İkinci tur garanti, Eroğlu önde

Yayın Tarihi: 18/03/15 08:00
okuma süresi: 9 dak.
A- A A+

*Hem Siber hem de Eroğlu'nun alması muhtemel oylarına baktığımızda GAE ile Gezici'nin anket sonuçları birbirine çok yakın. Aradaki tek fark Akıncı'nın alacağı oy. Yalnız burada da iki önemli nokta var; birincisi GAE'nin son anketinde Eroğlu %32,9 iken Gezici'nin anketinde de % 31,8. Yani aradaki fark sadece % 1. Siber'in oylarına baktığımızda ise GAE'nin anketinde % 22,9 iken Gezici'nin anketinde % 25,4.

**Yapılan son dört anketi inceledikten sonra şu sonuca varabiliriz. Seçim iki turlu olacak, seçimin birinci turunun galibi Eroğlu, ikinci galibi ise Siber. Yani Eroğlu ile Siber ikinci tura birlikte kalacaklar. Gezici şirketi ile GAE'nin son anketi birbirine Akıncı'nın alacağı oy dışında çok benziyor. Akıncı'yı destekleyen TDP-BKP ve bazı sivil toplum örgütlerinin oy tabanı % 15 civarında ve bu anketlere göre Akıncı kendisini destekleyen partiler dışında neredeyse hiç destek almayacak algısı yaratılıyor olması da anketlerin yaptığı bir algı yanıltması izlenimi yaratıyor. Anketlerde Akıncı'nın gücü gizlenmeye çalışılmış.

Ve bir anketle daha karşı karşıyayız. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gerçekleşmesine yaklaşık olarak neredeyse tam bir ay kaldı. Girne Araştırma Enstitüsünün ikinci anketi bildiğim kadarıyla. Bir önceki anketi hayli tepki görmüş ve % 17 sapması olduğu iddia edilmişti birçok siyasi tarafından. Yalnızca GAE'nin anketini değil diğer anketleri de bu yazıya katarak incelemeyi daha mantıklı buldum. Bir bakalım yapılan son dört anket adayları nerelerde gösteriyor.

Bu incelemeyi yapmadan şunu da söylemek lazım, unutmayın her anket hele hele sağlıklı ver doğru yapılan her anket sadece size o anın bir fotoğrafını çeker ve verir, yani sadece zamanı dondurur.

GAE'NİN İLK ANKETİNE BAKALIM

Evet, Girne Araştırma Enstitüsü'nün Ocak 2015 tarihli ilk Cumhurbaşkanlığı anketinin sonuçlarını inceleyelim ilk önce, sonrasında dün açıklanan anket sonuçlarını da inceleyeceğiz.

"Bugün Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa oyunuzu kime verirdiniz?" sorusuna; %31 Derviş Eroğlu, %20 Sibel Siber, %11 Mustafa Akıncı, %5 Kudret Özersay, %19 kararsız yanıtı verilirken %14 de hiçbiri yönünde tercih yapıldı.

Söz konusu bu anket 695 kişiyle yapılmıştı. Sonuçlara baktığınızda Derviş Eroğlu ile Sibel Sşber arasında hayli büyük bir uçurum var, öte yandan kararsızların da oranı %19. Bu hiç de az bir rakam değil. Neticede kararsız oyların da dağıtımı yapıldıktan sonra ortaya hayli ilginç bir tablo çıkıyor.

Nisan ayında yapılacak seçimlere ilişkin sorular da içeren ankete göre "bugün seçim olsa" dağıtılmış oylarla Derviş Eroğlu yüzde 46, Sibel Siber yüzde 30, Mustafa Akıncı yüzde 17 ve Kudret Özersay yüzde 7 oranında oy alıyor. Yani bu ankete göre Eroğlu neredeyse seçimleri birinci turda almaya çok yakın. Seçimin ikinci adayı ile arasında kararsız oylar dağıtıldıktan sonra % 16'lık bir fark var. Burada bir dip not var. Bu anket TDP Lefkoşa Milletvekili Prof Dr Mehmet Çakıcı'nın iddiasına göre % 17 sapma oranına sahip. http://www.dailykibris.com/haber/gae-beklenti-anketi-2014-sonuclari-aciklandi-10961.html

GAE'NİN İKİNCİ ANKETİNE BAKALIM

GAE'nin dün basına açıklanan anket sonuçlarına bakalım hemen. İlk anketin üzerinden yaklaşık ay 2,5 ay geçmiş ve bu sefer 1532 kişiyle yeni bir anket yapılmış. Girne Araştırma Enstitüsü'nün kararsız oylar dağıtılmadan önceki elde ettiği sonuçlar şöyle; %32.9 Derviş Eroğlu, %22.9 Sibel Siber, %15.8 Mustafa Akıncı, %5.1 Kudret Özersay, %0.8 Mustafa Onurer, %0.4 Arif Salih Kırdağ, %12.8 Kararsız, %9.3 Oy Vermeyeceğim.

Eroğlu 2,5 aylık geçen sürede oylarını % 2 artırmış, Siber ise % 3, Akıncı % 5, Özersay ise % 0,1 artırabilmiş oylarını ve kararsız seçmenin sayısında % 6 bir azalma olmuş. Bu sonuçlara kararsız oylar da dağıtılınca ortaya çıkan tablo şu şekilde:

Derviş Eroğlu: %42, Sibel Siber %29, Mustafa Akıncı: %20, Kudret Özersay: %7, Mustafa Onurer: %1, Arif Salih Kırdağ: %1.

Yani anlayacağınız Derviş Eroğlu yine birinci sırada çıkmış ama seçimlerin ikinci tura kalacağı bu sefer daha garanti. Gelin görün ki Sibel Siber yine ikinci sırada geliyor ve aradaki oy farkı % 13 gibi önemli bir uçurum.

Şimdi bu anketleri inceledik. Son GAE anketinin ne kadar sapması var ne kadar sapması yok onu ilerleyen günlerde öğreneceğiz. Yalnız burada dikkatinizi çekmek istediğim iki önemli nokta var. Birinci Eroğlu her hâlükârda bu seçimlerin birinci turda birincisi, ikinci dikkati çekmek istediğim nokta da Seçimleri oldukça popüler götürdüğünü gözlemlediğimiz Mustafa Akıncı hayli gerilerde ve üçüncü.

İşte ben anketin bu kısmını inandırıcı bulmuyorum. Yani Eroğlu'nun ikinci tura kalacağını herkes gibi ben de kabul ediyorum, bu artık belli yapılan tüm anketlerde açıkça belli ama Akıncı'nın en az Eroğlu kadar popülerlik algısına sahip olması onu bu ankette oldukça gerilere itmiş durumda. Açıkçası ben anketi bu noktada inandırıcı bulmuyorum, bunu peşinen söyleyim.

YENİDÜZEN GAZETESİ'NİN ANKETİ

Yeni Düzen gazetesinin anketine de bir bakalım. Bildiğiniz gibi onlarda yakın zamanda bir anket gerçekleştirdi. Söz konusu bu anket şubat-mart aylarında yapılmış ve 1030 kişiye sorulmuş hangi adaya oy verecekleri.

Araştırma sonucunda seçmenin % 14'ünün 'kararsız' olduğu dikkat çekerken, seçimlerin 'ikinci tur'a kalacağı yönünde de ağırlıklı bir görüş var.
Araştırma sonuçlarında, 'hangi adaya oy vermeyi düşünüyorsunuz' sorusuna seçmenin % 27.8'i Derviş Eroğlu, % 21.8'i Sibel Siber, % 14.0'ı Mustafa Akıncı, % 7.3'ü Kudret Özersay yanıtını veriyor. http://www.yeniduzen.com/Haberler/haberler/yeniduzen-anket-sonuclari/48416

Yenidüzen gazetesinin anketine baktığımızda Derviş Eroğlu'nun kararsız oylar dağıtılmadan sahip olduğu oy oranı % 27.8 civarında, Siber ile aralarında aşırı bir uçurum yok; Siber % 21.8 de duruyor ve aradaki fark % 6.

Kararsız oylar dağıtıldığında sonuçların ne olacağını vermemiş haber siteleri ama kaba taslak bunu hesapladığınızda Eroğlu % 49, Siber ise % 33 oluyor.

Bu ankette de dikkatinizi çekmek istediğim en önemli nokta; Eroğlu'nun ikinci tura kalacağının kesin olduğu ancak ikinci tura Siber ile kalacağı algısının verildiği ibaresi var.

GEZİCİ ŞİRKETİNİN ANKETİ

Evet gelelim çok tartışılan Gezici şirketinin anketine. Bu ankette işler diğer anketlerdeki gibi görünmüyor. Gezici şirketinin anketine göre Eroğlu ile Akıncı at başı gidiyor. Kıbrıs halkının cumhurbaşkanı olarak görmek istediği adaylara ilişkin dağılım şöyle: Derviş Eroğlu yüzde 31.8 , Mustafa Akıncı yüzde 31. 7 , Sibel Siber yüzde 25. 4 , Kudret Özersay yüzde 11.1. http://www.kibris365.com/haber/19303/gezici-arastirma-kktcde-anket-duzenledi.html

Üç bin civarında yurttaşla yapılan bu ankette Eroğlu ile Akıncı neredeyse berabere bu yarışı götürürken, ilginç olan taraf ise Sibel Siber'in diğer tüm anketlerdeki oy oranına benzer bir oy oranını bu anketlerde almış olması; yani % 25. 4. Kaldı ki Gezici şirketinin anketi, Yenidüzen ve GAE'nin son anketinden önce yayınlanmıştı.

Bu ankette Eroğlu ile Akıncı'nın ikinci tura kalacağı ve ikinci turda Akıncı'nın seçimleri kazanacağı yönünde. Yalnız burada da iki önemli nokta var; birincisi GAE'nin son anketinde Eroğlu %32,9 iken Gezici'nin anketinde de % 31,8. Yani aradaki fark sadece % 1.

Hem Siber hem de Eroğlu'nun alması muhtemel oylarına baktığımızda GAE ile Gezici'nin anket sonuçları birbirine çok yakın. Aradaki tek fark Akıncı'nın alacağı oy.

Yapılan son dört anketi inceledikten sonra şu sonuca varabiliriz. Seçim iki turlu olacak, seçimin birinci turunun galibi Eroğlu, ikinci galibi ise Siber. Yani Eroğlu ile Siber ikinci tura birlikte kalacaklar. Gezici şirketi ile GAE'nin son anketi birbirine Akıncı'nın alacağı oy dışında çok benziyor. Akıncı'yı destekleyen TDP-BKP ve bazı sivil toplum örgütlerinin oy tabanı % 15 civarında ve bu anketlere göre Akıncı kendisini destekleyen partiler dışında neredeyse hiç destek almayacak algısı yaratılıyor olması da anketlerin yaptığı bir algı yanıltması izlenimi yaratıyor.

Bana göre ikinci tur Eroğlu ile Akıncı arasında gerçekleşecektir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.