Çözümün yeni mimarı Akıncı olacak

Yayın Tarihi: 27/04/15 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

* Derviş Eroğlu her ne kadar bağımsız bir aday olsa da UBP'nin adayı olduğunu kimse inkar edemez heralde, bu noktada UBP Genel başkanı Hüseyin Özgürgün'ün bir genel başkan olarak doğal olarak istifası gündeme gelecektir. Zaten bu başarısızlıktan sonra heralde kendisi bu kararı alır, almazsa da diğer vekillerin baskısı çok yakında gündeme gelecektir.

** Serdar Denktaş'ın bireysel olarak çalıştığına inanırım ancak Demokrat Parti'nin ve UG'nin bazı vekiller hariç büyük bir bölümünün kesinlikle Akıncı'ya destek verdiğini ya da sandığa gitmediğine inanırım. Eğer çalışılsaydı bu sonuç çıkmazdı. Bu sayfalarda yaptığımız bir çok tespit kehanet niteliğinde gerçek olmuştur. İlk genel ya da erken seçimde Demokrat Parti'nin baraj altında kalacağı açık bir gerçektir.

*** Bilgi birikimi ve karizması ve devletine olan inancı ile başarılı bir Cumhurbaşkanı olacağına inanıyorum. Tabii o koltuğa oturan her siyasi içinden geldiği partinin içişlerine hep müdahale etmiştir. Umarım Sn Akıncı böyle bir hataya düşmez ya da bir parçası olmaz. Çünkü yıl sonunda da TDP'nin kurultayı vardır ve çok genç bir siyasi aday olmayı planlamaktadır.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri hiç de sürpriz olmayan bir şekilde tamamlandı. Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun son birkaç gün kala önemli ataklar yaptığını duymuştum, bu gözlemim bana Eroğlu'nun Akıncı ile arasındaki farkı hızla kapatacağını, seçimi kazanmasa bile yakın bir şekilde bitireceğini hissettirmişti bana. Öte yandan CTP ile Kudret Özersay'ın kitlesinin tam olarak Akıncı'ya destek verip vermeyeceğini bilmiyordu kimse.

Özersay'ın taban oyunu bir yana bırakırsak CTP tabanının Akıncı'yı destekleme konusunda hepimizin aklında soru işaretleri vardı. Gelin görün ki CTP ve Özersay'ın tabanının büyük bir bölümü Akıncı'yı destekledi ve Akıncı bu seçimi % 60 oy çoğunluğuyla tamamladı.

Bu son derece ciddi bir başarıdır elbette ki, uzun süredir gerek yerel seçimlerde gerekse genel milletvekilliği seçimlerinde halkın sürekli değişime odaklanması ve seçilmiş siyasileri değiştirmesi tavrından bu seçimlerde de aynısının olacağı su götürmez bir gerçekti, öyle de oldu.

Oldukça iyi değerlendirilmesi gereken bir seçim geride kaldı aslında. Öncelikli olarak Eroğlu açısından bu seçimi değerlendirmek lazım.

EROĞLU'NUN ADAYLIK NİYETİ YOKTU

Derviş Eroğlu'nun adaylık niyetinin olmadığını çok önceden yazmıştım. Adaylık niyeti olan bir siyasetçi kalkıp da yerel seçimlerde bu kadar dengeleri değiştirecek operasyonlar yapmazdı. Sonradan öğrendiğime göre çevresi Reisi Cumhuru ikna etti ve bu yola çıktı.

UBP ÇALIŞMADI

En büyük sorun da bu oldu. Ulusal Birlik Partisi, Derviş Eroğlu için bu sefer çalışmayı reddetti. Milletvekillerinin büyük bir çoğunluğu çalışır gibi yaptı ama çalışmadı. Bazı vekiller ve bazı belediye başkanları haricinde hiç kimse çalışmadı, sadece çalışır gibi göründü. Hal böyle de olunca birinci turda Derviş bey % 28 gibi son derece kötü bir oy oldu. Öyle tahmin ediyorum ki Sn Eroğlu iyi bir sonuç almayacağını biliyordu ama bu kadar kötü bir oy alacağını tahmin etmiyordu. İkinci tura girilince de var gücüyle yüklendi ve ancak oylarını % 11 artırabildi. Bu çaba çoğunlukla Derviş beyin azınlıkla UBP'nin çabasının sonucuydu.

ÖZGÜRGÜN'ÜN İSTİFASI GÜNDEME GELECEK

Derviş Eroğlu her ne kadar bağımsız bir aday olsa da UBP'nin adayı olduğunu kimse inkar edemez heralde, bu noktada UBP Genel başkanı Hüseyin Özgürgün'ün bir genel başkan olarak doğal olarak istifası gündeme gelecektir. Zaten bu başarısızlıktan sonra heralde kendisi bu kararı alır, almazsa da diğer vekillerin baskısı çok yakında gündeme gelecektir. Bir süre önce bir UBP'li vekile Eroğlu'nun kazanmaması halinde gereğini yapacağını söylediğini duydum.

Bakınız Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, adayları Sibel Siber'in kaybetmesi sonucunda erken genel kurula gitmeyi ve yeniden aday olmayacağını açıkladı. Yapması gereken de buydu. Öyle sanıyorum ki Sn Özgürgün'ün de bunu yapması gerekecek. Bu süreç doğal olarak gelişecek ya da gelişmek durumunda kalacak.

Haa UBP tabanı kendisini tekrardan aday yapmak ister ve seçer o ayrı konu ama ortada besbelli UBP'nin başarısızlığı söz konusudur.

Baksanıza dün akşam ki Eroğlu'nun Saray'da yaptığı bir tür veda konuşmasında DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy ile UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel'den başkası yoktu. Böyle bir basın toplantısında hem Özgürgün'ün hem de Denktaş'ın ve diğer vekillerin olması gerekirdi kesinlikle

DENKTAŞ ÇALIŞTI-DP DESTEKLEMEDİ

Serdar Denktaş'ın bireysel olarak çalıştığına inanırım ancak Demokrat Parti'nin ve UG'nin bazı vekiller hariç büyük bir bölümünün kesinlikle Akıncı'ya destek verdiğini ya da sandığa gitmediğine inanırım. Eğer çalışılsaydı bu sonuç çıkmazdı. Bu sayfalarda yaptığımız bir çok tespit kehanet niteliğinde gerçek olmuştur. İlk genel ya da erken seçimde Demokrat Parti'nin baraj altında kalacağı açık bir gerçektir.

İlk kez Demokrat Parti tabanı, göz bebeği gibi sevdiği Serdar Denktaş'ı dinlememiş ve DP'nin Serdar Denktaş olmadığını göstermiştir.

AKINCI YENİ DEVLET BAŞKANI

Mustafa Akıncı'nın bu başarısının tüm ülkeye hayırlı olmasını temenni ederim. Bilgi birikimi ve karizması ve devletine olan inancı ile başarılı bir Cumhurbaşkanı olacağına inanıyorum. Tabii o koltuğa oturan her siyasi içinden geldiği partinin içişlerine hep müdahale etmiştir. Umarım Sn Akıncı böyle bir hataya düşmez ya da bir parçası olmaz. Çünkü yıl sonunda da TDP'nin kurultayı vardır ve çok genç bir siyasi aday olmayı planlamaktadır.

Akıncı ile yaptığımız son telefon konuşmasında " nasıl ki Harmancı'nın kazanacağını biliyordum çünkü bunu insanlarda gördüm, bu seçimi kazanacağımı da adım gibi biliyor Gökhan" demişti. Dediği gibi de oldu.

Kıbrıs müzakere sürecinde yeni bir dönem başlayacak; oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir dönem Akıncı nezdinde tüm KKTC'yi bekliyor.

Umarım Sn Akıncı, en doğru ekiple bu yolu yürür ve çözümü ada insanına kazandırır.

Sn Akıncı'yı selamlıyorum…

**************

GÜNÜN SÖZÜ

Eğer içimizden gelen engelleri aşabilirsek dıştan gelen her engeli etkisiz bırakabilecek güce sahibiz.

BÜLENT ECEVİT

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.