Talat'tan Ertuğruloğlu'na veto mu?

Yayın Tarihi: 07/07/15 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

* Bu bilgi de UBP kanadından geldi ve birkaç başka yerden teyit ettim. Pek doğru olmayabilir bunu söyleyim ama Talat ile Ertuğruloğlu'nun arasının iyi olmadığını bilmeyen yok. İdeolojik farklılıkları var. Tahsin bey Kıbrıs konusunda şahin bir kimliğe sahip bu Talat'ın mizacıyla tamı tamına ters ama her ne olursa olsun eğer böyle bir veto durumu da varsa, Talat bir başka partinin kimi bakan yaptığına saygı duymak zorundadır.

* Bir başka bilgiye göre de DP Genel Başkanı Serdar Denktaş'ın Talat ile yaptığı özel görüşme de UBP ile hükümet kurmak yerine DP'nin CTP'ye dıştan destek vermesi şeklinde olduğu söyleniyor. Güçlü bir başlangıç olmayacağını bahane ederek Talat'ın bunu hemen reddettiğini de öğrendim.

Tahsin başkanı severim, her ne kadar siyaseten zaman zaman eleştirsem ya da çoğu zaman eleştirsem dahi potansiyelini iyiye çevirme başarısını yakalayamadığını düşünmüşümdür. Yine de her insan bir değerdir. Gelin görün ki bugün şartlar geldi ve Tahsin başkanın önünde durdu yeniden. Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı sıfatıyla hem de. Huna birazdan değineceğiz.

Haa unutmadan bu arada CTP, hükümeti UBP ile kuruyor. Beşe beş bakanlık konusunda artık anlaştılar. Bunda bir sıkıntı yok. Meclis başkanlığı CTP'de kalıyor. Hani biliyorsunuzdur da daha iyi bilesiniz diye yazıyorum.

Neyse konumuza dönelim. Evet bugün CTP ile UBP bakanlıkları konuşmaya geçecekler. Hangi bakanlığı kim alacak, bunlar geniş şekilde masaya yatırılacak. Ben ufak çapta bir araştırma yaptım. Daha önce de Hüseyin Özgürgün'ün yeni kabine de görev almayacağını yazmıştım.

UBP kanadında görev alması yüksek oranla belli olan isimleri yazacağım. Gücenmece darılmaca yok, zira ben yazıyorum bazı vekil dostlar partiye şikayet ediyor beni. Adamı bakan olacak diye yazıyorum yine rahatsız oluyor. Neyse ben işimi yaparım.

UBP içindeki güvenilir kaynaklarımdan aldığım son derece net bilgilere göre yeni kabine şöyle şekillenecek.

İfade ettiği gibi Sn Talat kabinede olmayacağı için UBP kanadından da Hüseyin bey kabinede yer almıyor.

ERTUĞRULOĞLU'NA TALAT VETOSU MU?

Bu bilgi de UBP kanadından geldi ve birkaç başka yerden teyit ettim. Pek doğru olmayabilir bunu söyleyim ama Talat ile Ertuğruloğlu'nun arasının iyi olmadığını bilmeyen yok. İdeolojik farklılıkları var. Tahsin bey bazı kırgınlıklarımla beraber değer verdiğim ve önemsediğim bir siyasetçidir. Daha iyi yerlerde olması için vakti zamanında çalışanlardan biriyim ama bazen de bazı şeyler göle yoğurt çalmaya benziyor işte tutmuyor. Bu hükümet döneminde Başbakan yardımcısı olursa, bu gelişme Tahsin beye geleceğin UBP'sinde yeniden lider olma şansını verecektir şüphesiz.

Tahsin bey Kıbrıs konusunda şahin bir kimliğe sahip bu Talat'ın mizacıyla tamı tamına ters ama her ne olursa olsun eğer böyle bir veto durumu da varsa, Talat bir başka partinin kimi bakan yaptığına saygı duymak zorundadır.

DENKTAŞ DIŞTAN DESTEK VERMEYİ TEKLİF ETTİ

Bir başka bilgiye göre de DP Genel Başkanı Serdar Denktaş'ın Talat ile yaptığı özel görüşme de UBP ile hükümet kurmak yerine DP'nin CTP'ye dıştan destek vermesi şeklinde olduğu söyleniyor. Güçlü bir başlangıç olmayacağını bahane ederek Talat'ın bunu hemen reddettiğini de öğrendim.

UBP KURULTAYI ÇETİN GEÇECEK

Öte yandan UBP zor ve sıkıntılı günlere gebe. Birinci sıkıntıtı Hüseyin bey hjer ne kadar atlatmış görülse de yeni kabinenin nasıl şekilleneceği ve bunun olumlu olumsuz etkileri hala belirsiz. Hüseyin Özgürgün'ün 31 Ekim de gerçekleşecek kurultayda yeniden başkan olabilmesi için hükümete girmesi kaçınılmaz bir gereklilikti; bu oldu. Birinci sıkıntı aşıldı dediğim bu aslında.

Gelelim diğer sıkıntılara. UBP'de üç potansiyel başkan adayı var. Ersin Tatar, Ünal Üstel, Nazım Çavuşoğlu. Bu üç isimden bir tanesi ortak konsensusa varıp yanına diğer vekillerin de desteğini alarak yeni bir cephe açarsa 31 Ekimdeki kurultayda Sn Özgürgün'ün şansı olmaz.

Bu net ve açıktır. Aksini düşünmek saflık olur. Hüseyin beyin unutmaması gereken bir başka cephe de Sn Eroğlu'nun her ne kadar etkisi kalmadığı iddia edilse de açacağı cephedir. Tüm bunları masanın üzerine koyduğumuzda 31 Ekimde hükümetin UBP kanadında kesin değişikler olacaktır.

Birkaç kez bunu yazdım, UBP içinde bazı tepkilere neden oldu ama bunlar gerçekler. İşte bu nedenle Özgürgün'ün her bölgeden güçlü isimleri bakan yapıp kurultayda önünü açması gerekiyor.

Eroğlu, Özgürgün'e karşı

Bir süre önce Özgürgün ile Derviş arasında yaşanan sert münakaşa sonrasında Derviş Eroğlu'nun Özgürgün'ün seçim kaybetmesi için elinden geleni yapmaya kararlı olduğunu duydum. Derviş Bey iddiaya göre bunu Hüseyin Bey'in yüzüne beraber söylemiş.

UBP delege sultasından kurtuldu ve oldukça kontrollü bir dijital oy verme sistemine geçiliyor. Bu nedenle Derviş Bey Özgürgün'e ne kadar zarar verebilir genel başkanlıkta bilemeyiz ama Derviş beye her ne kadar parti içinde tepki olsa dahi hala bir gücü olduğunu kimse unutmamalı.

Yani demem o ki UBP hükümete giriyor ama başı dertten kurtulmuyor.

Yine bir başka bilgi de Mağusa cephesinden var. UBP Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun'un Özgürgün ile arasının hala limoni olduğu ve düzelme ihtimalinin bulunmadığını öğrendim. UBP Gazimağusa İlçe Başkanı Resmiye Canaltay'ın da iddialara göre Hüseyin Bey'i desteklemeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Keza Ahmet Kaşif'in de Sayın Özgürgün'e karşı mesafeli olduğunu Mağusalı kuşlarımız fısıldadılar. Yani bu kurultay işi öyle kolay değil.

Sonuç olarak bu hafta yeni hükümet muhtemelen şekillenmiş olacak; gerek Sn Özgürgün'ü ama bilhassa Sn Talat'ı daha fazla olmak üzere zor günler bekliyor. Hüseyin beyi parti içi, Talat'ı da ülke de…

GÜNÜN SÖZÜ

Kendi eIinIe kazdığın kuyuya, aşk, ufacık bir taş atmaktır. Gürültüsü büyüyünce sessizliğin, marifet, yosunlar gibi susmaktır.

Can Yücel

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları