Genç bir hayal perest "Tsipras"

Yayın Tarihi: 29/01/15 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

*Syriza ne vadetti iktidara gelirken; AB'ye karşı dik duruş, Troykayı ülkeden atmak, Almanya'ya olan 240 milyar avro borcunu sildireceğini, çok da zora girerlerse Eurozone bölgesinden çıkacağını hatta AB'den de çıkabileceğin vadetti. Almanya ile IMF daha şimdiden sopayı Tsipras'a gösterdi bile.

** Rumların, Ruslarla yaptığı flörtün bedelini nasıl ödediğini, Almanya'nın Rum tarafını nasıl bissi kedicik yaptığına hep birlikte şahit olduk. Yunanistan şu an ki durumdan daha geriye 2015 yılı dolmadan giderse Tsipras'ı orada beş dakika oturtmazlar. Bu nedenle Tsipras ya önce diklenip sonra AB yoluna girecek ya da ülkesini kısa süreli bir maceraya sürükleyip i erken erken siyasete uzun süre ara vermek zorunda kalacak.

*** Yunan Maliye Bakanı Varoufakis "Hotel California şarkısının son dizesi şu anki durumu iyi özetliyor: İstediğin zaman çıkış yapabilirsin. Ama hiçbir zaman ayrılamazsın" .

Yunanistan'da sol parti Syriza'nın iktidara gelmesinin yankıları sürüyor. Açıkçası ben çok gözümde büyütmüyorum. Birincisi dünya üzerinde s ol partiler bugüne kadar İngiltere hariç o da zaman zaman genelde başarısız olmuşlardır. Tabii Syriza'nın başarılı olup olmayacağını zaman gösterecek demeyeceğim çünkü Syriza kesinlikle başarısız olacaktır. Bunu söylerken laf olsun diye söylemiyorum. Açıkçası bana CTP'nin ilk iktidara gelişini hatırlatıyor; CTP'de ekonomisi çok kötü ve adeta korku dünyasının hakim olduğu bir dönemde iktidara gelmişti. Herkes CTP'li olmuştu adeta. Türkiye'ninde ciddi desteği vardı CTP'nin arkasında tabii. Zaten en önemlisi de bu değil miydi. Dahası çözüm süreci hareketlendiği için yeni bir umuttu. CTP ile Syriza arasında çok benzerlik kuramasak da iktidara geliş şekilleri mevcut duruma öfke sonucunda gerçekleşmiş olması yönünden benzerlik taşır.

Gelelim yeniden Syriza'nın neden başarısız olacağına.

350 MİLYAR DOLAR BORCU KİM ÖDEYECEK ?

Şimdi beni solcular yanlış anlamasın ama sol partilerin siyaset yaparken sağ partilerden çok da farkları yoktur; bunu şu anlamda söylüyorum. Sol partilerde bol keseden atarlar. Yapmayacakları şeyleri söz vermenin ötesinde hayal satarlar kitlelerine. Syriza ne vadetti iktidara gelirken; AB'ye karşı dik duruş, Troykayı ülkeden atmak, Almanya'ya olan 240 milyar avro borcunu sildireceğini, çok da zora girerlerse Eurozone bölgesinden çıkacağını hatta AB'den de çıkabileceğin vadetti.

Gelin görün ki akıllarını hellim ekmekle yemiş olan Yunan halkı da bu genç hayal perest genç sosyalist Aleksis Tsipras'a inandı. Fakirin ekmeği değil mi zaten umut. Onlar da inandılar.

Yahu Allah aşkına Avrupa Birliği'nden çıkmak kim sen kim? Eurozone'dan ayrılmak kim sen kim? Bunu İngiltere reddetti ama sen bir İngiltere olabilir misin hayatın boyunca?

Yani Tsipras bu boş vaatleri Yunanlılara söylerken heralde seçilmeyiz demiştir kendisine ya da ne olmasa ikinci parti çıkarız en kötü ihtimal koalisyon ortağı oluruz demiştir.

Öte yandan Avrupa Birliğine toplamda var olan 350 milyar dolarlık borcun hiçbir şekilde silinmeyeceğini, yeni bir anlaşma yapılmayacağını Almanya ile birlikte IMF başkanı da açıkladı ve Tsipras'ı sert bir dille uyardılar.

Bakın geniş bir haberden bu kesiti sırf olayın ciddiyeti anlaşılsın diye yayınlıyorum ; "Almanya resti çekti 'saç traşı' yok dedi

UBS ekonomistleri, SYRIZA liderliğinde bir Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılmasına yüzde 10'dan daha az şans veriyorlar ve ülkenin temmuz ile ağustos aylarındaki büyük tahvil itfaları öncesinde troyka ile anlaşmaya varacağına da inanıyor. Ancak başta Almanya olmak üzere Euro ülkeleri 'hair cut' yani 'saç traşı' denilen borçların silinmesine ya da borçların yapılandırılmasına sıcak bakmıyor. Almanya Maliye Bakanlığı Sözcüsü Marianne Kothe, dün yaptığı açıklamada, 'saç traşının' Almanya için bir seçenek olmadığını, ancak ülkenin şu an uyguladığı kurtarma paketinin süresinin uzatılabileceğini belirtti. Yunanistan 2010'dan bugüne bu kurtarma programı kapsamında aldığı 240 milyar euro ile iflastan kurtulmuştu. ECB Yönetim Kurulu üyesi Benoit Coeure, Yunanistan'ın borçlarını ödemesi gerektiğini söyledi. Yunanistan'ın spekülatörlere değil, Euro Bölgesi'ndeki ülkelerin vergi mükellefleriine borçlu olduğuğunu savunan Coeure, eure, Yunanistan'ın Alman vergi mükellefelleflerine 60 milyarar euro ve Fransız ız vergi mükellefeflerine 40 milyar yar euro borcu olduğuuğunu belirtti. Bununnunla birlikte Yunanisanistan'da seçimleriri kazanan SYRIZA'nın A'nın lideri Tsipras ilele mü-müzakere yapabileceklecek- lerini belirten Coeure, "Yunanistan ile bir dialog sürecindeyiz,, müza-müzakereler yapacağız"ız" dedi.http://www.abhaber.com/yunanistan-ile-ab-arasindaki-350-milyar-dolarlik-borc-savasi-basliyor/"

TÜRKİYE, SYRİZA'DAN MEDET UMMASIN

Tsipras sosyalist olmasından ötürü belki insan ilişkileri iyi olabilir, hatta sosyalizm ile İslamiyet'in insan eşitliği, hak hukuk, ahlak değerleri manasından benzeşmesinden ötürü söylemlerde bir benzerlik de olabilir, sıcaklık da olabilir ama solcular iktidar olduklarında kapitalistleri sollayarak geçerler, dünya da çok örneği vardır. Bu nedenle belki Ankara, Tsipras'ın seçilmesini ılıman bir politikacı olmasından ötürü sevinçle karşılamış olabilirler ama emin olun ki Tsipras nasıl bir dünyayla karşı karşıya olduğunu iyice idrak ettiğinde şahinleşecektir.

SYRİZA, KIBRIS'A BAKAMAZ

Bir kere Yunanistan Başbakanı Tsipras kısa bir sür sonra Avrupa Birliği ile kavgaya tutuşmaya ve restleşmeye kalkışacağı için zaten ortam gerilecek, bu gerginliğin ardından Almanya, Atina'yı terbiye etmek için çeşitli yaptırımlar uygulama yoluna gidebilir. Velev ki Atina eurozone bölgesinden çıksa bile kendi parasını basıp 350 milyar dolar borcu ödeyemez, bu borç da hiçbir şekilde silinmeyeceğine göre en kötüsünü düşünüp, Yunanistan'ın Avrupa Birliği'nden çıktığını bile varsaysak ki bu mümkün değil, AB, Yunanistan'ı borcundan ötürü kelime anlamıyla batırır.

Rumların, Ruslarla yaptığı flörtün bedelini nasıl ödediğini, Almanya'nın Rum tarafını nasıl bissi kedicik yaptığına hep birlikte şahit olduk.

Yunanistan şu an ki durumdan daha geriye 2015 yılı dolmadan giderse Tsipras'ı orada beş dakika oturtmazlar.

Bu nedenle Tsipras ya önce diklenip sonra AB yoluna girecek ya da ülkesini kısa süreli bir maceraya sürükleyip i erken erken siyasete uzun süre ara vermek zorunda kalacak.

Açıkçası ben başka bir gelecek görmüyorum Syriza için.

**********

GÜNÜN SÖZÜ

Hotel California şarkısının son dizesi şu anki durumu iyi özetliyor: İstediğin zaman çıkış yapabilirsin. Ama hiçbir zaman ayrılamazsın" .

Yunan Maliye Bakanı Varoufakis

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları