Başbakan gider ayak intikam mı alıyor?

Yayın Tarihi: 12/05/15 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

*Güvenilir kaynaklardan aldığım bilgilere göre Başbakan Yorgancıoğlu'nun bu çarşamba gerçekleşecek olan bakanlar kurulu toplantısında Akim'i görevinden alacağı yönünde. Tabii bu ne kadar mümkün ne kadar değil bekleyip göreceğiz. Burada önemli bir başka nokta var. Başbakan Yorgancıoğlu, İsmet beyi başarısız olduğu için değil kendisiyle uyum içerisinde çalışmadığı ve her denileni yapmadığı için görevden alacak. Buna ister intikam alma deyin ister uyuşmazlık deyin, her iki CTP'linin de arası aylardır açık ve son derece soğuk.

* *Doğru buluyor muyum derseniz kendi adıma bunu tabii ki doğru bulmuyorum çünkü İsmet akim başarılı bir bürokrat, başarılı bir yönetim kurulu başkanıdır ancak öte yandan da ciddi uyum sorunu yaşaması açısından başbakan kendi kararını alabilecek noktada. Buna da saygı duyacak herkes ama şunu da söylemeden yazıyı noktalamayalım; Özkan bey bu hafta belki de İsmet Akim'i görevden alacak. Ancak 14 Haziran'dan sonra Akim'in kabine de bakan olmasının önünü de açmış olacak aynı zamanda.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu'nun genel başkanlıktan hem de başbakanlıktan vazgeçmesi ve 14 haziranda olağanüstü kurultayın önünü açması tüm CTP'liler tarafından olumlu bulunmuştu. Aslında herkes başbakan Özkan Yorgancıoğlu'nun sessiz sedasız bu görevi bırakacağını ve köşesine çekileceğine sanmıştı, en azından ortada görünen tablo böyleydi. Gelin görün ki bugün sabahtan Kıbrıs postası bir son dakika haberi ile Başbakan Yorgancıoğlu İsmet Akim'i görevinden alacağı bilgisini okurlarıyla paylaştı. Sabahtan canlı yayına devam ederken bu bilgiyi alır almaz arkadaşlara İsmet akimi aramalarına söyledim.

Akim bu konuyu şimdi konuşmak istemediğini bizlere ifade etti. Canlı yayından sonra kendisini telefonla aradım ve konuştuk, olayın doğruluğunun derecesini sordum olay doğru bende öyle duydum dedi; pekala bu gerçek olabilecek mi diye kendisine tekrardan sorduğumda "Özkan bey bu konuyu eğer ki parti MYK'sına götürürse biraz zor ancak bakanlar kurulunu toplayıp bakanlar kuruluna beni görevden alma konusunu götürürse gayri ihtiyari alabilir bunu bekleyip görmek lazım, bu nedenle telefona bağlanmak istemedim, perşembe günü gerekirse seninle bir program yaparız" dedi ve telefonu kapattık. CTP'nin dün akşam parti MYK toplantısı vardı bildiğim kadarıyla, ne karar çıktı ya da çıkacak tabii ki bilmiyorum ancak İsmet Akim'in söylemiş olduğu son derece önemli; Başbakan Yorgancıoğlu eğer ki bu konuyu parti MYK'sına götürürse İsmet beyi görevden alma şansı son derece düşük.

Bildiğim kadarıyla Özkan Yorgancıoğlu daha önce de İsmet Akim'i görevden alma teşebbüsünde bulundu ancak parti MYK'sı buna izin vermedi. Özkan bey ,başbakan ve başbakanlık yetkileri çerçevesinde hiç kimseyi dinlemeden bakanlar kurulunda İsmet Akim'i görevden alabilir.

Güvenilir kaynaklardan aldığım bilgilere göre Başbakan Yorgancıoğlu'nun bu çarşamba gerçekleşecek olan bakanlar kurulu toplantısında Akim'i görevinden alacağı yönünde. Tabii bu ne kadar mümkün ne kadar değil bekleyip göreceğiz.

Burada önemli bir başka nokta var. Başbakan Yorgancıoğlu, İsmet beyi başarısız olduğu için değil kendisiyle uyum içerisinde çalışmadığı ve her denileni yapmadığı için görevden alacak. Buna ister intikam alma deyin ister uyuşmazlık deyin, her iki CTP'linin de arası aylardır açık ve son derece soğuk.

Başbakan Yorgancıoğlu seçimlerden bir hafta önce bana konuk gelmiş ve haliyle programda İsmet akim ile maliye Bakanı Zeren Mungan arasındaki sıkıntı gündeme gelmişti. Özkan bey, Akim'i sert bir dille eleştirilmiş ve Hükümet için meselelerin basın önünde değil de kapalı kapılar arkasında konuşulması gerektiğini, hükümet içi sorunların basınla teşhir edilmemesi gerektiğini söylemişti. Tüm bunları konuşurken yüzündeki huzursuzluğu ve aynı zamanda rahatsızlığı görebiliyordum. Yüzünde İsmet Akim'e karşı hayli ciddi ve öfkeli bir ifade vardı.

Yazının başında da ifade ettiğim gibi birkaç ay öncesinde, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu'nun bir ortamda, İsmet Akim'i görevden alacağını söylediğini duymuştum. Açıkçası pek de ihtimal vermemiştim; ancak öyle anlıyoruz ki Özkan bey bu söyleminde hayli ciddiymiş. Şimdi gelinen bu noktaya baktığımızda, başbakan gider ayak canını sıkan yada çalışma konularında kiminle bir sorun yada uyumsuzluk yaşadıysa görevden alacak.

Özkan Yorgancıoğlu genelde yavaş sakin ve sağduyulu bir siyasetçidir; kolay kolay böyle radikal kararlar almaz ancak yine söylemekte fayda görüyorum bu sefer hayli kinlenmiş ki ilk Bakanlar kurulu toplantısında İsmet Akim'i görevden almayı planlıyor. Açıkçası ben buna kesin gözüyle bakıyorum; tabii bundan sonra ne olacak, bu da son derece önemli. Bildiğimiz gibi Mehmet Ali Talat 14 Haziran'da gerçekleşecek olan CTP kurultayında tek aday ve genel başkan olması halinde Özkan bey ile başbakan olarak çalışmayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Tüm bunlardan yola çıkarsak kaçırmanızı istemediğim bir başka dipnot bilgi daha var.

İsmet bey Talat ile çok yakın ilişkilere sahiptir; yani demem o ki Özkan bey belki bu hafta İsmet Akim'i görevden alacak ancak, Talat'ın genel başkan olmasıyla birlikte İsmet akim şimdiki görevine geri dönmenin ötesinde kabinede dışardan atama bir bakan olarak yeniden karşımıza çıkabilir.

Yeni kabinede İsmet Akim'i belki de yeni Enerji Bakanı olarak görebiliriz. Son söz olarak şunu söyleyebiliriz ki CTP şuan için oldukça dalgalı ve karmaşık bir deniz gibidir. Kurultay gününe kadar bu deniz çalkalanacak ve 14 Haziran'dan sonra Talat tarafından yeni kadro yeni vizyon dizayn edilecek. İşte şu an ciddi anlamda Talat'a kim yakınsa 14 Haziran'dan sonra meyvesini toplayacak ancak 14 Haziran'a kadar da Başbakan Yorgancıoğlu intikam almak istediklerinden İntikamını alacak.

Doğru buluyor muyum derseniz kendi adıma bunu tabii ki doğru bulmuyorum çünkü İsmet akim başarılı bir bürokrat, başarılı bir yönetim kurulu başkanıdır ancak öte yandan da ciddi uyum sorunu yaşaması açısından başbakan kendi kararını alabilecek noktada. Buna da saygı duyacak herkes ama şunu da söylemeden yazıyı noktalamayalım; Özkan bey bu hafta belki de İsmet Akim'i görevden alacak. Ancak 14 Haziran'dan sonra Akim'in kabine de bakan olmasının önünü de açmış olacak aynı zamanda.

*********************

GÜNÜN SÖZÜ

Uykusuzluklar yıkıp geçmezdi, kısacık kestirmelerin ardından, dokunulası ipek ten bir o kadar uzakta olmasaydı eğer.

CAN YÜCEL

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları