CTP kazandı

Yayın Tarihi: 14/05/15 07:48
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

*Yaklaşık olarak üç saat süren toplantı sonucunda 11 üyeden oluşan parti MYK'sı içinde Başbakan Yorgancıoğlu, İsmet Bey'in görevden alınmasına evet oyu kullanırken, CTP milletvekili birikim Özgür çekimser oy vermeyi tercih etti. İki üye dışındaki geriye kalan dokuz üye ise İsmet Bey'in görevinden alınmasına ret oyu kullandı; yani işin özeti CTP Parti MYK'sı İsmet beye gerçek anlamda sahip çıktılar.

**CTP başka sorun yaşar mı diye kendi kendime sordum, sonra yaşamaz muhtemelen dedim, derken aklıma bir soru geldi. Gazeteciyiz ya esiyor işte bir yerlerden; Talat tek aday ve diyelim ki başka rakip çıkmadı ve Talat, CTP-BG Genel Başkanı oldu. Özkan bey eğer başbakanlıktan istifa etmezse, O'nu hiçbir merci görevinden alamaz. Sizce istifa etmezlik yapar mı?

Cumhuriyetçi Türk Partisi merkez yönetim kurulu önceki gece bir toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantıda hem Mali sekreter olması nedeniyle hem de merkez yönetim kurulu üyesi olması hasebiyle İsmet Akim'de vardı. Toplantının oldukça gergin geçtiği yönünde güvenilir kaynaklardan elde ettiğim bazı bilgiler var. Tabii yazının hemen başındayken belirtmekte fayda görüyorum biz gazeteciler hele hele bizim gibi ciddi gazeteciler güvenilir kaynaklarından yeterli bilgileri olmadığı sürece olaylarla ilgili ciddi görüşlerde bulunmazlar; her gazetecinin demeyeceğim ancak bir çok önemli gazetecinin her parti içinde güvenilir kaynağı vardır. Bir gazeteci olarak bugüne kadar kaynağı doğru olmayan hiçbir haberi okurlarımla paylaşmadım. Benim de partilerle ilgili görüşlerini ortaya koyarken, partiler içerisindeki kaynaklarımın bana son derece yardımları oluyor, olacaktır da. Tüm partiler içerisinde kapalı kapılar arkasında konuşulanlarla ilgili öğrenmem gerekenleri öğrenebileceğim noktada olduğuma inanırım.

Tekrardan yazının başına dönecek olursak önceki gece gerçekleşen Cumhuriyetçi Türk Partisi merkez yönetim kuruluna dönelim. Toplantıda bildiğiniz gibi Kıbtek yönetim kurulu başkanı sayın İsmet Akim'in görevden alınması konusu yüksek sesle tartışıldı.

Yaklaşık olarak üç saat süren toplantı sonucunda 11 üyeden oluşan parti MYK'sı içinde Başbakan Yorgancıoğlu, İsmet Bey'in görevden alınmasına evet oyu kullanırken, CTP milletvekili birikim Özgür çekimser oy vermeyi tercih etti. İki üye dışındaki geriye kalan dokuz üye ise İsmet Bey'in görevinden alınmasına ret oyu kullandı; yani işin özeti CTP Parti MYK'sı İsmet beye gerçek anlamda sahip çıktılar. Derken önceki gece bu toplantı bitti ve gözler dün gerçekleşen bakanlar kurulu toplantısına çevrildi. Dünkü yazımda da ifade etmiştim, açıkçası ben Başbakan Yorgancıoğlu'nun İsmet beyi görevden alacağını düşünüyordum. Başbakan'ın Akim'e karşı ciddi bir öfkesi olduğu her halinden belli, gelin görün ki hem Parti MYK'sı hem de CTP'nin ileri gelenlerinin başbakanı sert bir dille uyarmaları sonrasında Başbakan Yorgancıoğlu dünkü Bakanlar kurulu toplantısında İsmet Akim'i görevden almaya cesaret edemedi.

Aslında cesaret edemediği kelimesini kullanmak belki de yanlış olur, biz buna sağduyu hakim geldi dersek daha mantıklı olur. Neticede Özkan bey bir başbakandır ve hükümetin kendisine verdiği yetkiler çerçevesinde istediği bakanı, bürokratı görevden alabilir ve atamalar yapabilir. Başbakanın buna yetkisi var; aslında bakanlar kurulu kararı da istediğini pek sanmıyorum. Ancak öyle görüyorum ki CTP'nin geleneği bir kez daha olması gerektiği gibi çalıştı ve parti merkez yönetim kurulunun almış olduğu kararlar uygulandı. Özellikle CTP eski genel başkanı Ferdi Sabit Soyer'in dünkü açıklamasında önemli bir nokta vardı. Ferdi bey "parti geleneklerine gereken saygı gösterilmelidir" dedi ve bir şey daha ekledi "sevgi de saygıdan doğar".

İsmet Akim'le Kıbrıs Genç TV deki sabah programımda bugün güzel bir sohbet yapacağız dünden sözleştik, bu sohbeti kaçırmamanızı tavsiye ediyorum.

Tabii ortada önemli bir gerçek var ki İsmet bey elektrik kurumunun başına geçtiğinde elektrik kurumunun ekonomik olarak durumu hiçte iç açıcı değildi, kabul etmemiz gerekir ki Akim Kıbtek'i yalnızca artıya geçirmekle kalmamış, bu kuruma dolaylı olarak da bu ülkeye iki tane jeneratör almayı başarmıştır.

Tabii başbakanın, İsmet akim elektrik fiyatlarında zam istiyor taleplerini "biz zamcı hükümet olarak anılmak istemeyiz" demesine karşın elektrik kurumu elektrik fiyatlarına zam yapmak istedi diye elektrik kurumunun başkanını görevden almaya kalkması son derece ciddiyetsiz ve maksatlı bir tavır olarak yorumlandı toplum tarafından velev ki elektrik zammı da yapılıyor.

Başbakan Yorgancıoğlu son anda önemli bir yanlıştan döndü, en azından döndürülmesine yardımcı olundu. Bugüne kadar Özkan Bey'in çevresindekilerin bazıları O'na ne yazık ki ciddi yanlışlar yaptırmışlardır, umarım bundan sonraki süreçte Özkan Yorgancıoğlu'na yakışan şekilde davranır ve dünkü gibi sağduyulu kararlar üretir.

Tabii bir başka önemli nokta daha var; İsmet bey, Özkan Bey'in görev süresi dolana kadar Özkan beye gereken saygıyı, nezaketi ve bağlılığı göstermesi gerekir; neticede Özkan bey de seçilmiş bir başbakandır.

Özkan bey, İsmet Akim'i belki dün görevden almamakla son derece ciddi bir gerginlik ve sinir yaşamış olabilir ancak Özkan Bey'in bu tavrı, herkesçe bilinmelidir ki parti içinde yaşanması muhtemel krizleri önlemiştir. Yani sözün özü Yorgancıoğlu öfkesini partisine ve ülke yönetimine karıştırmamayı başarmıştır.

Bu önemli bir erdemdir.

Yazıya son noktayı koymadan CTP başka sorun yaşar mı diye kendi kendime sordum, sonra yaşamaz muhtemelen dedim, derken aklıma bir soru geldi. Gazeteciyiz ya esiyor işte bir yerlerden; Talat tek aday ve diyelim ki başka rakip çıkmadı ve Talat, CTP-BG Genel Başkanı oldu.

Özkan bey eğer başbakanlıktan istifa etmezse, O'nu hiçbir merci görevinden alamaz. Sizce istifa etmemezlik yapar mı?

****************

GÜNÜN SÖZÜ

Biliyorsun, ben hangi şehirdeysem yalnızlığın başkenti orası. Ve yine sevgili çocuk, biIiyorsun, kişi Tutkularıyla yalnızlığını adlandırıyor o kadar…

CEMAL SÜREYA

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.