CTP, UBP ile yakın flörtte

Yayın Tarihi: 18/06/15 08:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

*TALAT'IN MYK ÖNERİSİ RAHATSIZLIK OLUŞTURDU

*UBP İLE YAKINKLAŞMA

*BİRİNCİ PAZARLIK CTP:5-UBP:5 +"MECLİS BAŞKANLIĞI"

*İKİNCİ PAZARLIK CTP: 6 – UBP: 4 +"MECLİS BAŞKANLIĞI"

*CTP ile UBP arasındaki vekil sayısının birbirine yakın olması nedeniyle beşer bakanlık alacak her iki parti de ve aynı zamanda Meclis Başkanlığı da UBP'ye verilecek. Başbakanlık-Maliye –İçişleri Bakanlığı gibi önemli bakanlıklar CTP'de kalırken, şu an DP'nin elinde bulunan bakanlıklara ek olarak bir de sağlık bakanlığı verilecek ve böyle bir hükümet kurulacak. Bu bilgi bana UBP'li bir üst düzey kaynağım tarafından bana verildi.

*Bir diğer pazarlık ise CTP: 6 –UBP: 4 bakanlık şeklinde. Bu formülde UBP'ye bir de Meclis Başkanlığı veriliyor ve bu şekilde bir denge kuruluyor. Bu bilgi bana CTP'li çok üst düzey bir kaynağım tarafından verildi.

*Yine bir başka bilgi ise Hüseyin Özgürgün ile Tahsin Ertuğruloğlu'nun Roma 'da Egemen Bağış ile bir görüşme yaptıkları yönünde. Tabii bu görüşme gerçekleştiyse de ben bu görüşmenin ülkedeki koalisyon için olduğunu sanmıyorum.

Geçtiğimiz Perşembe günü CTP'nin DP ile varmış olduğu uzlaşıyı yazmış ve çok yakında CTP-DP hükümetinin kurulacağını kaleme almıştım. Pazar günü gerçekleşen CTP kurultayında Genel başkan seçilen Mehmet Ali Talat kürsüden yaptığı konuşmada UBP'ye hayli sert bir gönderme yaptı. "Hepinizin tanıdığı bir UBP zihniyeti vardır. UBP zihniyetini bu ülkede temizlemek bizim boynumuzun borcudur. Bunun için gerekli yasal düzenlemeleri yapmak, gerekli özerkleşme süreçlerini kurumlarımıza yaşatmak ve bu ülkede bir daha UBP zihniyetini ülkenin tarumar etmesine izin vermemek zorundayız". http://www.kibrissondakika.com/mobil/genel/talat-ubp-zihniyetini-temizlemek-boynumuzun-borcu.html

UBP'ye karşı bu sert ifadelerin kullanıldığı CTP kurultayı sonrasında Talat'a ilk tepki CTP Eski Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer'den geldi. Soyer isim vermeden Talat'a adeta bir gönderme yaptı.

Soyer "DP ile aksaklıkların olduğu malumdur. Ancak TDP var, UBP var. Bilincimiz asla 'onlar ve biz' anlayışı içinde olmamalı. Bu yaklaşım toplumdan uzaklaştırılmalı. Bunun Türkiye'de nasıl bir ayrışmaya dönüştüğü ortada… Kimse 'asla onlarla koalisyon kurmayız' dememeli" ifadelerini kullandı." http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/35/news/165174/PageName/KIBRIS_HABERLERI

Dakika bir gol bir cinsinden Talat'ın söylemlerine dikkat etmesi konusunda verilen bir uyarıydı bu sanki.

TALAT'IN MYK ÖNERİSİ RAHATSIZLIK OLUŞTURDU

Talat'ın MYK üyelerinin seçimi ile ilgili olarak kendi belirlediği bir listeyi parti meclisine sunduğu ve parti meclisinin şaşkınlık içerisinde bu listeyi onaylamak durumunda kaldığı CTP içinden gelen bilgiler arasında. CTP'li kaynaklarım MYK seçiminin aslında yapılmadığını ve Talat tarafından bir ilkin yaşatıldığını ifade ederek, MYK içerisinde deneyimli üyeler yok, kadro son derece zayıf kaldı değerlendirmesini yaptı. Myk'nın belirlendiği gece bazı CTP'li dostlarında buna tepki gösterdiklerine bizzat bana gelen telefonlarda şahit oldum.

Tabii kişisel görüşüm şudur ki her MYK üyesinin kişiliğine, karakterine söyleyecek gücüm yok ancak bir partinin MYK üyelerinin en az yarısının deneyimli isimlerden oluşması ve gençlerle harmanlanması gerektiğini düşünürüm. Bazı değerlendirmelere göre Talat'ın kolay yönetebileceği bir MYK kabinesi oldu iddiası var. Saygı duymak manidar, eleştirmek haktır deyip bırakalım bu konuyu.

UBP İLE YAKINKLAŞMA

Öte yandan CTP'nin bir vekili görevlendirerek UBP ile temas kurduğunu hem UBP içindeki üst düzey kaynaklarımdan hem de CTP içindeki çok üst düzey bir kaynağımdan öğrenmiş bulunuyorum. Elde ettiğim bilgilere göre UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ile görevlendirilen CTP'li vekil Özgürgün'ün yurt dışında olduğu bir sırada telefon iyen görüştü. Önceki günde yüz yüze bir görüşmenin gerçekleştiği bana söylendi.

Ortada iki senaryo var. Yani iki konu üzerinde pazarlık yapılıyor.

CTP-UBP BİRİNCİ PAZARLIK

CTP ile UBP arasındaki vekil sayısının birbirine yakın olması nedeniyle beşer bakanlık alacak her iki parti de ve aynı zamanda Meclis Başkanlığı da UBP'ye verilecek. Başbakanlık-Maliye –İçişleri Bakanlığı gibi önemli bakanlıklar CTP'de kalırken, şu an DP'nin elinde bulunan bakanlıklara ek olarak bir de sağlık bakanlığı verilecek ve böyle bir hükümet kurulacak. Bu bilgi bana UBP'li bir üst düzey kaynağım tarafından bana verildi.

CTP-UBP İKİNCİ PAZARLIK

Bir diğer pazarlık ise CTP: 6 –UBP: 4 bakanlık şeklinde. Bu formülde UBP'ye bir de Meclis Başkanlığı veriliyor ve bu şekilde bir denge kuruluyor. Bu bilgi bana CTP'li çok üst düzey bir kaynağım tarafından verildi.

Yine bir başka bilgi ise Hüseyin Özgürgün ile Tahsin Ertuğruloğlu'nun Roma 'da Egemen Bağış ile bir görüşme yaptıkları yönünde. Tabii bu görüşme gerçekleştiyse de ben bu görüşmenin ülkedeki koalisyon için olduğunu sanmıyorum.

Sonuç olarak Talat'ın da hükümet programının önce hazırlanması ve yeni hükümet için acele edilmemesi söyleminin ardında öyle tahmin ediyorum ki koalisyon çalışmaları ve pazarlıklarının hala devam ettiği gerçeği yatıyor.

***************

GÜNÜN SÖZÜ

Parmak uçlarıma hapsettim seni, dokunduğum her yerde seni hissediyorum, canım yanıyor..

CEMAL SÜREYA

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.