Tatlısu'da bir başarı öyküsü

Yayın Tarihi: 04/08/15 07:40
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

*Hele hele Zambak tatil köyünü bulabilmek için durup soru sorduğum her vatandaş "oo Gökhan bey hoş geldiniz" dedikçe onurlandım ama utandım. Onlar bizi biliyor ama biz onları öğrenmeyi reddediyoruz. Mutlaka gidin ve belediye başkanını da bulun. Size Haruplu Ekmek ikram etsin; bu da Hayri başkanın son icatı. Diyet yapanlara duyurulur.

Her gün siyaset yazsam ki yıllardır yazıyorum ve her gün yeni bir açmaz, yeni bir sorun yeni bir kavga yazabilirim. Mevsim yaz; zaten kış çetin geçecek; hem mevsimsel olarak hem de siyaseten. Meslektaşlarıma tavsiyem kopun biraz gündemden. Bu ülke de hükümet ne yapmış, sendikalar ne tepki vermiş hem aynı film tekrar sarıyor.

Yaşadığımız bu ülke o kadar bir güzel ki, her ne kadar başka ülkelere gitmek için plan yapsak da kendi ülkemizi gezdikçe değerini daha çok anlıyorum.

Hafta sonu zambak tatil köyünde aldım soluğu. Hani bir değişiklik olsun dedim. Şu ne zaman telefonla arasanız yer bulamayacağınız tatil köyü. Denizi inanılmaz güzel. Otelinde yer bulamasanız dahi denizine gidin.

Tatlısu Belediyesi'ne ait bir işletme. Hayri Orcan oldukça başarılı bulduğum, güçlü karaktere sahip belediye başkanlarından biri. Birlikte bir sabah kahvaltısı yaptık.

"En son bir buçuk sene önce geldin, bir daha bu kadar açma arayı" diyerek başladı söze.

Uzun uzun konuştuk. Malum bir süre önce Minyatür Kıbrıs'ın açılışı yapılmıştı. Birlikte ziyaret etme fırsatı bulduk. Yaklaşık bin yıllık mazisi olan bir kilisenin hemen bahçesine yapılmış bir başka tarihi ziyaret yeri oldu. Hayri başkan hem çiçeklendirmiş hem de çim ekmiş geniş bir alana. Tatlısu harup ağaçlarının bolca olduğu bir yer. Büyük bir harup ağacının gölgesinde kahvelerimizi içtik. Minyatür Kıbrıs'la ilgili durup uzun uzun yazı yazmayacağım. Eşsiz bir sanat eseri olmuş, tek kelimeyle bunu söyleyebilirim.

ZAMBAK TATİL KÖYÜ BÜYÜTÜLÜYOR

Bu arada meraklıları için duyurmuş olayım Zambak tatil köyüne ek bir tesis yapma kararı almış Hayri başkan. Belediye işletme kar etme konusunda gerçekten örnek bir belediye. Yalnızca güzel şeyleri konuşmadık tabi Hayri başkanla. Tatlısu aslında aklı ve parası olan herkesin yatırım yapması gereken bir yer.

Yaklaşık bir buçuk yıl önce gittiğimde Hayri başkan ile Trafik kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı'nın da başını çektiği Tatlısu'ya bir sağlık ocağı ve bir ambulans elde etme projesinin bugün hayat bulmuş olması son derece mutlu etti beni. Her ne kadar ambulansın kliması bozuksa ve eski bir ambulans olsa dahi "ki umarım Bakan Salih İzbul daha iyi durumda bir ambulans verir Tatlısu'ya" yine de kazalara müdahale edebiliyor.

Tatlısu'nun içinde Kıbrıs'ın en büyük kilisesi olarak bilinen Sotiros kilisesi her ne kadar camiye çevrilmiş olsa dahi bütün heybetiyle köy meydanındaki yerini almış. Hayrı başkandan öğrendiğime göre bölgede küçüklü büyüklü pek çok kilise ve şapel var. Yanılmıyorsam 17 taneyi buluyor sayıları.

Şu an ki Tatlısu belediye binasının olduğu yerde ise 1940'lı yıllarda hazır bulunan bir cami vardı. Rumlar bu camiyi yıkmışlar ve yerine belediye binası yapıldı. Bu binanın tam karşısında ise Hayri başkanın çabalarıyla Osmanlı mimarisinden esinlenerek yapılmış ancak siyasi gerekçelerle henüz bitirilememiş yeni belediye binası bulunuyor.

Başkan yeni binayı bitirdikten sonra eskisini yıkıp Sultan Ahmet camisi ile Ayasofya katedrali gibi bir benzetme yapmayı planlıyor. Yani eski belediye binasının yerine görkemli bir cami yapılacak. Aslında Sotiros kilisesi de Rumların ibadetine açılabilir ve bu bölgeye hayli turist çeker, tarihi önemi var kilisenin çünkü. Bu noktada milliyetçi değil bölgeyi zenginleştirici düşünmek lazım.

DÖRDÜNCÜ DÖNEMİNDE HALA BAŞARILI VE HEYECANLI

Hayri Orcan'ın bu dördüncü dönem belediye başkanlığı. Seçimleri gönül rahatlığıyla kazanmıştı geçtiğimiz yıl.

Hayri başkan çoğu hükümetler tarafından unutmak istenen bir bölgenin belediye başkanlığını yapıyor aslında. Bu unutulmuş karşısında bölge halkının da heyecanını omuzlarına alarak yapılması zor pek çok işe imza atmış. Köyün yollarının rehabilitesinden tutunda, köye yatırımların yapılmasına, çevre düzenlenmesine, kütüphane, sağlık ocağı, parklar, tarihi eserlerin tamir ettirilip turistlerin ziyaretine açma gibi. Bölgede bulunan tarihi meydanları ve evleri restore etme ve Osmanlı kimliğini yaşatma yönünde hayli ciddi projeleri var.

Uzunca bir yürüyüşten sonra birçok Rum turistin piknik yaptığı bir yürüyüş parkuruna geldik. Başkan "tepenin yüksekliği yaklaşık yüz metre. Yağmurlar çok yağdığında burada doğal bir şelale oluşuyor. Biz bunu doğayı bozmadan sürekli kılmayı planlıyor. Hem yürüyüş parkuru hem de dinlenme yeri olacak. Farkındaysanız büyük bir coğrafyayı gezmeye çalışıyoruz ve denize sıfır noktasından tutun da dağın tepesine kadar pek çok insanın dolaştığını gördünüz. Bu bize bölgenin ciddi yatırımlara ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Önceleri de konuşmuştuk. Bölgeye bir otel projesinden tutunda, yeni bir liman yapına ve bir üniversite kampusü kurulmasına kadar istekli yatırımcılarımız var. ne yazı ki bu yatırımcılara bürokratik işlemler o kadar bir sorun çıkardı başaramadık. Öyle umuyorum ki bu dönem başaracağız" dedi.

DEMOKRAT PARTİ'NİN GİZLENMİŞ KALESİ AMA PARTİLER ÜSTÜ

Konuları uzun uzadıya biliyorum. Demokrat Parti'nin tek güçlü olduğu yer Tatlısu. Öyle anlıyorum ki partizanlık Tatlısu'ya yatırımların gelmesini engelledi. Hayri başkanın en çok içlendiği de parasını bulmalarına rağmen sosyal konut projelerini hayata geçirememeleri. Gençler bir bir Tatlısu'yu terk ediyor ve Hayri başkanın en büyük derdi birçok genci ev sahibi yapabilmek.

Yeni dönemde bunu başarabileceğine olan inancını yerinde gördüm.

Dostlar yaklaşık bir gün kaldım Tatlısu'da ve belediye başkanı Hayri Orcan'ın ona gönül vermiş halkıyla birlikte neler yaptığına şahit oldum. Hayri başkanı dinlerken anladım ki yeter ki niyetiniz ve isteğiniz olsun herkesin uzak dediği bir bölgeyi çekim merkezi yapabilmişse bir belediye başkanı, ben benim diyen başbakanlar bu ülkeyi yeniden yaratabilmeyi başarmalılar zira bir belediye başkanı yoktan var etti ve yaptı tüm bunları.

Tatlısu da ben buna şahit oldum. Rumlar için Baf the other country "diğer ülke olarak tanımlanır"; Tatlısu için de sanırım bu tanımı kullanmak yerinde olacak.

Hele hele Zambak tatil köyünü bulabilmek için durup soru sorduğum her vatandaş "oo Gökhan bey hoş geldiniz" dedikçe onurlandım ama utandım. Onlar bizi biliyor ama biz onları öğrenmeyi reddediyoruz.

Mutlaka gidin ve belediye başkanını da bulun. Size Haruplu Ekmek ikram etsin; bu da Hayri başkanın son icatı.

Diyet yapanlara duyurulur.

****************

GÜNÜN SÖZÜ

Akıllı ve iyi niyetli insanlara özgü bir ada olması için neler vermezdim; öyle bir yer olsa ben bile vatansever kesilirdim.

Albert Einstein

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.