçtir ki düne kadar da üç tane anket yayınlanmış oldu. Bu anketleri biraz irdelemek lazım.

ANKETLERİ İNANDIRICI BULMAM

Geçtiğimiz gün ben de bir anket yayınladım, daha önce de yazdım yine yeri gelmişken ifade edeyim; anketler bir amaç. İçin yapılır iki amaç için kullanılır. Birincisi anketi yaptıran aday kendi durumunu tahmini de olsa görmeye çalışır. İkincisi ise hem kendi durumunu görür hem de bu ankette değişiklik yaparak ona göre bir propaganda geliştirir.

Bizim gibi küçük toplumlarda anket sonuçları sayesinde algı ile oynanmaya çalışılır hep, bu yapılırken de bunu yapanların oynayamadığı tek seçenekleri vardır o da anketin yapıldığı insan sayısı. En kalabalık anketler 850 ila 1200 arasında yapılır ki en yaygını ve yükseği 850 kişidir.

Ötesi ekonomik olmadığı için yapılmaz çünkü anketler bir kez değil birkaç kez tekrarlanır. Örneğin Girne Araştırma Enstitüsü'nün anketini ele alalım; netice de bu da bir anket ve bilimsel metotlarla yapıldığına şüphe yok, asla içinde yalan barındırdığına inanmam; çıkan sonuç neyse sonuçta kurum da onu yansıttı ama gerçek yaşamdaki sonuç gerçekten böyle midir? Böyle değil de buna yakınsa böyle mi kalır? Yani demem o ki yapılan herhangi bir anketle seçimin sonucunu tayin etmek ve budur demek için mümkün değildir.

EROĞLU'NUN GÜCÜNÜ KÜÇÜMSEMEYİN

Sağ oylardaki yaşanan tüm kırgınlıklara rağmen Derviş Eroğlu'nun birinci turun galibi olduğuna inanırım, ikinci sırada olan adaya da hatrı sayılı bir fark attığına da inanırım, günün sonunda sağ oyları temsil ediyor Derviş bey ama oyunun % 40'ın üzerinde olduğuna şahsen ben inanmam. Tabii bu benim düşüncem ve sokakta gördüğüm hava böyle.

Ha eğer topluma şunu derseniz açık ara önde, hatta hatta birinci turu bile her an alabilir size kimse inanmaz; gerçekten inanmaz ama şunu derseniz "Derviş bey bu seçimin iddialı ve birinci sırasındaki en zorlu adayıdır" o tamam, buna herkes hem fikir olur. Zaten Derviş Eroğlu gibi bir adayın gücünü kimse küçümsemek gibi bir yanlışa düşmez ama diğer adayların gücünü, potansiyelini, sokakta konuşulanları da duymazlık yapmamak lazım.

ÖZERSAY POPÜLER VE GELECEK VAADEDİYOR

Şimdi bu seçimdir sonucu ne kalır ne olur kimse bilemez; sonuçta 165 bin seçmen var ve bunların bir kısmı sandığa gitmeyecektir. Açıkçası ben kararsızların öyle anketlerde çıktığı gibi fazla olduğuna inanmıyorum. Ama diğer üç adaya bakarsak Kudret Özersay'ın ikinci tura kalma ihtimalini zayıf bulurum.

En azından şimdilik görünen bu ama Özersay'ın cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında bir parti kurması halinde grubuyla meclise gireceğinden ve aktif siyasette başarılı olacağından zerre kadar şüphem yok.

Kapasitesi yüksek ve güvenilir bir siyaset adamı olmaya adaydır, en azından bugüne kadar siyaset sahnesinde gördüklerimizden farklı bir kimlik var karşımızda.

İKİNCİ TURUN ÖNEMİ

Burada gözlerden kaçmaması gereken bir başka konu var ki o da ikinci turun nasıl şekilleneceği meselesi. İkinci tura Derviş Eroğlu kiminle kalacak? Anketlerde sürekli ikinci sırada çıkan Sibel Siber'in Derviş beyle ikinci tura kalması halinde bu yarışı Sibel hanımın kazanma şansı daha fazla artar. Tabii eğer Sn Talat, Sibel hanıma bir oyun yapıp desteğini geri çekmezse. Tabii Sibel hanımın seçimleri kazanması demek, Talat'ın yeniden vekilş ve başbakan olması anlamına da geliyor.

Ola ki Eroğlu ile Akıncı ikinci tura kalırsa Eroğlu'nun şansı daha ağır basar. Çünkü CTP'lilerin en az yarısı tercihini Eroğlu'nu seçmek için kullanır. Bunu daha önce de yazdım yine yazmaktan çekinmem; yerel seçimlerdeki Eroğlu-CTP işbirliğini unutmayın; aksi takdirde CTP büyük kalelerini kaybetmezdi.

İşte birinci turdan ziyade her ne kadar erken de olsa ikinci turun da nasıl şekilleneceği son derece önemli.

****************

GÜNÜN SÖZÜ

Giden sizin için çok değerli de olsa, kapıyı örtün ki; içeride kalanlar üşümesin.

Paulo Coelho

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları