Üstel sert konuştu: "Yakında hükümetten giderler"

Yayın Tarihi: 14/01/15 16:01
okuma süresi: 10 dak.
A- A A+
  • ÜSTEL "öyle sanıyorum ki en sert kış aylarından birini yaşıyoruz. Bilhassa otellerin böyle soğuk zamanlarda elektrik sarfiyatı inanılmaz artıyor. Petrol fiyatları ciddi bir düşüş yaşarken hükümetin, elektrikte indirime gitmemesi bu hükümetin turizmi geliştirmek gibi bir derdi olmadığını gösteriyor bize. Arkadaşlar hükümet etmekten usandıysa devam etsin, üreticisine, ve diğer tüm sektörlerine karşı bu kadar vefasız olan bir hükümetin ömrü uzun değildir. Çok yakında emin olun düşerler. Öyle anlıyorum ki yakında hükümetten düşerler"…

  • Aktığ "elektrik gideri başka ülkelerin otel girdilerinde altıncı ya da yedinci sırada yer alır. Eskiden bizim ülkemizde ikinci sırada yer alırdı, gelin görün ki son yapılan zamlarla birlikte artık otellerin en büyük derdi elektrik gideri oldu. Petrol fiyatlarında yaşanan bu düşüşü hükümetin değerlendirmeye alması gerekiyor acilen. Turizm çok rahat ülkeye ciddi gelir getiren sektör haline getirilebilir. Türkiye'nin gücünü doğru adımlar atılırsa kullanabiliriz. Ama gelin görün ki bunu yapabilmek için ilk önce hükümetin bir turizm politikası olacak"

Yazımı yazmazdan önce tüm gündemi gözümden geçiririm. Düşünürüm ne var ne yok ve bir bakarım ki hiçbir şey yok. Bizim ülkemizde değişmeyen ana gündemlerden biri de seçimlerdir. Şöyle bir yoklayın aklınızı bakalım seçimsiz herhangi bir yılımız olmuş mudur. Tüm bunlar akıp giderken ülkede yaşanan onlarca sorun çözülmeyi bekler ama çözülmez. Seçimler yaklaşana kadar ara sıra seçim yazıları kaleme alacağım ama en azından şimdilik gündem müsaitken, ülkenin kanayan yaralarını konuşalım.

Turizm sektörü baştan aşağı geri adım saymaya başlamış durumda. Özellikle elektrikte KIBTEK'in Hükümete elektriği ucuzlatması yönünde yapmış olduğu teklifin Hükümet tarafından reddedilmesi artık daha yüksek sesle tartışılıyor. Petrolün satış bedeli o kadar bir ucuzladı ki neredeyse 55 dolara kadar geriledi. Buna göre Hükümetin derhal % 50 bir indirime gitmesi gerekir ama gelin görün ki bizim hükümette tın yok.

Vakti zamanında elinde pankartla UBP hükümetinin elektrik zammını protesto eden Özkan Yorgancıoğlu, hükümet olduktan sonra % 30'luk bir zam yapmış ve bunun gerekliliğini savunmuştu. Bu kadar yüksek bir elektrik zammı tüm sektörü ciddi anlamda olumsuz etkilese de hade diyelim kendine göre haklı gerekçeleri vardı Özkan beyin.

Bugün gelinen nokta da petrol adeta yerlerde sürünüyor. Ciddi anlamda yaşanan krizden ötürü değer kaybetmiş durumda. Hükümet istemeye istemeye petrolün ülkemizdeki satış ücretini de ucuzlatıyor ama gelin görün başta Turizm sektörünü, otelleri, restoranları mahvedecek noktaya getiren elektrik fiyatlarında hiçbir şekilde geri adım atmıyor.

Sebep? Sebep şu ki; hükümetin o kadar fazla bir iç borcu var ki hiçbir giderden feragat edemez durumda. Ama bu vatandaşın hakkı; zira siz ucuz benzinle ürettiğiniz elektriği fahiş fiyata satabilir misiniz? İşte hükümetin elektrik fiyatlarını aşağı çekmeyerek tam da yaptı bu.

Bir tür kazıklanıyoruz. Allah aşkına hiçbir hükümet kendi halkını kazıklar mı? Olabilir mi böyle bir şey. Oluyor ama işte. Bizim hükümet ucuza aldığı benzinle ucuza ürettiği elektriği kendi halkına baskın pahasına satıyor.

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ ve Turizm Eski Bakanı Ünal Üstel ile dün güzel bir söyleşi yaptık.

KITOB Başkanı Hüseyin Aktığ'ı turizm adına umutsuz ve ağlayan bir yapıda bulmadım. Tam aksine Turizmdeki sorunların aşılması halinde Turizmden elde edilecek gelirler neticesinde Hükümetin sürekli ifade ettiği denk bütçeyi oldukça rahat tamamlayarak artıya dahi geçebileceğini söyledi.

Aktığ "elektrik gideri başka ülkelerin otel girdilerinde altıncı ya da yedinci sırada yer alır. Eskiden bizim ülkemizde ikinci sırada yer alırdı, gelin görün ki son yapılan zamlarla birlikte artık otellerin en büyük derdi elektrik gideri oldu. Petrol fiyatlarında yaşanan bu düşüşü hükümetin değerlendirmeye alması gerekiyor acilen. Turizm çok rahat ülkeye ciddi gelir getiren sektör haline getirilebilir. Türkiye'nin gücünü doğru adımlar atılırsa kullanabiliriz. Ama gelin görün ki bunu yapabilmek için ilk önce hükümetin bir turizm politikası olacak" dedi.

Hüseyin beyle ilk kez tanışmamıza rağmen açıkçası bende çok olumlu izler bıraktı. Son derece pozitif ve turizm sektörün ihtiyaçlarını oldukça iyi tanımlayan bir olgunluğu var. Turizm sektörünü başarıyla temsil ediyor kesinlikle.

ÜSTEL SERT KONUŞTU

Aktığ'ın ardından Turizm Eski Bakanı Ünal Üstel'i konuk olarak ağırladım. Ünal bey'le de oldukça verimli bir program yaptık. UBP Girne Milletvekili, Turizm Eski Bakanı Ünal Üstel ile bir araya gelip sohbet ettik. Bir şeyleri değil birçok şeyi başarmanın yolunu ve sebatını uzun uzadıya konuştuğumuz bir sohbet oldu bu. Zira Turizm son derece kötü bir dönemden geçiyor şu sıralar.

Üstel istatistiki verileri aktarırken resmi belgeleri de göstermeyi ihmal etmedi..

"KKTC tarihinde 1 milyon turist hedefi, ilk kez UBP iktidarı döneminde ortaya kondu. 2012 yılında otellerimizde 630 bin civarı ziyaretçi konakladı. 700 bin ziyaretçiye çıkardık. 2014'te bir milyon yatak hedefi koyduk. Halkımızdan alacağımız destekle bu hedefe ulaşacağız.

Otellerin 2013 haziran ayıdoluluk oranı ortalaması yüzde 65 oldu.

Doluluk oranlarında bir önceki aynı ayına göre yüzde 8,3, bir önceki aya göre ise yüzde 22,6 düzeyinde artış görüldü

5 yıldızlı büyük otellerin doluluk oranı Haziran 2013 ayında yüzde 75 oldu. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 oranında bir artış, bir önceki aya göre ise yüzde 25 artış yaşandı.

5 yıldızlı oteller dışında kalan küçük otellerin doluluk oranı ise yüzde 56 olurken, bu da geçen yılın aynı ayına göre dolulukta yüzde 14,3, bir önceki aya göre bakıldığında ise yüzde 24,4 artış gösterdi

2012 rakamlarına göre KKTC'ye gelen turist sayısı 1 milyon 166 bin kişi…

Programa başladığımızda üçüncü ülkelerden gelenlerin sayısı çok daha düşüktü, 100 bin civarındaydı, neredeyse iki katından fazla rakama ulaştık.

Turizmi 12 aya çıkarma hedefinde adım adım ilerledik ve bu konuda önemli mesafeler kat ettik.

Kış aylarında da ülkeye turist çekmeyi başardık

Bizden önce yurtdışında 5 - 6 fuara katılını yordu. Biz 30 fuara katıldık. Geçmişte KKTC'ye fuarlarda yer vermiyorlardı. Şimdi durum tersine döndü.

KKTC, ambargo ve izolasyon altında olmasına rağmen yılmadan ve bıkmadan Avrupa'da hem bu ambargoyu kırmak hem de daha fazla turist almak amacıyla bu ülkelerdeki fuarlara katıldık

"0 CHARTERDEN 17 CHARTER'E"

"Charter seferleri başlattık. İlk kez Avrupa'dan charter seferler düzenledik. Charter seferleri 11, 12, derken 17'ye çıkardık. Almanya'dan, Rusya'dan, Hollanda'dan İskandinav ülkelerinden, İran'dan….

Türkiye kaynaklarıyla uyguladığımız teşvik sistemiyle 13 farklı destinasyondan charter seferler başlattık. Böylece Kuzey Kıbrıs turistik bir destinasyon olarak tanınmaya başladı ve ülkeyi ziyaret eden yabancı turist sayısında önemli artışlar sağladık. Yoğun çalışmalarımız neticesinde KKTC'nin turizm gelirleri 700 milyon dolarlar seviyesine ulaştı. Kişi başına harcama da 600 dolar seviyelerinde.

Gerek harcamayı, gerekse toplam geliri artırmak için, şu anda yürütülen 3 yıllık programın bitiminden sonra yeni bir program devreye girecek. Şimdi KKTC, ülke tanıtımı açın 30 fuara katılabiliyor ancak bu daha da artacak.

Son 10 yılın rakamlarına bakıldığında nereden nereye gelindiği görülüyor. 2004 yılında Türkiye'den KKTC'ye gelen turist sayısı 340 bindi. Şimdi 904 bin. 10 yılda üçe katlandı. Aynı dönemde yabancı uyruklu turist sayısı 130 binden 262 bine çıktı, yani ikiye katlanmış. Toplamda iki kattan fazla artış oldu. Uzun zamandır düşüş gösteren İngiltere pazarını toparladık. Turizmde kaliteyi yükseltmek, turistlerin memnuniyetini artırmak için çok yönlü projeler yürüttük; Türkiye ve İngiltere'de profesyonel tanıtım kampanyaları sürdürdük"…

ELEKTRİK ÇOK PAHALI

"öyle sanıyorum ki en sert kış aylarından birini yaşıyoruz. Bilhassa otellerin böyle soğuk zamanlarda elektrik sarfiyatı inanılmaz artıyor. Petrol fiyatları ciddi bir düşüş yaşarken hükümetin, elektrikte indirime gitmemesi bu hükümetin turizmi geliştirmek gibi bir derdi olmadığını gösteriyor bize. Arkadaşlar hükümet etmekten usandıysa devam etsin, üreticisine, ve diğer tüm sektörlerine karşı bu kadar vefasız olan bir hükümetin ömrü uzun değildir. Çok yakında emin olun düşerler. Öyle anlıyorum ki yakında hükümetten düşerler"…

Ünal beyin anlatımını izlerken adeta soluk almadan anlattığını fark ettim. Başarmanın verdiği hazdı bu. Turist sayısındaki artış, hiç olmayan charterların çoğalması ve otellerdeki doluluk oranları; tüm bunları görmezden gelmek mümkün mü?

*****************

GÜNÜN SÖZÜ

Ağlıyordum. O gidenler, "Sen iyi bir insansın" diyordu. Ve hiçbiri de aslında; iyi insan sevmiyordu.

Cemal Süreya

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.