UBP'nin kader günü !

Yayın Tarihi: 13/07/15 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

UBP açısından oldukça kritik ve zor bir gün diyebiliriz bugün için. Zira UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, yeni hükümetin kabinesini belirleyecek ve bu akşam bakanlık vereceği kişileri telefonla arayıp görevlerini tebliğ edecek. Bunu değerlendirmeye geçmeden önce CTP-UBP hükümetinin bakanlık dağıtımı açısından UBP kanadının lehine olmayan bir yapıda geliştiğini ve bu yönde kelime anlamıyla tüm UBP tabanında ciddi bir rahatsızlık olduğunu söylemek lazım. UBP Parti Meclisi'ni toplayan Özgürgün kürsüde yaptığı konuşmada "hiç umurumda değil, yoğun uğraşlarımız sonucunda alabildiğimiz bakanlıklar şunlar" deyip isimleri sıralamış ve "onaylarsanız hükümete gireriz onaylamazsanız dışarda kalır yolumuza devam ederiz" ifadesini kullanmış deniliyor.

Özgürgün'ün bu önerisi üzerine iki parti meclisi üyesi hariç herkes CTP ile hükümete onay vermiştir. Öyle anlıyorum ki UBP bir hükümete ciddi anlamda ihtiyaçlı. Şimdi bu bakanlıklarla ve başbakan yardımcılığının dahi olmadığı bir yapıda CTP ile hükümete evet diyen parti meclisi üyeleri sanıyorlar ki İrsen Küçük dönemindeki bolluk ve ferahlık yaşanacak, o günler geride kaldı artık. UBP ikinci ortak ve fakir ortak konumunda bu hükümette ki yerini alacak. Hani o parti meclisi üyeleri bekledikleri menfaatleri bulamayacak ve alamayacaklar.

En azından bir içişleri bakanlığının UBP kanadında olması gerekirdi. Hayırlısı diyelim ve UBP içinde bugün genel başkanın vereceği kararların ardından yaşanacak krize değinelim biraz.

Kabinede Atun-Saner gerginliği

31 Ekimde gerçekleşecek olan UBP kurultayından ötürü Özgürgün'ün bir tür denge kabinesi kurmaya çalıştığını duydum. UBP Genel Sekteri Sunat Atun ile Özgürgün'ün arasının hiç de iyi olmadığını bilmeyen yok artık. Kurultay zamanı önemli bir denge kurmak adına kabinede Ersan Saner'e vermeyi düşündüğü bakanlık görevini Atun'a vermeye karar veren Özgürgün'eMağusa'dan hatırı sayılı tepkiler geliyor iki gündür. Bu konuyla ilgili henüz kararını net vermemiş olan Özgürgün'ünözellikle bugün vereceği karar hayati önem taşıyor.Mağusa cephesi Ersan Saner'in bakan olması konusunda çok ciddi baskı kurmuş durumda.

Girne'de Evren-Üstel gerginliği

Kurultay'da aday olacağına kesin gözle bakılan Ünal Üstel'in Özgürgün tarafından bakan yapılmayacağını öğrendim. Üstel ile Evren arasında sebebi pek de anlaşılamayan çetin bir rekabet var. Uzunca süredir Özgürgün'e yakın durmaya özen gösteren UBP Girne Milletvekili Kutlu Evren'in Turizm Bakanı olacağına artık kesin gözüyle bakılıyor. Özellikle Girne bölgesinde bir otelin sahibinin yoğun baskısı sonucu Özgürgün'ün Kutlu Evren'i bakan yapmak durumunda kalacağı iddia ediliyor. İsmin kim olduğunu da biliyorum ama umarım dedikodu olarak kalır bu söylemler. Aksi takdirde akla ilerleyen aylarda başka soru işaretleri doğacaktır.

Sucuoğlu Sağlık Bakanlığı'nı istedi ama

Öte yandan UBP Lefkoşa İlçe Başkanı Dr Faiz Sucuoğlu'nun Sağlık Bakanlığı'nı ciddi şekilde talep ettiği ancak CTP kanadının ise bunu vermeye yanaşmamasına karşın Sucuoğlu'na başka birkaç bakanlık teklif edileceğini duydum. Sonuç olarak Lefkoşa'dan kabinede yer alacak kesin isimlerden biri olarak duruyor Faiz Başkan.

Ertuğruloğlu'na bakanlık nasıl olacak ??

Tahsin beyUBP'de genel başkanlık yapmış, cumhurbaşkanı adayı olmuş bir isim. Yeni kabine de adı Ulaştırma Bakanı olarak geçiyor. UB P çevrelerince Tahsin başkanın bu tür makamlara gelmiş biri olarak düz bir bakanlık alması ve bunu kabullenmesine pek etik ve doğru bakılmıyor. Duyduğuma göre Tahsin beyin de bakanlık konusuna pek sıcak bakmadığı ve genel başkanlığa adaylık konusunda hazırlandığı iddia ediliyor.

Özgürgün partiyi kucaklamada sıkıntı yaşayacak

Açık bir gerçek var ki bu kabineyle Hüseyin Özgürgün'ünpartiyi kucaklamada ciddi sıkıntı yaşayacağına kesin gözüyle bakılıyor. 31 Ekim'de yaşanacak UBP kurultayında bu hafta oluşacak diğer cephenin kurultayı kazanması halinde kabinenin de külliyen değişeceği konuşuluyor.

Eğitim Bakanlığına getirileceğine kesin gözüyle bakılan UBP Güzelyurt Milletvekili Kemal Dürüst'ün bu görev için Ankara'ya , Sn Bülent Arınç'a bir ziyaret yaptığı yüksek sesle konuşuldu. Birçok vekilden bunu duydum ve Kıbrıs macunu götürdüğünü bu konunun da parti içinde alay konusu olduğunu duydum. Kemal beye bu konuyu sormadım ama varsa böyle bu durum Kemal Bey yanlış yapmış onu söyleyim. Çok sevdiğim ve değer verdiğim biri olmasına karşın yanlış bulduğumu söylemeliyim. Kemal beyin Eğitim bakanı olmak zaten hakkı, birinin aracı konulmasına ne gerek var ne de ihtiyaç.

Bu ekibin kabine de olacağı kesindi

Kutlu Evren, Kemal Dürüst, Tahsin Ertuğruloğlu, Faiz Sucuoğlu ve Ersan Saner'in Hüseyin Özgürgün'ün etrafında sürekli olduğu ve sürekli biraraya gelen bir grup olduklarını iyi biliyorum. Bu nedenle bu ekibin kabinede olacak olması beni pek şaşırtmadı. Ancak bu şekilde bir parti kucaklanmaz. Ve bu grubun unutmaması gereken bir gerçek daha var ki o da üç ay sonra hepsi de kabine dışı kalabilirler.

İşte bu nedenle Hüseyin başkan dengeleri koruyarak bir kabine oluşturmalıydı.

7 Temmuz'da kaleme aldığım yazımda UBP kurultayıyla ilgili yaşanacak gelişmeler konusunda kehanette bulunmaya devam edeceğim. O yazının bir kısmını tekrardan yayınlıyorum.

UBP Kurultayı çetin geçecek

Öte yandan UBP zor ve sıkıntılı günlere gebe. Birinci sıkıntı Hüseyin Bey her ne kadar atlatmış görülse de yeni kabinenin nasıl şekilleneceği ve bunun olumlu olumsuz etkileri hala belirsiz. Hüseyin Özgürgün'ün 31 Ekim de gerçekleşecek kurultayda yeniden başkan olabilmesi için hükümete girmesi kaçınılmaz bir gereklilikti; bu oldu. Birinci sıkıntı aşıldı dediğim bu aslında.

Gelelim diğer sıkıntılara. UBP'de üç potansiyel başkan adayı var. Ersin Tatar, Ünal Üstel, Nazım Çavuşoğlu. Bu üç isimden bir tanesi ortak konsensusa varıp yanına diğer vekillerin de desteğini alarak yeni bir cephe açarsa 31 Ekim'deki kurultayda SnÖzgürgün'ün şansı olmaz.

Bu net ve açıktır. Aksini düşünmek saflık olur. Hüseyin Bey'in unutmaması gereken bir başka cephe de Sn Eroğlu'nun her ne kadar etkisi kalmadığı iddia edilse de açacağı cephedir. Tüm bunları masanın üzerine koyduğumuzda 31 Ekimde hükümetin UBP kanadında kesin değişikler olacaktır.

Birkaç kez bunu yazdım, UBP içinde bazı tepkilere neden oldu ama bunlar gerçekler. İşte bu nedenle Özgürgün'ün her bölgeden güçlü isimleri bakan yapıp kurultayda önünü açması gerekiyor.

Eroğlu, Özgürgün'e karşı

Bir süre önce Özgürgün ile Derviş arasında yaşanan sert münakaşa sonrasında Derviş Eroğlu'nun Özgürgün'ün seçim kaybetmesi için elinden geleni yapmaya kararlı olduğunu duydum. Derviş Bey iddiaya göre bunu Hüseyin Bey'in yüzüne beraber söylemiş.

UBP delege sultasından kurtuldu ve oldukça kontrollü bir dijital oy verme sistemine geçiliyor. Bu nedenle Derviş Bey Özgürgün'e ne kadar zarar verebilir genel başkanlıkta bilemeyiz ama Derviş beye her ne kadar parti içinde tepki olsa dahi hala bir gücü olduğunu kimse unutmamalı.

Sonuç olarak UBP için bugün son derece kritik bir gün. Bugün bakan olacak olan vekiller içinde yanlarında bir bavulla bakanlıklarına gidecekleri bir gün.

Hayırlara vesile olsun.

****************

GÜNÜN SÖZÜ

Sözleri Kasabadaki en iyi silahşor olduğunuzda, herkes sizle boy ölçüşmek ister.

Elvis Presley

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları