Hükümet, Benli kadar cesur çıkacak mı?

Yayın Tarihi: 07/10/15 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
  • İşte gelinen bu noktada ortaya Ankara'nın desteği ile KKTC'yi yöneten Talat, AK Parti'ye sadakatinden şüphe etmediğim Talat, su konusunda , bu sunun işletmesini ne BESKİ'ye verebilir, ne de herhangi bir Kıbrıslı Türk kuruma.
  • Türkiye'den gelen suyu kesinlikle AK Parti'ye yakın bir özel şirketin işleteceğini düşünüyorum. Kıbrıslı Türkler ahmak değildir, pek ala bunu bizim kurumlarımız da yönetebilir ancak buna müsaade edilmeyecektir, bekleyip yine hep birlikte göreceğiz.
  • Gerek Talat'ın gerekse Kalyoncu'nun Su'nun işletilmesi konusunda vermek zorunda kalacağı tavizler, Yönetim ile CTP'li belediyele ve , CTP tabanının arasını açacaktır.

Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Benli'nin basın toplantısı vardı dün. Çok istememe rağmen bu basın toplantısına katılamadım ancak şunu açık yüreklilikle söyleyebilirim ki Benli, uzunca süredir KKTC'ye gelecek su projesiyle yakından ilgilenen ve kesinlikle disiplinli bir şekilde bu konuyla ilgilenen bir belediye başkanı. Su meselesini el oğluna kaptırmamak için BESKİ diye de bir oluşumları var. İşin özeti belediyeler su meselesini yönetmeye aday. CTP Genel Başkanı Talat olsun Başbakan Kalyoncu olsun bu konuda cılız sesler veriyor olsalar da su projesine sahip çıkmak istiyorlar, daha doğrusu su konusunu Devletin yönetmesi gerektiğini vurguluyorlar. Özellikle Başbakan Kalyoncu'nun açıklamalarına baktığımda söylemleri bir temenniden öteye gitmiyor.

Daha net konuşacak olursam gerek Talat gerekse Kalyoncu, Ahmet Benli gibi cesur ve kararlı konuşmuyor.

Belediyeler Birliği Başkanı Benli'nin daha önce gerek Ali Çetin Amcaoğlu'nun gerekse Yüksel Çelebi'nin de yardımını alarak Gönyeli halkını bugün tatlı ve içilebilir su ile buluşturduğunu hepimiz biliyoruz. Benli'nin bu çabasının son derece zorlu bir süreçten geçtiğini en azından olayın perde gerisini bilen biri olarak, o tatlı suyun Gönyeli'ye kolay gelmediğini bilenlerdenim.

Elbette ki adanın geneline ulaşacak olan ve bu vesileyle hem Rum tarafına hem de İsrail'e satılacak bu suyun yönetilmesi kolay bir iş değil. Bu son derece ciddi bir mesele ve profesyonel eller tarafından yönetilmesi gerekiyor.

Bu projeyi önceleri Benli ile konuşmuştum. Hükümetin de desteği ile belediyeler bu işin altından kalkabilir. Ben bu inançtayım. Ancak bu nokta da Hükümet, Ahmet Benli gibi cesur ve kararlı duracağına şahsen ben inanmıyorum, dahası ihtimal bile vermiyorum.

TALAT VE KALYONCU ANKARA'YA HAYIR DİYEMEZ

Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun "Türkiye'de biliyorsunuz bazı şeyler özel sektör marifeti ile yönetiliyor. Tamam, belediyeler kontrol etsin, hükümet kontrol etsin bir kontrol ekibi kuralım. Dolayısıyla bu projede bizim arzumuz Kıbrıs'ta da sağlıklı bir şekilde işletilmesidir"http://haberkibris.com/asrin-projesinde-kriz-mi-var--2015-10-06.html

İfadelerini dün okuduktan sonra şunu net bir şekilde anlıyorsunuz; "kardeşim bu suyu biz getirdik, büyük de para harcadık, belediye ya da hükümet kontrol edecekse etsin ama bu suyu özel bir şirket yönetecek" . Aynen anlaşılan ya da anlaşılması gereken budur. Yani diyor ki Bakan Eroğlu; bu suyu siz kontrol edebilirsiniz ama ticaretini yapamazsınız, işletemezsiniz, bu özel şirketlerin işidir.

İşte bu nedenle Talat çıkıp diyor "geri adım atmam diyemem", bu nedenle Kalyoncu diyor "biz yöneteceğiz bunu müzakere ediyoruz".

İşte gelinen bu noktada ortaya Ankara'nın desteği ile KKTC'yi yöneten Talat, AK Parti'ye sadakatinden şüphe etmediğim Talat, su konusunda , bu sunun işletmesini ne BESKİ'ye verebilir, ne de herhangi bir Kıbrıslı Türk kuruma.

Türkiye'den gelen suyu kesinlikle AK Parti'ye yakın bir özel şirketin işleteceğini düşünüyorum. Kıbrıslı Türkler ahmak değildir, pek ala bunu bizim kurumlarımız da yönetebilir ancak buna müsaade edilmeyecektir, bekleyip yine hep birlikte göreceğiz.

Gerek Talat'ın gerekse Kalyoncu'nun sunun işletilmesi konusunda vermek zorunda kalacağı tavizler, CTP'li belediyeler, CTP tabanı ile yönetimin arasını açacaktır.

Bakın bunu bir yere not edin.

Benim tanıdığım Ahmet Benli su konusunu hayli yüksek sesle tartışacaktır

***************

TALAT İLE AKİM KOL KOLA

Kıbtek konusu malum bir süredir gündemde. Şunu net bir dille söylemeliyim ki Kıbtek'in sağlıklı ve doğru yönetilmesi konusunda benim İsmet Akim'e güvenim tamdır. İşini bilen tecrübeli bir bürokrattır herşeyden önce. Bir süre önce Talat'ın Akim ile ilgili bir takım olumsuz sözleri olmuştu. CTP içindeki güvenilir kaynaklarımdan aldığım bilgilere göre Talat ile Akim arasında artık su sızmıyor. Ciddi bir dayanışma ve kaynaşma içindeler. Kıbtek ile ilgili tüm sıkıntıları ve bununla birlikte çözümlerini de Akim ile Talat birlikte müzakere ederek çözüyorlar. Elbette ki olması gereken de bu.

Talat'ı çözüm sürecinde en çok destekleyen gazetecilerden biri olduğumu herhalde kendisi de kabul edecektir. Yanlış yaptığı icraatları ya da söylemleri bir gazeteci olarak görmezden gelmem söz konusu değil elbette ki ancak şunun da altını çizmekte fayda görüyorum; önceki yazılarımda da kaleme aldım, Talat herkes için önemli bir şanstır ve Talat'ın başarısız olma lüksü yoktur. Başarılı olması içinde her bireyin Talat'a destek olması gerekir ama aynı zamanda gerektiği yerlerde de uyarma zorunluluğu vardır.

Talat'a da düşen herkesi kucaklamasıdır. Çünkü liderlere yakışan davranış şekli budur. Örneğin Sn Talat bana konuk gelmez, söyleşi de vermez ama bir bakarsınız kıytırık bir gazeteciye konuk olmuş. Sebep? Çünkü zor sorular soramaz kıytırık gazeteciler. Ama ben ve benim gibiler zor yerinden sorar hayatın. Talat kolay adam mı ki kolayından sorayım derim her zaman kendi kendime. Benim gözümde zor ve güçlü bir siyasetçidir. Memlekete lazımdır. Yine de İsmet Akim ile güzel bir birliktelik kurduklarına çok sevindim. Bu iki güçlü sosyalist birlikte her zorluğun üstesinden gelir ve CTP'deki olası krizleri birlikte önleyebilirler.

***************

GÜNÜN SÖZÜ

Aşk, erkeğin ve kadının aşkı, eğer gittilerse onlar, nereye gittiler? Dün, dün sordum gözlerime: ne zaman göreceğiz birbirimizi tekrar?

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.