Çağlar: "Eğitim; değişimi hedefleyen CTP'de olmalıydı"

Yayın Tarihi: 23/01/15 08:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

*ÇAĞLAR "benim ille de bakan olmak gibi derdim yok. Başbakan Yorgancıoğlu beni niye bakan yapmadı diye de bir derdim yok ancak ne olursa olsun eğitim gibi toplumu doğru şekilde değiştirme, çağdaş ve modern dünyaya taşıma konusunda son derece önemli bir bakanlık. İşte böylesine önemli bir bakanlık kesinlikle CTP gibi kadroları son derece güçlü ve toplumsal değişimi hedefleyen bir partinin inisiyatifinde olmasını isterdim".

** Eğitim bakanlığı Çağlar'ın ve CTP'nin hakkıydı. Çünkü Çağlar parti içinde "eğitim nasıl olmalıdır'ı" adam gibi çalışıp buna partisini hazırlayan tek adamdır. Kim ne söylerse söylesin, üstelik profesördür de.

Uzun zamandır CTP-BG Güzelyurt Milletvekili Prof Dr Mehmet Çağlar ile sohbet etme fırsatı bulamamıştık. Bu nedenle bir hafta öncesinden sözleşip buluştuk. Her ne kadar adı CTP kurultayıyla özdeşleşse de; Mehmet Çağlar aslında CTP'nin eğitim programını yazan adam bana göre. Herkesin her şeyde emeği olabilir. Ben siyasetçi değilim, laf yuvarlamak benim işim değil. Belki Çağlar denildiğinde CTP kurultayındaki üç adaydan birini hatırlarsınız ama Çağlar bana CTP'nin programlarının hazırlanmasında önemli rol oynayan ve bunların hayata geçmesi için mücadele eden siyasetçi algısı yaratır.

Sohbetimizde CTP-BG'nin Kıbrıs Türk Toplumunun olumlu yönde değişimine ciddi katkılar yaptığını ısrarla vurguladı ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adayları Sibel Siber'in arkasında ciddi bir parti kadrosu durduğuna işaret etti. Malum süreç hassas ve CTP Cumhurbaşkanlığı seçimine hazırlanıyor. Bunun hemen ardından yani Haziran ayında CTP'nin kurultayı var.

Satır aralarında bilinç altında muhafaza ettiği düşünceleri veriyor aslında. CTP'nin olumlu yönde değişmekte olduğunu ve bunun kaçınılmaz bir süreç olduğunu, bu değişimin de durmasının mümkün olmadığını söylüyor.

ÇAĞLAR "EĞİTİM BAKANLIĞI CTP'DE OLMALIYDI"

Geçtiğimiz hafta UBP Güzelyurt Milletvekili Kemal Dürüst stüdyo konuğumdu ve Eğitim gibi önemli bir bakanlığın eğitim kadroları bulunmayan Demokrat Parti'de olmasının yanlış olduğunu, kadroları açısından güçlü olan CTP'de olması gerektiğine vurgu yapmış ve önemli bir iddia atmıştı orta yere. Dürüst "Başbakan Yorgancıoğlu, Mehmet Çağlar'ı bakan yapmamak için, eğitimi DP'ye verdi" demişti. Dürüst'e bu iddiasında katılırım, çünkü Çağlar hem Yorgancıoğlu'nun rakibiydi kurultayda hem de potansiyel bir güçtü.

İşte bu iddiayı Mehmet Çağlar'a sordum. Ben Çağlar'ı iyi tanırım, gerçek düşüncesini satır aralarında verir ama asla partisine halel getirecek şeyler söylemez. Siz onun gerçek düşüncelerini arada yakalar alırsanız zaten sorun yok.

Çağlar " ne şimdi ki eğitim bakanı ne de ondan önceki Arabacıoğlu ile hiçbir sorunum yok, olamazda. Zaten hükümet bir bütün. İlk önce şunu söyleyim, benim ille de bakan olmak gibi derdim yok. Başbakan Yorgancıoğlu beni niye bakan yapmadı diye de bir derdim yok ancak ne olursa olsun eğitim gibi toplumu doğru şekilde değiştirme, çağdaş ve modern dünyaya taşıma konusunda son derece önemli bir bakanlık. İşte böylesine önemli bir bakanlık kesinlikle CTP gibi kadroları son derece güçlü ve toplumsal değişimi hedefleyen bir partinin inisiyatifinde olmasını isterdim. Bunun böyle olmaması kötü oldu. Bakanın kim olacağından ziyade, program, vizyon ve kadrolar önemlidir. Bu ülke de eğitim hiç olması gereken yerde olmadı bugüne kadar. Bu bizim için, partimiz için önemli bir fırsattı aslında" dedi.ve devam etti anlatmaya.

Çağlar gibi entelektüel kimliği yüksek olan bir adamdan zaten ben eğitim bakanı isterdim olayım beni yapmadığı için kırgınım demesini beklemezdim ama ister miydi sorusundan önce şunu söylemek gerekir "hakkıydı". Eğitim bakanlığı Çağlar'ın ve CTP'nin hakkıydı. Çünkü Çağlar parti içinde eğitim nasıl olmalıdır'ı adam gibi çalışıp buna partisini hazırlayan tek adamdır. Kim ne söylerse söylesin, üstelik profesördür de.

TOPLUMSAL VAROLUŞ

Çağlar ile toplumun şu an ki psikolojik yapısını ve geleceğini de konuştuk. "Yapılması gereken, planlı süreçler içinde sistematik olarak toplumsal var oluşu güvence altına almaktır ki bu da ancak bir taraftan federal çözümle, bir taraftan kendi kültürel kimliğimizi sürdürecek yapılanmalar sonucu ortaya çıkaracağımız değerlerle, diğer taraftan da bağımsız ve özgür bir ekonomi ile olanaklıdır. El ele vurmadan ses çıkmaz denir ya, aynı mantık burada da yaşam bulmaktadır. Eğer doğru düzgün ve size güven ve/veya güvence veren üretim alanlarınız yoksa var olan temel kurumlarınız alınıp satılıyor; bir gecede el değiştiriyor; iflas ediyor ve/veya ettiriliyorsa; siyasal iradeniz denetim ve yönetim altındaysa; hesap sorulabilir ve hesap veremezseniz, azarlanabilir, haddi bildirilebilir bir eşitsizlik pozisyonundaysanız; her şey mış gibi ve muş gibiyse; vardır bir var oluş sorunsalınız sizin de demek yanlış mı olur?" diye önemli noktalara vurgu yaptı.

Söyleşinin ardından şu an ki CTP yönetimiyle ilgili her zaman ki düşünce yapım geri geldi. Başbakan Yorgancıoğlu ve ekibi ne yazık ki kendisine yakın görmediği hiçbir vekil ve hiçbir partili ile çalışma ihtiyacı hissetmedi ve uzak durdu. Halbuki daha önce de yazdığım gibi rakiplerini kazanma yolunu tercih edebilirdi. Ne yazık ki bizim ülkemizde siyaset kazan-kazanla olmuyor ve nice birikimler ülke için kullanılamıyor; bilhassa CTP içinde aynı durum söz konusu.

******************

GÜNÜN SÖZÜ

Sen bana bakma ben senin baktığın yerde olurum

Özdemir Asaf

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.