Az parayla çok iş yapan bir Bakan

Yayın Tarihi: 28/05/15 07:37
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar ile dün sabah birlikte oldukça iyi bir program yaptık, son derece keyifliydi. Maliye Bakanlığının olanak tanıdığı kısıtlı bütçeyle harikalar yaratmaya çalışan kabine üyelerinden biri bana göre. Başarılı mı peki? Evet başarılı. Çalışıyor, hem de çevresindekileri motive ederek. Para yok, para az mazereti haklı bir mazeret olsa dahi o bunun arkasına gizlenmeyi tercih etmiyor. Uzun uzun konuştuk yaptıklarını ve yapamadıklarını, neden yapamadığını da uzun uzun anlattı Sayın Bakan. Başarılı olduğu konuları takdir ettiğiniz de yüzünde kendine has bir gülümseme oluşuyor, bunu da fark ettim.

Talat'ın kuracağı kabinede kesinlikle kalması ve en az iki yıl daha oralarda olup hem çalışma hayatıyla ilgili reformları hem de sosyal ve insani boyuttaki projelerini hayata geçirme konusunda sonuca varabilmesine olanak tanınması gerektiğine inanıyorum.

Siyasette bazen öyle insanlar denk gelir ki, bilirsiniz, hissedersiniz bu adamı burada çok tutmazlar çünkü iyi çalışıyor diye içinden geçirirsiniz. Öyle sanıyorum ki Talat gibi usta bir devlet adamı Aziz Gürpınar gibi bir ismi devlete muhtaç sokak çocuklarının, göç etmek isteyen gençlerin ve reform bekleyen çalışma hayatının başında bırakacaktır. Bunu açıkça söylemekten de çekinmiyorum.

İşte söylentimizin ayrıntıları, keyifle okuyun bir kahve yapıp, biraz umut biraz heyecan şart bu hayata…

İŞ KAZALARI

KKTC'de her yıl ortalama 6 ölümlü iş kazası meydana geldiğini ifade eden Gürpınar, diğer AB ülkeleri ile kıyaslandığında, iş sağlığı ve güvenliği alanında en başarılı ülkenin İngiltere olduğunu ifade etti. Bakanlığın dört ay önce, hayata geçirdiği iş sağlığı ve güvenliği önlem planı hakkında detaylı açıklamalarda bulunan Gürpınar, etkin denetimin önemine vurgu yaptı. Çalışma Dairesi müfettiş kadrolarının bu yıl, sınırlı sayıda da olsa arttırılacağını belirten Gürpınar, ilgili sivil toplum örgütlerinin ve meslek odalarının da denetim mekanizması içinde yer alması gerektiğine dikkat çekti. En fazla iş kazasının inşaat sektöründe yaşandığını kaydeden Gürpınar, bir inşaatın başlangıcından sonuç aşamasına kadar yapı güvenliği ve denetiminin sağlanması gerektiğini söyledi. Yapı denetimi konusunda yalnızca ilgili Bakanlık olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın değil, İnşaat Mühendisleri Odası, ilgili Belediye ve İnşaat Müteahhitleri Birliği'nin de bir bütünlük içinde etkin çalışması gerektiğini ifade eden Gürpınar, sadece Çalışma Dairesi müfettişinin denetimi ile iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanamayacağını vurguladı. Bakanlığın bu konuda, ilgili meslek örgütleri ile birlikte denetimler gerçekleştirildiği belirten Gürpınar, iş sağlığı ve güvenliği alanında hizmet verecek uzmanların yetiştirilmesi amacıyla Uzmanlık Kursu düzenlediklerini, 85 kursiyerin bu kursa devam ettiğini söyledi. Temmuz ayında yapılacak sınavda başarılı olan kursiyerlerin, sertifika alarak piyasada iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak, firmalara risk ve değerlendirme raporu hazırlayabileceğini kaydeden Gürpınar; iş sağlığı ve güvenliği alanında denetim dışında, bilinçlendirme ve eğitimin de önemli olduğunu belirtti. İlgili meslek örgütlerinin üyelerine eğitimler düzenlediklerini anlatan Gürpınar, ilkokullarda çocuklara iş sağlığı ve güvenliği konulu animasyon film gösterimleri yapıldığını, kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla Kamu Spotu Film Yarışması düzenlendiğini ve ödül alan eserlerin yerel kanallarda kamu spotu olarak yayınlandığını söyledi.

DENETİMLER

Çalışma Dairesi'nde görev yapan müfettiş sayısının yetersizliği ile ilgili gelen soruları da yanıtlayan Gürpınar, ada genelinde mevcut müfettiş kadrosunun 14 olduğunu, 14 memurun da ayrıca denetim yetkisine sahip olduğunu, toplam 28 müfettişin çalışma alanında hem kaçak işçi hem iş sağlığı güvenliği hem de Alo 102 Hattı'na gelen ihbarları değerlendirerek denetim görevi yaptığını ifade etti. Müfettiş sayısı artmamasına rağmen, 2014 yılında; denetim oranının 2013 yılına göre %24 arttığını kaydeden Gürpınar; 2013 yılında 4471 işyerinin denetlendiğini, 2014 yılında ise 5476 işyerinin denetlendiğini belirtti. İş Sağlığı ve güvenliği alanında hedeflerinin Avrupa Birliği ortalamasını yakalamak olduğunu ifade eden Gürpınar iş sağlığı ve güvenliği alanında uygulanan cezaların yetersiz olduğunu, bununla ilgili yasa tasarısı hazırlığı içinde olduklarını da sözlerine ekledi.

ENGELLİ İSTİHDAMI BU YIL YAPILACAK

Engelli istihdamının sadece kamuda değil, özel sektörde de desteklenmesi için çalıştıklarını kaydeden Gürpınar, özel sektördeki çalışma koşullarının engellilerin çalışma koşulları ile uyumlaştırılması gerektiğinin altını çizdi. Bankacılık ve eğitim sektörünün pilot sektör olarak seçildiğini ve engellilerin istihdamı konusunda çalışma yapıldığını kaydeden Gürpınar, son 6 ay içinde 35 engellinin özel sektörde istihdam edildiğini açıkladı.

ALO 183 ACİL SOSYAL HİZMET HATTI

Son zamanlarda toplumda artan cinsel ihmal ve istismar olaylarının ve diğer sosyal konular konusunda da gelen soruları cevaplayan Gürpınar, Sosyal Hizmetler Dairesi 'ne bağlı Alo 183 Acil Sosyal Hizmet Hattı'na 1 yılda toplam 120 başvuru yapıldığını söyledi.

Kayıtdışı istihdam, asgari ücret, engelli istihdamı ve özel sektörde sendikalaşma konularında gelen sorulara da yanıt veren Gürpınar; Bakanlığının imkanlar ölçüsünde plan, program ve motivasyon ile adım adım hedeflerine ulaşmak için çalıştığını söyledi.

****************

ÜSTEL ADAY MI?

UBP Tüzük Kurultayı'nın haziran ayında yapılması planlansa da bu konuda sorunlar çıktığı ve üyeye gidilerek sorunun aşılmaya çalıştığını öğrendim. Ekim ayında gerçekleşecek UBP kurultayında Genel Başkan Hüseyin Özgürgün'ün aday olduğunu hepimiz biliyoruz. Öte yandan UBP Girne Milletvekili ve Meclis Başkan Yardımcısı Dr. Ünal Üstel'in Ekim ayında gerçekleşecek olan UBP kurultayında aday olacağını duydum. Meselenin doğruluğunu öğrenmek adına Ünal beyi aradımsa da sormak için kendisine ulaşamadım. UBP içinde etkili vekillerin Üstel'in aday olması yönünde baskı yaptıkları zaten bilinen bir gerçek. Bana da bu köşeden Ünal Bey'e sormak kaldı; kurultayda aday mısınız? Herkes merak ediyor.

**************

ATUN'UN YERİNE GÖZ DİKEN KİM?

UBP Genel Sekreteri ve Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun'un genel sekreterlik görevini iyi yapmadığını düşünen bazı vekiller var. Bu vekiller duyduğuma göre Genel Başkanla, ya bakanlık ya da genel sekreterlik diye pazarlık yapıyorlarmış. İsimleri ortaya atıp iş karıştırmak yerine bu kadarla bırakıyorum. Sunat bey bana göre başarılı bir genel sekreter, tabii ki daha proaktif olması UBP'ye fayda sağlar ama gelin görün ki yakın dost vekilleri çoktan onun yerine göz dikmiş durumda.

***************

GÜNÜN SÖZÜ

Sonbaharda çiçeklerden bahsetmek iyi gelir. İnsanın içini ilkbahardaymış gibi ümitle doldurur.

Paulo Coelho

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları