Talat; AK Parti'yi üzebilir mi?

Yayın Tarihi: 10/07/15 07:35
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
  • CTP bu iki gün içinde bir sancılı bir doğum yapacak. Gönlü Serdar Denktaş'tan yana olan Sn Talat, bakalım Ankara'yı üzüp Denktaş ile mi bu yolu yürüyecek yoksa AK Parti ile uyum içinde geniş tabanlı bir reform hükümeti mi kuracak.
  • UBP'nin hükümete çok yakın olduğu ve bu hükümetin ağırlıklı olarak 5-5 şeklinde kurulacağı yönünde. Şunu net olarak söylemeliyim ki bununla ilgili bir kesinlik yok. Yani UBP diyebileceğimiz gibi DP de diyebiliriz. Çünkü CTP bununla ilgili hala çalkalanıyor.

  • Hepimiz de biliyoruz ki uzunca bir süredir AK Parti hükümetinin Serdar Denktaş'a karşı net bir vetosu var ve hükümette yer almaması için önceleri de tepkisini Yorgancıoğlu hükümetine koymuş fakat bu tepki CTP Parti meclisinden dönmüştü. Bunun faturası CTP'ye belki de birçok seçimi de kaybettirmiştir.

Hükümette herşey gerilebildiği kadar gerildi. Memleketin gerildiği falan yok, sokaktaki vatandaş borcunu harcını nasıl ödeyecek onun derdinde. Hükümet kurulmuş kurulmamış sade vatandaşın aslında pek derdi değil. Belki dolaylı yönden derdi olmalı; çünkü bu ülkenin artık adam gibi yönetilmeye ve ekonomik anlamda ucuzlatılmaya ihtiyacı var. Bu artık kaçınılmaz bir zorunluluk.

CTP'nin olmazsa olmazları diye toplamda on maddelik ön şartlar dizisi yayınlandı. Şöyle bir hepsini okudum; yaklaşık on yıldır yürütmede olan CTP'nin hala bunları yapmamış olması da ayrıca bir ayıp gibi geldi bana. CTP'nin koyduğu bütün ön şartları tüm partiler kabul eder etmesine de CTP'nin kendisi dahi bunu uygulayamaz. Uygulayabilseydi bugüne kadar uygulardı.

Örneğin demokratikleşme ve sivilleşme konusu; CTP iki yıldır hükümette bunu hala niye başaramadı; CTP'ye sorsanız hükümet ortağım DP bırakmadı diyecek size. DP bu işe razı olmamış olabilir ama bu durum da CTP'nin işine geldi, onu kimse söylemiyor.

Gelelim hükümetin kurulması meselesine. Kelime anlamıyla kabak tadı verdi desek yeridir. 10 Temmuz olmuş hala hükümet kurulacak. Belki önümüzdeki 48 saat içerisinde bu iş bitecek ama UBP'den ziyade CTP'nin içine sinecek mi? Benim merak ettiğim asıl konulardan biri de bu. Pek sanmıyorum doğrusu. CTP bunu hazmetmeden kurulursa böyle bir hükümet devam edecektir.

CTP'nin UBP'yi hazmetmemesi diye bir şey olur mu diye de düşünmüyor değilim, zira DP'nin şu an ki hali de vakti zamanında Derviş Eroğlu'nun projesinin sonucu değil mi ?

Yani aslında son iki sene de kelime anlamıyla CTP'ye diş söktürten DP kanadı UBP'nin bir kanadı değil miydi?

Hele hele şimdi şu an UBP'de Derviş Eroğlu dönemi de bitti.

UBP HÜKÜMETE YAKIN AMA

Yaptığımız son sondajlarda UBP'nin hükümete çok yakın olduğu ve bu hükümetin ağırlıklı olarak 5-5 şeklinde kurulacağı yönünde. Şunu net olarak söylemeliyim ki bununla ilgili bir kesinlik yok. Yani UBP diyebileceğimiz gibi DP de diyebiliriz. Çünkü CTP bununla ilgili hala çalkalanıyor.

Bir iddiya göre CTP'li belediye başkanları kesinlikle UBP'yi istemiyor. Bu ne kadar doğrudur o da ayrı bir tartışma konusu. UBP'yi isteyen belediye başkanları da var doğrusu. Sonuç olarak bir karar çıkacak ve bu yönde adımlar atılacak. Bu nedenle bağlayıcı hiçbir şey yazmıyorum, olası hükümet senaryolarını kaleme alabilmek için kaynaklarımızı kelime anlamıyla usandırdık.

ANKARA'NIN DENKTAŞ VETOSU VAR İDDİASI

Hepimiz de biliyoruz ki uzunca bir süredir AK Parti hükümetinin Serdar Denktaş'a karşı net bir vetosu var ve hükümette yer almaması için önceleri de tepkisini Yorgancıoğlu hükümetine koymuş fakat bu tepki CTP Parti meclisinden dönmüştü. Bunun faturası CTP'ye belki de birçok seçimi de kaybettirmiştir.

TALAT, AK PARTİYİ KARŞISINA ALABİLİR Mİ?

Yine vakti zamanında Talat, DP ile hükümet kurulmaması yönünde sert demeçler vermiş ve parti tarafından neredeyse dışlanmıştı bu tepkilerinden ötürü.

Şimdi gelinen bu nokta da Talat'ın nasıl hareket edeceğini kestirmek pek de zor değil.

Bir kere bilinmesi gereken bir şey var ki o da Talat'ın Ankara hükümetinin sözünün ve beklentilerinin dışına çıkacak bir hareket yapmayacağı gerçeğidir.

Yani işin özeti dostlar; Talat AK Parti'yi üzecek ya da karşısına alacak bir adım atamaz. Bu mümkün değildir.

Öte yandan sırf Ankara istedi olursa da DP'ye oy verecek bir parti meclisi var CTP'nin içinde.

Anlayacağınız Talat'ın önümüzdeki birkaç günü çok hem de çok zor.

Ama yeri gelmişken Talat'a, CTP'nin DP ile hükümet kurmaması gerektiği yönünde yaptığı sert telkinleri hatırlatmak isterim. Talat, DP ile bir hükümet kurarsa benim için sürpriz olmaz ama hayal kırıklığı olur.

Bağlayıcı pek bir şey yazmamakla beraber yeni hükümetin CTP-UBP arasında olabilme ihtimalini yüksek bulduğum son nokta olarak ifade etmiş olayım.

UBP'DE KAZAN FENA KAYNIYOR

UBP'ye de bakacak olursak olası CTP-UBP hükümeti kurulması halinde 5 bakanlık alacak olan UBP'de kazan ciddi anlamda fena kaynıyor. Güvenilir kaynaklardan aldığım bilgilere göre Hüseyin Özgürgün'e Ankara'dan şunu bakan yap bunu bakan yap diye rica telefonları yağıyormuş. Ne kadar doğrudur diyemem ama bazı isimler için bir yerlerin devrede olduğunu net olarak biliyorum. Özgürgün'ün Ankara'dan gelen telefonlara ne kadar icabet edeceğini bilemiyoruz ama Hüseyin başkanın 31 Ekim kurultayını zayıf rakiplerle ya da güçlü rakiplerle atlatabilmesi Ankara'dan gelen bu telefonlara bağlı diyebiliriz.

KABİNEYE ÜÇ VEKİL , İKİ DIŞTAN ATAMA

Bir başka iddiaya göre ise Hüseyin Özgürgün'ün yeni kabine de üç vekil iki dıştan atama ismi bakan yapacağı yönünde. Hani denge kurabilmek adına. Hatta hatta bazı otel işletmecilerinin söz konusu Turizm bakanlığı için ciddi baskı kurduğu ancak bunun parti tarafından reddedildiği de gelen bilgiler arasında.

Sonuç olarak CTP bu iki gün içinde bir sancılı bir doğum yapacak. Gönlü Serdar Denktaş'tan yana olan Sn Talat, bakalım Ankara'yı üzüp Denktaş ile mi bu yolu yürüyecek yoksa AK Parti ile uyum içinde geniş tabanlı bir reform hükümeti mi kuracak.

Talat'ın yerinde olmak istemezdim açıkçası…

****************

GÜNÜN SÖZÜ

Aşk; bir bakıma sobaya dokunmak gibidir. Bir defa yanarsın, İzi kalır. Sonra bir daha dokunmazsın sadece yanına yaklaşırsın...

Sunay Akın

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları