Özersay "yeni siyaset anlayışı artık şart"

Yayın Tarihi: 11/03/15 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

**Kabul etmek lazım Özersay genç , bilgili ve popüler bir aday. Gelin görün ki hiçbir anket Özersay'ı üst sıralarda çıkarmıyor. Bu gerçekten böyledir demiyorum, toplumun nasıl tepkiler vereceğini kimse bilemez. Hiçbir şekilde bu seçimleri üst sıralarda tamamlayamaz ya da kazanamaz dense de bazı çevrelerce, seçmenin ne yapacağı belli olmaz. Özersay aday olduğu için seçimleri kazanmaya ciddi anlamda odaklanmış durumda. Açıkçası ben bunu mümkün görmüyorum, kazanması çok zor ancak seçimlerden iyi bir sonuç alarak bir parti kurması onu ülkeyi yönetmeye ve değiştirmeye kadar götürebilir.

Bu bana göre Özersay için daha büyük bir zafer olur.

Bağımsız Cumhurbaşkanı Kudret Özersay ile birlikte dün sabah uzun, güzel ve hararetli bir sohbet yaptık. Açıkçası söylemleri sertleşmiş, o baş müzakereci havasından çıkmış ciddi anlamda Cumhurbaşkanı adayı havasına iyiden iyiye girmiş buldum kendisini . anketlerden başladık konuya; anket sonuçlarını artık kaale bile almadığını söyledi. Yayınlanan anketlerde alması muhtemel oyların düşük gözükmesi hiçbir şekilde onu rahatsız etmedi anladığım kadarıyla. Anketlerde çıkan sonuçlara "düşünsenize yayımlanan anketlerin her birinde farklı sonuçlar alıyorum, hangisi doğrudur, bu kadar farklı sonuçlar almam nasıl mümkün olabilir, açıkçası ben anketleri güvenilir bulmuyorum, spor totoya döndü bu iş, anketlerde %7-11-22" gibi farklı farklı sonuçlar alıyorum. Hiçbir inandırıcılığı yok, zaten vatandaş da inanmıyor. Sokağa indiğiniz zaman gerçek nabzı birebir orada görüyor ve yaşıyorsunuz" diye sürdürdü konuşmasını.

Anketler bir amaç için yapılır, iki amaç için kullanılır. Birincisi anketi yaptıran aday kendi durumunu tahmini de olsa görmeye çalışır. İkincisi ise hem kendi durumunu görür hem de bu ankette değişiklik yaparak ona göre bir propaganda geliştirir.

Bizim gibi küçük toplumlarda anket sonuçları sayesinde algı ile oynanmaya çalışılır hep, bu yapılırken de bunu yapanların oynayamadığı tek seçenekleri vardır o da anketin yapıldığı insan sayısı. En kalabalık anketler 850 ila 1200 arasında yapılır ki en yaygını ve yükseği 850 kişidir. Ötesi ekonomik olmadığı için yapılmaz çünkü anketler bir kez değil birkaç kez tekrarlanır. Seçim süreci başladı başlayalı, yapılan bütün anketlerin birbirine ciddi farklılıklar göstermesi hem sizi kuşkuya düşürüyor hem de inandırıcılığı ortadan kaldırıyor. Kaldı ki yapılan anketler doğruya yakın bir sonuç verse bile o anket sadece o anın fotoğrafını çekebiliyor. Yani demem o ki yapılan herhangi bir anketle seçimin sonucunu tayin etmek ve budur demek için mümkün değildir.

"ADAYLARIN HİÇBİRİ MÜZAKERE TECRÜBESİNE SAHİP DEĞİL"

Özersay'a göre kendisi haricinde hiçbir aday Kıbrıs Müzakereleri konusunda gerekli deneyime ve tecrübeye sahip değil ve ekliyor "söyleyin bana benim dışımda hangi aday Kıbrıs konusunda bilgili ve tecrübelidir. Denktaş bey döneminden beri görüşmelerin merkezinde bulunuyorum. Tabii ki cumhurbaşkanı seçilen kişi danışmanı ve ekibiyle görüşmeleri sürdürebilir ama bunu benim gibi proaktif yapamazlar. Kıbrıs konusundaki tecrübemi ve emeklerimi biri inkar edebilir mi?, söyleyin bana lütfen".

"HİÇBİR SİYASİYE VEFA BORCUM YOK"

Özersay'a, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun "Kudreti ben Kudret yaptım" sözlerini ve medyaya konu olan sözlerini sordum; "son derece komik bulduğumu açıkladım yine açıklayım. Kesinlikle ne Derviş beye ne bir başka siyasiye vefa borcum yoktur. Derviş beyin sözleri de gerçekleri yansıtmıyor, bunu açıkladım zaten. Ben kendi uğraşlarımla bugünlere geldim. O nedenle alnım açıktır ve hiçbir siyasi de vefa borcum yoktur" diye oldukça kızgın bir üslupla bu sözleri yineledi.

"CUMA'YA KADAR NE OLUR NE KALIR BİLİNMEZ"

"bildiğiniz gibi Cuma günü adaylar resmi başvurularını yapacaklar ve seçim süreci resmen başlayacak. Hala bir başvuru gerçekleşmedi. Bir bakarsın neler olur olur neler değişir o güne kadar" ifadesini kullandı ben hemen arkasından sordum "birinin adaylıktan çekileceğini mi ima ediyorsunuz", ilk bu soruma yanıt vermese de bir daha sorunca "ben başka adaylar da çıkabilir buna söylemeye çalıştım "dedi ama program sonrasında bana program öncesinde kendisine anlattığım bir konuyu kastetmiştim diye dip not düştü. Sonra ben hatırladım ve gülüştük.

Gerçekten Cuma günü bir sürpriz olacak, olma durumu da var daha doğrusu diyelim, bunu bekleyip göreceğiz.

"ADAYLAR NEDEN BİR ARAYA GELMEYE ÇEKİNİYOR?"

Bir başka önemli konu da cumhurbaşkanı adaylarının aynı zamanda bir araya gelmekten kaçınmaları durumu. Özersay bunu haklı bir tepkiyle karşılıyor " düşünsenize ben tüm adaylara birlikte bir programa konuk olalım diye mektup yazdım. Mustafa Akıncı bey diğer adaylar gelir kabul ederim dedi, bir de Sn Onurer bunu kabul etti. Derviş bey ile Sibel hanım cevap bile yazmadılar. Şimdi söyleyin bana canlı yayında düşüncelerini ve yapacaklarını ortak bir tartışma ortamından çekinen diğer iki aday seçildikleri takdirde nasıl olacak da dünyaya karşı bu toplumun haklarını savunacaklar. Korktukları ya da çekindikleri nedir ki basın önünde konuşamıyorlar, tartışamıyorlar?" dedi ve bu konuyu uzun uzun örnekledi.

ÖZERSAY POPÜLER VE GELECEK VAADEDİYOR

Kabul etmek lazım Özersay genç , bilgili ve popüler bir aday. Gelin görün ki hiçbir anket Özersay'ı üst sıralarda çıkarmıyor. Bu gerçekten böyledir demiyorum, toplumun nasıl tepkiler vereceğini kimse bilemez. Hiçbir şekilde bu seçimleri üst sıralarda tamamlayamaz ya da kazanamaz dense de bazı çevrelerce, seçmenin ne yapacağı belli olmaz. Özersay aday olduğu için seçimleri kazanmaya ciddi anlamda odaklanmış durumda. Açıkçası ben bunu mümkün görmüyorum, kazanması çok zor ancak seçimlerden iyi bir sonuç alarak bir parti kurması onu ülkeyi yönetmeye ve değiştirmeye kadar götürebilir.

Bu bana göre Özersay için daha büyük bir zafer olur.

Yeni siyaset anlayışı diye birkaç kez vurgu yapınca, "yeni siyaset yeni parti mi demek" diye sordum. Soruya biraz dolambaçlı cevaplar verse de yeni bir partiye ihtiyaç varsa da günü gelince kurulur ya da değerlendirilir diye cevap verdi.

Özersay yeni parti kurma fikrinden ziyade seçimleri kazanmaya odaklandı ve yeni parti kelimesini pek kullanmak istemiyor ama söylediklerin ben açıkça anlıyorum ki yeni siyaset anlayışı söylemi yeni parti kuracağını anlatıyor bana.

19 Nisan sonrası bu ülke de birçok şeyin tetiğini çekecek ve birçok şey siyaseten değişecek. Bu nedenle seçimlerden ziyade sonrası çok daha önemli.

***************

GÜNÜN SÖZÜ

Acı çekmemek için, aşkı reddetmek gerekiyordu. bu da hayattaki kötülükleri görmemek için kendi gözlerini çıkarmak gibi bir şeydi.

Paulo Coelho

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.