Gürpınar'dan gençlere büyük jest

Yayın Tarihi: 11/02/15 07:55
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

*İlk kez bir çalışma bakanı KKTC vatandaşı olan ve okuyan öğrencilerin iş dünyasına hazırlanmakla birlikte, eğitimlerini ve sosyal yaşamlarını maddi yönden rahatlatabilmeleri için yeni bir kapı açıyor. Bakan Gürpınar'ı kutluyorum, umarım öğrencilerle ilgili bu projesini başarıya ulaştırır. Bununla birlikte hem öğrenciler hem de işletmeler Çalışma bakanlığının bu projesine sahip çıkmalıdırlar.

Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar geçtiğimiz hafta konuğumdu, aslında yazıyı biraz da kaleme geç almamın sebebi, Bakan Gürpınar'ın basın toplantısı yapacak olmasıydı. Hani ondan önce yapmaya hazırlandığı önemli bazı projeleri basın açıklaması sonrasına bırakmayı daha doğru buldum. Göreve geldiğinden bu güne aleyhine sert birkaç yazıdan sonra Aziz beyi daha iyi tanıma fırsatı buldum. Kabine de en çok iş yapmaya hevesli bakanlardan biri desek mübalağa etmiş olmayız.

Bir kere çalışma bakanlığı öyle pekiyi bütçesi olan bir bakanlık değil ancak ciddi projelere imza atmaya hazırlanıyor. Daha da önemlisi bunun için Bakan Gürpınar gerekli bütçeleri de bulmuş durumda.

Karşıma oturup yapacaklarını anlatmaya başladığında ve kendisine pozitif yönde destek verdiğimde Aziz beyin kendine has gülümsemesi belirdi yüzünde birkaç kez. Şüphesiz ki bir bakan yanlış ve eksik işler yaptığında gereken sert eleştirileri yapacaksınız ama iyi işler de yaptığında Sezar'ın hakkını Sezar'a vereceksiniz.

ASGARİ ÜCRET NEDEN BELİRLENEMİYOR?

Haliyle sohbetin hemen başında asgari ücreti sordum Bakan Gürpınar'a. Asgari ücretin belirlenmesi henüz mümkün değil, bunun gerekçesi de Devlet Planlama Örgütü'nün hayat pahalılığını - %0,88 olarak yayımlamış olması. Bakan Gürpınar'a göre asgari ücret komisyonunun toplanması gerekiyor ancak daha yüksek bir ücretin belirlenmesi bu aşamada mümkün değil.

GENÇLER ARTIK İŞSİZ KALMAYACAK

Bakan Gürpınar asıl önemli haberi sohbetimizin ilerleyen süresinde verdi. Yeni istihdam edilen öğrenciler için ücret desteği ile okul döneminde part time ve yaz döneminde part time veya tam zamanlı olmak üzere artık gençlerimiz işleyerek hem maaşlarını kazanacaklar hem de genç yaşta iş hayatına atılıp hayatı öğrenebilecekler.

Bakanlık son derece de dikkatli bir yol izleyecek bunu yaparken. Bir kere öğrencilerin 30 yaşını geçmemiş olması gerekiyor. Ücret desteği yapılabilmesi için; çalışanın brüt ücretinin brüt asgari ücretin yüzde 5 artırılmasıyla hesaplanan miktardan az olmaması ve ücretin banka hesabına yatırılmak suretiyle ödenmesi şartı konmuş.

Bakan Gürpınar özellikle bu projesini anlatırken son derece heyecanlıydı ve sevinci yüzünden okunuyordu.

Çalışma bakanlığının en önemli görevlerinden biri de kayıt dışı yaşamı engellemekle birlikte işsiz gençlerin iş sahibi olması, bunun da ötesinde genç yaşta iş hayatına atılarak, gerçek yaşamın koşullarına ayak uydurması da yer alıyor.

İlk kez bir çalışma bakanı KKTC vatandaşı olan ve okuyan öğrencilerin iş dünyasına hazırlanmakla birlikte, eğitimlerini ve sosyal yaşamlarını maddi yönden rahatlatabilmeleri için yeni bir kapı açıyor.

Bakan Gürpınar'ı kutluyorum, umarım öğrencilerle ilgili bu projesini başarıya ulaştırır. Bununla birlikte hem öğrenciler hem de işletmeler Çalışma bakanlığının bu projesine sahip çıkmalıdırlar.

***************

MESAJI OLAN ALSIN

Sn Alihan Pehlivan, meclis tarafından YYK üyeliğinin reddedilmesi sonucu hayli üzüldüğünüz ve kendinizi dün gece dere boyunda bir bara kapattığınızı haber etti kuşlar. Bu arada canın sıkıldıkça Yakın Doğu Üniversitesi'nin parklarını geziyormuşsun, hayırdır ne iş.

Sn Ahmet Kaptan, ülke de genel grev kararı almışsınız. Bu grevi kırmaya çalışıyorlar haberiniz olsun. Zaten sizde bunun farkındaymışsınız. Ama kuşlar bana Vakıflar Bankasındaki grevi ne denli başarıyla uygulayabileceğinizi sordular.

Sn Ahmet Kaşif, UBP tabanı istemesi halinde başkanlık dahil UBP'de her göreve hazırım açıklamanız, bazı UBP'lileri barut fıçısı yaparken, bazı partilileri de heyecanlandırmış.

Sn Cemal Özyiğit, bu yıl gerçekleşecek kurultayda yeniden aday olmayı düşündüğünüzü ve her şeyin yolunda gittiğini açıklamışsınız bir tv programında, bence bu kadar rahat olmayın.

Sn Kutlu Evren, sizi hiç meclis oturumlarında göremiyoruz, ara sıra gelin, siz de katılın meclis oturumlarına, biz gazetecilerle bir kahve için.

Sn Tahsin Ertuğruloğlu, şaka bir yana başkanlığa aday mısınız? Ben bu işi anlamadım, sizi Hüseyin Özgürgün'e yakın görüyorum ama bazıları sizi potansiyel aday olarak gösteriyor. Ne çok adayı var bu partinin.

Sn Kudret Özersay, her Allahın günü gazetelerin ön sayfasında sizin de seçim açıklamalarınızı okuyorum, mutlu da oluyorum okumaktan ama hergün gazetelerde sessiz çoğunluğun size oy vereceği sözlerinden başka sözleri de ön plana çıkarsın ekibiniz.

Sn Fevzi Tanpınar, bugünkü gazetemizin Genel Yayın yönetmeni siz olmuşsunuz. En nihayet kirli sakal gördük yüzünüzde, yüzünüze nur inmiş. Siz de ben ve Rasıh Reşat'ın tarafa yazıldınız artık.

Sn Rasıh Reşat, yeni diyetisyeniniz hayırlı olsun. Hızla kilo verip, yaz aylarına artık çekinmeden az göbekli gireceğiz desenize.

Sn Halil İbrahim Akça, aslında vekil olmanızı canı gönülden isteyenlerden biriyim ama bir taraftan da Büyükelçi olarak Kıbrıs'ta olmanız, bizim için, yani halk için daha iyi. Siz varsınız diye üretici mutlu mesut. Herşey yine de hayırlısı tabii.

*****************

GÜNÜN SÖZÜ

Birini seveceksen, onu herşeyinIe sevme. Çünkü bittiğinde; onu unutamamana değiI, unutamayacak kadar çok sevdiğine yanarsın.

CAN YÜCEL

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları