Atun: "Erken seçim kapıda"

Yayın Tarihi: 24/03/15 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

* "Kıbtek'in 450 milyon olan alacağı 650 milyona çıktı. Bu ne anlama geliyor, demek ki büyük şirketlere, kurumlara bağışlanan ya da ötelenen alacaklar var. Kurum bunları tahsil etmezse ve bu alacakların peşine düşülmezse Kıbtek nasıl ayağa kalkacak"

**"Motorin petrolü üreticilerimiz kullanıyor, aynı zamanda otobüs işletmecileri. Hükümet 1 yılda, 15 kuruş zam yaparak motorin üzerinden bu halkı 14 milyon 700 bin tl çalmıştır. Bakınız ben duygusal konuşmuyorum, rakamlara bakarak konuşuyorum ve rakamlar bana hükümetin cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra erken seçime gitmek zorunda kalacağını çok net gösteriyor"

UBP Genel Sekreteri ve Mağusa Milletvekili Sunat Atun ile dün biraraya geldik. Günün ilk kahvesini birlikte içtik; o kahve yerine bitki çayı içti ve aklı sıra bana taş atarcasına "Gökhan beye kahve yapın , ben çay içip daha uzun yaşayacağım" bende muziplik olsun diye rezene çayı için efendim dolaşıma faydası çok diye takıldım.

Sunat Atun'un takdir ettiğim ve en önemli yanı kendi alanında son derece zeki birisi olmasıdır. Ekonomi bakanlığı döneminde başarılı bir bakanlık yaptığını söyleyebiliriz, bunun yanı sıra Ankara ile iyi ilişkilere sahip olması da son derece önemli. Neticede bizim Türkiye ile duygusal bağlarımızın yanı sıra en derin ilişkilerimiz ekonomik. Bu nedenle hazırlanan ekonomik programın başarıya ulaşması için Sunat beyde az uğraşmadı.

Sunat Bey döneminde hatırlıyorum da programların uygulanabilmesi için KOBİGEM kurulmuştu. KOBİGEM İhtiyaç tespiti yapıp, programların oluşmasını ve takibini yapıyordu. Bu bağlamda Faiz Destekli programlar kapsamında kobilere yönelik 3662 işletmeye yaklaşık 165 Milyon Türk lirası kredi kullandırılmış ve bu programlar çeşitlendirilmeye devam edilmişti. Bu programlar kapsamında eskiden sadece kamu bankalarıyla çalışılırken şimdi daha fazla banka ile çalışılıyor. Daha da önemlisi kredi kullanıcılarının yaşamış olduğu teminat sorununun çözülebilmesi için yeni programların dizayn edildiğini öğrenmiştim.

ATUN KIBTEK'İ YENİDEN DEĞERLENDİRDİ

Atun, Kıbtek'i hükümet olarak devraldıklarında 156 milyon lira civarında borçla devraldıklarını ve yaklaşık olarak 247 milyon lira ile devrettiklerini ve Kıbtek'in 35 yıllık sürede toplam borcunun 247 milyon iken, CTP hükümetinin 15 ay gibi kısa bir sürede bu borcu 350 milyona çıkardığını söyledi. 15 ayda bu kadar ciddi fark yaratan bir hükümetin 2015 yılı son bulmadan muhtemelen Kıbtek'i batıracaklarını ve çalışamaz hale getirileceğini ifade etti.

Atun " petrol fiyatları yaklaşık bir yıldır düşüş sergiliyor, hiçbir şekilde bu elektrik fiyatlarına hükümet tarafından yansıtılmadı. Kesinlikle yansıtılması gerekirdi. Elektrikte dar gelirlinin kullandığı 0-250 kw elektriğe yapılan indirim çok komik kaldı. 45 kuruştan sadece 44 kuruşa düşürüldü yani 1 kuruşluk indirim yapıldı, bu rakamların 20 kuruşlara kadar düşmesi gerekirdi. Değil bir kuruş en az 25 kuruş düşürülmesi gerekirdi. Ancak vatandaşa tek haksızlık burada yapılmadı. Bu ülke de genel kullanıcı 0-400 kw arası bir elektrik kullanmaktadır, bu kesime 1 kuruşluk indirim yapılırken, yüksek gelirli, çok elektrik kullanan kesime yapılan indirimler 20 kuruşlara vardı nerdeyse. Ee hani bu hükümet emekçiydi, hani halkçıydı, hani sosyalisti? Hükümetin bu tavrı anti sosyalist bir tavır değildir de nedir? Fakiri daha da fakir yapan bir zihniyetle karşı karşıyayız" dedi.

Atun "Kıbtek'in 450 milyon olan alacağı 650 milyona çıktı. Bu ne anlama geliyor, demek ki büyük şirketlere, kurumlara bağışlanan ya da ötelenen alacaklar var. Kurum bunları tahsil etmezse ve bu alacakların peşine düşülmezse Kıbtek nasıl ayağa kalkacak. Düşünün 1 yıldır düşen petrol fiyatlarını uygulamayan bir kurum, bu da yetmezmiş gibi alacağının peşine de düşmüyor. Olacak gibi değil".

"VATANDAŞ SOYULDU"

"Motorin petrolü üreticilerimiz kullanıyor, aynı zamanda otobüs işletmecileri. Hükümet 1 yılda, 15 kuruş zam yaparak motorin üzerinden bu halkı 14 milyon 700 bin tl çalmıştır. Bakınız ben duygusal konuşmuyorum, rakamlara bakarak konuşuyorum ve rakamlar bana hükümetin cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra erken seçime gitmek zorunda kalacağını çok net gösteriyor" dedi.

Uzun uzun ülke ekonomisini konuştuk Sunat beyle. Benimle sohbet ederken önündeki notlara baktı ve fotoğrafın hiç iyi olmadığını, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından erken seçimle karşı karşıya gelineceğini söyledi.

Tabii hem mali alanda hem de ekonomik alanlarda halkın en büyük ihtiyacı da ekonomik refahın artması ve bunun hissedilmesidir. Kuzey Kıbrıs pahalı bir ülke olabilir ki evet pahalıdır ama asıl olan halkın alım gücünün artması gerekliliğidir. Paris'te ya da Newyork'ta yaşayanlar bu ülke pahalıdır diye şikayet etmiyorlar; pahalı yaşam standardı kötü bir durum değildir önemli olan o pahalı yaşamı karşılayabilecek ekonomik refah düzeyine erişebilmektir. Hükümetlerin bu refahı halklarına sunabilmeleridir.

Biliyorum sürekli ekonomik paket yıkım paketidir diye eleştiriler var ancak Avrupa Birliği ve keza Rum tarafı ekonomik krizle boğuşuyorsa ve yanı başımızdaki Türkiye Türk lirasının değerini hayli yukarılara çekmişse ve Türkiye'deki ekonomi uzmanları KKTC içinde bir ekonomik program hazırlamışsa bunu sahiplenmek ve nankörlük etmemek lazım diye düşünüyorum.

Her şeye ve her konuya itiraz etmek, her konuyu ve herkesi eleştirmenin gelenek olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Eleştirenlere baktığımda daha dün bu kavganın içinde olduklarını görüyorum.

Ülkenin kalkınması ve refahı umarım kesintiye uğramadan ve hızlı bir şekilde gerçekleşir. Hayırlısı ile şu cumhurbaşkanlığı seçimleri geçsin bakalım ne sürpriz değişiklikler bekliyor bizi !

*****************

GÜNÜN SÖZÜ

Kural bu: en çok seven, hep en önce terkedilir. Unutma; vedalar acıtsa da, bazen gitmek gerekir.

CAN YÜCEL

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.