Talat'a saygılı, CTP'ye sadık bir isim "Çağlar"

Yayın Tarihi: 17/06/15 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

*Düşünün bir; kurultayda yarışı kazanan bir başkanın yapması gereken en temel davranış, rakiplerini kucaklamak ve onlara sahip çıkmaktır. Çünkü kazananın karşısında yer alan adayları destekleyen belli gruplar ve zümreler vardır. Siz o adayları sırf sizin rakibinizdir diye dışlarsanız, aynı zamanda onları destekleyen zümreleri de dışlamış olursunuz. Belki de bugün CTP'nin seçimlerde sürekli darbe almasının ve kan kaybetmesinin ana nedenlerinden biri de budur. Yerel seçimlerdeki başarısızlığın ardından Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de mağlubiyet yaşaması, şöyle bir düşünüyorum da başka neyle izah edilebilir.

**Mehmet Çağlar, partisine ciddi anlamda sadık kalmış ve yakınmadan, sızlamadan hizmet etmiştir. Bu siyasi hırsın ötesinde erdemli bir siyasi görgüye de sahip olduğunu gösteriyor bize. Bir bakarsınız erken seçimler gerçekleşene kadar yeni Başbakan Mehmet Çağlar olur, kim bilir.

Uzun zamandır CTP-BG Güzelyurt Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Çağlar ile sohbet etme fırsatı bulamamıştık. Bu nedenle bir hafta öncesinden sözleşip buluştuk. Her ne kadar adı CTP kurultayıyla özdeşleşse de; Mehmet Çağlar aslında CTP'nin eğitim programını yazan adam bana göre. Herkesin her şeyde emeği olabilir. Ben siyasetçi değilim, laf yuvarlamak benim işim değil. Belki Çağlar denildiğinde CTP kurultayındaki üç adaydan birini hatırlarsınız ama Çağlar bana CTP'nin programlarının hazırlanmasında önemli rol oynayan ve bunların hayata geçmesi için mücadele eden siyasetçi algısı yaratır.

Satır aralarında bilinç altında muhafaza ettiği düşünceleri veriyor aslında. CTP'nin olumlu yönde değişmekte olduğunu ve bunun kaçınılmaz bir süreç olduğunu, bu değişimin de durmasının mümkün olmadığını söylüyor.

Sohbetimizde oldukça dikkatli konuştuğunu fark ettim. Malum süreç hassas ve CTP kurultayına hazırlanıyor. Ben konuyu buraya da getiriyorum. Çağlar; ısrarla partinin birlik ve bütünlüğüne çağrı yapıyor ve ekliyor; "Talat'ın dönüşü hem CTP-BG'nin hem de ülkenin hayrına olacak. Buna yürekten inanıyorum. Artık ülkenin derin bir nefes alma zamanı geldi. Reformlara ve sosyal refaha daha hızlı ulaşmamız gerekiyor".

Toplumsal varoluş

Çağlar ile toplumun şu an ki psikolojik yapısını ve geleceğini de konuştuk. "Yapılması gereken, planlı süreçler içinde sistematik olarak toplumsal var oluşu güvence altına almaktır ki bu da ancak bir taraftan federal çözümle, bir taraftan kendi kültürel kimliğimizi sürdürecek yapılanmalar sonucu ortaya çıkaracağımız değerlerle, diğer taraftan da bağımsız ve özgür bir ekonomi ile olanaklıdır. El ele vurmadan ses çıkmaz denir ya, aynı mantık burada da yaşam bulmaktadır. Eğer doğru düzgün ve size güven ve/veya güvence veren üretim alanlarınız yoksa var olan temel kurumlarınız alınıp satılıyor; bir gecede el değiştiriyor; iflas ediyor ve/veya ettiriliyorsa; siyasal iradeniz denetim ve yönetim altındaysa; hesap sorulabilir ve hesap veremezseniz, azarlanabilir, haddi bildirilebilir bir eşitsizlik pozisyonundaysanız; her şey mış gibi ve muş gibiyse; vardır bir var oluş sorunsalınız sizin de demek yanlış mı olur?" diye önemli noktalara vurgu yaptı.

ERDEMLİ SİYASET

Önceki kurultaylarda aday olup kaybetmesine karşın ne partisine küstü ne de düşmanca tavırlar aldı Çağlar. Ben kendisi ile kaç kez konuştumsa ya da programa konuk aldımsa, rahatsızlıklarını hissetsem ve sorsam dahi, hiçbir şekilde parti içi sorunları anlatmayı tercih etmedi. Halbuki kurultayda Yorgancıoğlu'na karşı aday bir siyasi olduğu ve CTP içinde farklı gruplar tarafından desteklendiği için Özkan Bey tarafından dışlandığını ve hiçbir şekilde kabinede dahi yer verilmemesine rağmen.

Düşünün bir; kurultayda yarışı kazanan bir başkanın yapması gereken en temel davranış, rakiplerini kucaklamak ve onlara sahip çıkmaktır. Çünkü kazananın karşısında yer alan adayları destekleyen belli gruplar ve zümreler vardır. Siz o adayları sırf sizin rakibinizdir diye dışlarsanız, aynı zamanda onları destekleyen zümreleri de dışlamış olursunuz.

Belki de bugün CTP'nin seçimlerde sürekli darbe almasının ve kan kaybetmesinin ana nedenlerinden biri de budur. Yerel seçimlerdeki başarısızlığın ardından Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de mağlubiyet yaşaması, şöyle bir düşünüyorum da başka neyle izah edilebilir.

Bugün baktığınızda hem Mehmet Çağlar hem de Ömer Kalyoncu, biri seçim yarışını kaybettiği için bir diğeri de siyaseten hiç de mecbur olmadığı bir centilmenlik yapmasına karşın, Başbakan ve Parti başkanı Yorgancıoğlu tarafından dışlanmışlardır. Açıkçası ben bunu böyle görüyorum, toplum da bunu böyle algılamıştır diye düşünüyorum.

Söyleşinin ardından şu an ki CTP yönetimiyle ilgili her zaman ki düşünce yapım geri geldi. Başbakan Yorgancıoğlu ve ekibi ne yazık ki kendisine yakın görmediği hiçbir vekil ve hiçbir partili ile çalışma ihtiyacı hissetmedi ve uzak durdu. Halbuki daha önce de yazdığım gibi rakiplerini kazanma yolunu tercih edebilirdi. Ne yazık ki bizim ülkemizde siyaset kazan-kazanla olmuyor ve nice birikimler ülke için kullanılamıyor; bilhassa CTP içinde aynı durum söz konusu.

Sonuç olarak Mehmet Çağlar, partisine ciddi anlamda sadık kalmış ve yakınmadan, sızlamadan hizmet etmiştir. Bu siyasi hırsın ötesinde erdemli bir siyasi görgüye de sahip olduğunu gösteriyor bize. Talat'ın devlet adamlığına saygılı ve CTP geleneğine sadık bir isim olarak görüyorum ben Mehmet Çağlar'ı. Başbakanlık konusunda kendisine defalarca kez sorular yöneltmeme rağmen tüm yetki ve kararın parti organlarında olduğunu söylemenin ötesinde bir cevap vermedi. Bu nokta da dahi partiye zarar gelmemesi hissiyatıyla davrandığına şahit oldum bir kez daha.

******************

GÜNÜN SÖZÜ

Kural bu: en çok seven, hep en önce terk edilir. Unutma; vedalar acıtsa da, bazen gitmek gerekir.

CAN YÜCEL

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.