Büyükelçi ne demek istedi?

Yayın Tarihi: 30/07/15 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+
  • Başbakan Kalyoncu'nun işi gerçekten zor. Zor bir görev devraldı. Kendisi başbakan ama ülkeyi yöneten bir başkası yani Sn Talat. Hade diyelim yakın arkadaştırlar ve birlikte yönetecekler, kimse alınmasın. Ama bu noktada Sn Büyükelçi doğru söylemiş, Kalyoncu'nun işi zor ama birşeyi yanlış ifade etmiş konuşmasının devamında; müzakereleri sürdüren Reisi Cumhur Akıncı, yani müzakerelerin zorluğu Ömer beyi bağlamıyor. Devamla söyledikleri de önemli aslında Derya beyin; "hem de bir yapılanmalar var, yeni değişimlere hem toplumun hem devletin uyum sağlama çalışmaları var. Aslında hepimizin işi zor ama hepimizin işi de güzel"; burası daha da önemli. Aslında Derya bey şunu demek istemiş olabilir mi acaba? " kaç zamandır uygulanmayan bir mali protokol var, bunu uygulayacağınız için halktan tepki göreceksiniz. Reformları yapmadığı için sizden önceki hükümet reform fonu dahi kullanılamamış, eee sizin hükümet reform hükümeti diye kuruldu, heralde o reformları da yapacaksınız. İşte bu nedenle sizin işiniz zor; ee ama güzel olan herşey zaten zordur" değil mi?
  • Siyaset istendiği takdir de kaliteli yapılabilir ve eğer benim siyasetçim kaliteli politikalar üretir, halkını temsil ettiğini unutmaz ve herkese her yöne göre mesafesini ayarlarsa; asla rencide olmaz. Bir kere yeni hükümet, eski hükümetler gibi beceriksizliğini önce elçiliğe sonra da Ankara'nın üzerine yıkıp sendikaları sokağa dökmeyecek. Yani ben isterim vereyim bu paraları ama Ankara vermez yalanını bir yana bırakacak. Türkiye, Lefkoşa Büyükelçiliği üzerinden Kıbrıs Türk halkının daha refah içinde yaşaması, çiftçisinin, turizmcinin kalkınması için gerekli tüm katkıları verdi bugüne kadar. Biri çıksın yalandır desin.

Türkiye'nin yeni Lefkoşa Büyükelçisi Sn Derya Kanbay artık görevine başladı. Tabii herşeyden önce hayırlısı olsun. Sn Kanbay ile ilgili duyduklarımdan yola çıkarsam Sn Büyükelçi hep zor ülkelerin görev adamı olmuş. Birçok kritik bölgede çalışmış. Ne kadar enteresandır ki son iki günde karşılaştığım iki kişinin biri bana yakın arkadaşımdır dedi, bir diğeri ise birlikte okuduk dedi. İnanmadım tabii.

Bir ülke de Türk yaşıyorsa övünmek için herkes bir yalan uydurur. Öyle tahmin ediyorum ki KKTC Hükümeti ile TC Lefkoşa Elçiliği bu dönem de de iyi çalışacak. Uzun bir aradan sonra KKTC'ye bir diplomatın atanması iyi olmuş.

Benim geleceğim nokta farklı. KKTC ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha sağlıklı zemine oturtulması ve bundan sonraki süreçte sağlık ekonomi ve ticari ilişkilerin kurulabilmesi. Yani bir başka deyişle söyleyecek olursak; ben söyleyim sen yap mekanizmasının artık ağır ağır ortadan kalkması.

Büyükelçi Kanbay'ın, Başbakan Kalyoncu'yu ziyaretinde yaptığı konuşma benim son derece ilgimi çekti. Sn Büyükelçi az kalsın pot kırıyordu da toparladı mı yoksa doğrudan bunu mu demek istedi kafam o konuda karışık.

"Kalyoncu'yu hem şahsı hem de devleti adına başbakanlık görevinden dolayı tebrik eden ve ona başarılar dileyen Kanbay, "Bana herkes geldiğiniz dönem zor bir dönem biraz uğraşacaksınız diyor ama bence sizin işiniz benimkinden daha zor. Hem bir müzakere süreci devam ediyor, hem de bir yapılanmalar var, yeni değişimlere hem toplumun hem devletin uyum sağlama çalışmaları var. Aslında hepimizin işi zor ama hepimizin işi de güzel" diye konuştu." http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/35/news/168429/PageName/KIBRIS_HABERLERI

BÜYÜKELÇİ NE DEMEK İSTEDİ?

Sırayla gidelim. Büyükelçi Kanbay'ın söylediklerine yüzde yüz katılırım; "Kanbay, "Bana herkes geldiğiniz dönem zor bir dönem biraz uğraşacaksınız diyor ama bence sizin işiniz benimkinden daha zor. Hem bir müzakere süreci devam ediyor, hem de bir yapılanmalar var," dedi. Evet Başbakan Kalyoncu'nun işi gerçekten zor. Zor bir görev devraldı. Kendisi başbakan ama ülkeyi yöneten bir başkası yani Sn Talat. Hade diyelim yakın arkadaştırlar ve birlikte yönetecekler, kimse alınmasın. Ama bu noktada Sn Büyükelçi doğru söylemiş, Kalyoncu'nun işi zor ama birşeyi yanlış ifade etmiş konuşmasının devamında; müzakereleri sürdüren Reisi Cumhur Akıncı, yani müzakerelerin zorluğu Ömer beyi bağlamıyor. Devamla söyledikleri de önemli aslında Derya beyin; "hem de bir yapılanmalar var, yeni değişimlere hem toplumun hem devletin uyum sağlama çalışmaları var. Aslında hepimizin işi zor ama hepimizin işi de güzel"; burası daha da önemli. Aslında Derya bey şunu demek istemiş olabilir mi acaba? " kaç zamandır uygulanmayan bir mali protokol var, bunu uygulayacağınız için halktan tepki göreceksiniz. Reformları yapmadığı için sizden önceki hükümet reform fonu dahi kullanılamamış, eee sizin hükümet reform hükümeti diye kuruldu, heralde o reformları da yapacaksınız. İşte bu nedenle sizin işiniz zor; ee ama güzel olan herşey zaten zordur".

Açıkçası ben bunu böyle yorumladım. Sn Büyükelçi'nin işinin zor olacağını sanmıyorum. Sadece bizim memlekette Stalini büyükelçi yapsan eleştirecek sosyalistler var, kendileri büyükelçi olsa dahi yine kendi kendini protesto edecek hayal dünyasında yaşayan bazı sosyalistler var. Sözüm tüm sosyalistlere değil aman kimse yanlış anlamsın. Yani demek istiyorum ki zaman zaman yapılacak eleştirilere kırılmayacak yeni büyükelçimiz, hoş görecek geçecek.

KKTC-TC İLİŞKİLERİ DAHA SAĞLIKLI OLMALI

Siyaset istendiği takdir de kaliteli yapılabilir ve eğer benim siyasetçim kaliteli politikalar üretir, halkını temsil ettiğini unutmaz ve herkese her yöne göre mesafesini ayarlarsa; asla rencide olmaz. Bir kere yeni hükümet, eski hükümetler gibi beceriksizliğini önce elçiliğe sonra da Ankara'nın üzerine yıkıp sendikaları sokağa dökmeyecek. Yani ben isterim vereyim bu paraları ama Ankara vermez yalanını bir yana bırakacak. Türkiye, Lefkoşa Büyükelçiliği üzerinden Kıbrıs Türk halkının daha refah içinde yaşaması, çiftçisinin, turizmcinin kalkınması için gerekli tüm katkıları verdi bugüne kadar. Biri çıksın yalandır desin. Aksamalar olmuşsa da bizim siyasilerin hatları sonucunda olmuştur bu aksamalar. Bazı şeyleri yazmayım bana kalsın.

Yeni hükümetin ve Başbakan Talat'ın aman yanlış yazdım özür dilerim Başbakan Kalyoncu'nun Türkiye'nin gücünü argo anlamda söylüyorum sonuna kadar kullanması gerekiyor. Temsiliyet açısından Türkiye devletinin dünyada çok ciddi bir prestiji vardır. Sn Talat ile Sn Turgay Avcı'dan başka hiçbir siyasetçi bunu layıkıyla kullanamamıştır. Umarım bu dönem gerek çözüme gerekse çözümsüzlüğe hazırlık olması açısından doğru şekilde kullanılır.

Ekonomik anlamda da KKTC halkının üretmesinin teşvik edilmesi gerekiyor; ürettiğini satabilmesinin sağlanması gerekiyor. Bu yazdığım bir cümlelik mesele Kıbrıs Türkleri açısından son derece önemli; zira bu yazdığım cümle çalışmadığı için Kıbrıs Türkü'nün Ankara hükümetine karşı bakışı limonidir.

İşte bu limoniliğin düzeltilmesi de yeni hükümet ile yeni büyükelçinin görevi olacak en azından olmalı.

Sonuç olarak yeni bir hükümetimiz ve yeni bir büyükelçimiz var; ülkeye iyi gelir umarım…

***************

GÜNÜN SÖZÜ

YAĞMUR ŞİDDETLİYSE SU ÇATIDAN SIZACAK YERİ BULUR

VİKİNG ATASÖZÜ

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.