Turizmde tehlike çanları çalarken!

Yayın Tarihi: 03/08/15 07:40
okuma süresi: 10 dak.
A- A A+

* Savaşan, Turizmin devamlılık ve sorumluluk bilinciyle gelişmesinin şart olduğunu söyleyen Savaşan, Dünya'da yaşanan bütün olumsuzluklara, krizlere ve doğal felaketlere rağmen, turizmin gelişmeye devam ettiğini belirtti.

Sağlık Turizmi Konseyi Kurucu Başkanı Savaşan; Hükümet Programı'nda belirtilen Turizm'in Devlet Politikası olacağı yönündeki söylemin ancak eyleme dönmesi halinde anlam kazanacağını vurguladı.

Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Kurucu Başkanı Ahmet Savaşan ile yeni kurulan hükümetin turizm politikası üzerine güzel bir sohbet yaptık. Hatırlayacaksınız kısa bir sure önce Kuzey Kıbrıs'ta turizm ve sağlık sektörü temsilcilerinin geniş katılımı ile kurulan ve Kurucu Başkanlığını Ahmet Savaşan'ın üstlendiği Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi, ülkemiz adına çok önemli bir başarıya imza atmış ve Dünya Sağlık Turizmi Konseyi'ne 54. üye ülke olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni kabul ettirmişti.

Savaşan'a reform hükümeti olarak geniş bir temsiliyet ile kurulan CTP-BG- UBP Hükümetinin Programında Turizm'in Devlet Politikası olacağı yönündeki açılımı hakkındaki görüşlerini sordum.

PAYDAŞLAR BU KONUDA ISRARLI

Savaşan, paydaşların Turizmin Devlet Politikası olması gerektiği konusunda titiz ve ısrarlı olduğunu, yeni hükümetin bu konuyu programına taşımasının ise son derece önemli ve fakat söylem noktasında değil eyleme dönmesi halinde anlam kazanacağını söyledi.

PROGRAM, ÜLKE EKONOMİSİ AÇISINDAN ÜMİT VERİCİ

Bu açılımın önceki pek çok hükümet programında belirtilen diğer bir çok konuda olduğu gibi vaat olarak kalmaması için bilimsel temelde adımlar atılması gerekliliğine vurgu yapan Savaşan, Hükümet Programına karşı ihtiyatlı iyimser olduklarını ifade etti. Savaşan, Geniş bir temsiliyet ile kurulan hükümetin programında yükseköğrenim ve turizmin öncü sektörler olarak belirtilmesinin ve ayrıca turizmin hedefinin de sürdürülebilirlik olacağına yer vermiş olmasının ülke ekonomisi açısından ümit verici olduğunu söyledi.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK SÖZDE DEĞİL ÖZDE OLMALI !

Sürdürülebilirliğin turizm ve seyahat için olmazsa olmaz olduğunu sık sık vurgulayan Savaşan, sürdürülebilir turizm anlayışının bütün turizm türlerine uygulanması gerektiğinin altını çizdi. Savaşan "turizm etkinliği sırasında zarar gören doğal, tarihsel ve kültürel değerler tek bir ulusun, tek bir ülkenin değil, tüm insanlığın malıdır. Bu nedenle; sürdürülebilir turizm ülkesel, bölgesel değil, evrensel bir amaçtır. Ülkemizde de sağlık ve turizm başta olmak üzere hayatımızın bütün alanlarında sürdürülebilirlik sözde değil özde olmalıdır" diye konuştu.

DÜNYA'DA BÜYÜK DESTEK GÖRÜYOR

Sürdürülebilir turizm bir ülkede turizm ve seyahatleri bütün ülkeye ve 12 aya yaymada, doğal, tarihsel ve kültürel mirasın korunup geliştirilerek gelecek nesillere de sunulmasında tek yoldur diyen Savaşan, BM'nin 1992'de gerçekleştirdiği ve Rio Zirvesi diye bilinen toplantıda da vurgulanan sürdürülebilirlik kavramının bütün Dünya'da büyük destek gördüğünü anımsattı.

ÖZERK TURİZM YÖNETİMİNİN KURULMASI DİNAMİZM GETİRECEKTİR

Hükümet Programı'nda pek çok konunun takvimlendirilmesinin önemli olduğunu söyleyen Savaşan, genelde halkın özelde ise sektörlerin takvimlendirme konusunda memnun olduğunun gözlemlediğini belirtti. Programda özerk turizm yönetiminin yirmi dört ay içinde kurulacağının yer aldığını anımsatan Savaşan bu konunun takipçisi olacaklarını vurguladı. Savaşan, özerk turizm yönetiminin kurulması halinde hantal bir yapıya sahip mevcut turizm yönetiminin dinamizm kazanabileceğine inanç belirtti.

ULAŞIMDAKİ TEŞVİKLENDİRME HAYATİYET TAŞIYOR

Turizmin gelişmesinde doğru teşviklendirmenin hayati öneme sahip olduğunun altını çizen Savaşan, hükümet programında belirtilen, ulaşım teşvik sisteminin ihtiyaca göre değiştirileceği, yatırım teşviklerinde, master plan çerçevesinde, küçük ve orta ölçekli işletmelere dayalı bir stratejiye geçileceği, turizm sektöründeki girişimciliğin destekleneceği, sektörün rekabet koşullarının iyileştirileceği yönündeki açılımların da son derece önemli ihtiyaçlar olduğunu ifade etti. Ulaşıma önümüzdeki yıllarda verilecek teşviklerin içeriğinin de bir an önce belirlenmesi gerektiğini ve 2016 dan itibaren teşviklerin akibetinin bilinmesinin hayati önem taşıdığını vurgulayan Ahmet Savaşan, turizmin uzun vadeli planlara gereksinim duyduğunun altını çizdi.

DOLULUKLARIN DÜŞMESİ KAYGI VERİCİDİR

Turizmin devamlılık ve sorumluluk bilinciyle gelişmesinin şart olduğunu söyleyen Savaşan, Dünya'da yaşanan bütün olumsuzluklara, krizlere ve doğal felaketlere rağmen, turizmin gelişmeye devam ettiğini belirtti. Savaşan, 2015 yılının ilk çeyreğinde ülkemize gelen yolcu sayısının 5 yılın ortalamasından fazla olduğunun açıklanmasına rağmen, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği'nin, 2014 yılının Haziran ayına göre bütün otellerin doluluğunda yüzde 25'lik, Mayıs 2015 ayına göre ise yüzde 15'lik bir düşüşün olduğu yönündeki saptamasının kaygı verici olduğunu söyledi.

SEKTÖRÜN UYARILARINA KULAK VERİLMELİDİR

Savaşan, bu verilere bakıldığında yeni hükümetin, gerek KITSAB gerekse de KITOB ile Sağlık Turizmi Konseyi'nin "turizm kötüye gidiyor, bir an önce tedbir alınmalıdır" yönündeki uyarılarını dikkate almasını zorunlu kıldığını vurguladı.

TURİZMDE YENİ BİR DÖNEME GİRİLMELİ

Başta alternatif turizm çeşitleri olmak üzere mevcut kitle turizminin de optimum şekilde gelişebilmesi ve ülkeye gerçekten faydalı olabilmesi için teşvik sistemi yanısıra tanıtma pazarlama faaliyetlerinin Turizm Bakanlığı ve sektörün samimi işbirliği ile bütün kesimlerin elini taşın altına koyacağı bir formülün bulunması ile mümkün olabileceğini söyleyen Savaşan, yeni hükümet ile turizmde yeni bir döneme girilmesinin zorunlu hale geldiğini belirtti.

TURİZMDE EN ÖNEMLİ NOKTA KATMA DEĞERDİR

Otel doluluk oranlarının tekrardan düşmeye başladığı gerçeğinden hareketle, gerek tanıtma pazarlama gerekse de teşviklendirmenin beş yıldızlı tesisler ve büyük acenteler yanısıra küçük-orta ölçekli tesisler ile acentelerin de çalışabilmesine olanak yaratacak şekilde yapılandırılmasının son derece önemli olduğuna dikkat çeken Ahmet Savaşan, turizmde en önemli noktanın, ülkeye taşınan kişi sayısından öte, seçilen turizm modeline uygun olarak getirilen turistlerin ülke içinde ne kadar katma değer yarattığı olduğunu söyledi.

EN ÖNEMLİ İHTİYACIMIZ İLETİŞİM VE KOORDİNASYON

Sağlık Turizm'inin gelişmesi için de ülke içinde yapılması gerekenlere değinen Savaşan, "Sağlık Turizm'inde Dünya'da elde edilen yıllık cironun 400 milyar USD'ye ulaşması ve bu kapsamda seyahat eden kişi sayısının da milyonları aşması nedeniyle Dünya'da pek çok ülke bu önemli sektörden pay alabilmek için gereken düzenlemeleri ülkelerinde yapmıştır. Ülkemize bakıldığında bizlerin Sağlık Turizm'inden hak ettiğimiz payı alabilmemiz için en önemli ihtiyacımızın kurumlar arası iletişim ve koordinasyon olduğunu vurguladı

SAĞLIK TURİZMİNİN GELİŞMESİ İÇİN YASAL DÜZENLEME VE DENETİM ŞART

Sağlık turizminde başarılı olmak için kalite, uluslararası standart, markalaşma, tanıtım ve yenilikçiliğin büyük önem taşıdığını anlatan Savaşan sağlık turizminin medikal turizm, yaşlı-engelli turizmi, sporcu turizmi gibi bir çok bölümü bulunduğunu söyledi. Özellikle medikal, yaşlı ve engelli turizminin ülkemiz açısından çok büyük bir potansiyele sahip olduğuna da işaret eden Savaşan, sağlık turizminde ülkenin tabii ve oluşturulan avantajları yanı sıra hükümetlerin sağlık turizmini ülkenin ana turizm çeşitlerinden biri olarak görmeleri ve bu kapsamda da gerekli olan yasal düzenlemeler ile denetimleri yapmalarının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

SAĞLIK TURİZMİNİN TÜRKİYE'DEKİ GİBİ TEŞVİKLENDİRİLMESİ ÖNEMLİ

Türkiye'de sağlık turizmine verilen vergi indirimleri, yurtdışı tanıtıma yapılan finansal destek ile sağlık bakanlığının sektörü destekleyen ve denetleyen yapısı KKTC için de bir rol model olmalıdır diyen Savaşan, üniversitelerin sağlık turizmi alanında araştırmalar ve bilimsel çalışmalar yapmasının da bu sektörün gelişmesi için son derece önemli olduğunu söyledi.

****************

GÜNÜN SÖZÜ

Sesini değil, sözünü yükseltmeli insan. Çünkü gök gürültüleri değil, yağmurlardır yaprakları yaşatan.

William Shakespeare

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları