Tanısal alanda devrim

Yayın Tarihi: 16/10/15 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

Prof Dr Bulakbaşı "PACS (Picture Archiving and Communication System) temel olarak farklı tıbbi cihazlardan elde edilen görüntüleri toplayan, birleştiren, depolayan ve gerektiğinde işlenip raporlanmasını sağlayan web tabanlı bir program çözümüdür. Bu sayede aynı kişinin farklı cihazlarda ve zamanlarda yapılan çekimlerini aynı ortam içinde barındırarak, gerektiğinde bunlara en kolay ve hızlı şekilde ulaşılmasını, eski ve yeni görüntüler arasında karşılaştırma yapılmasını, gerektiğinde dış merkezlerde çekilen başka görüntülerin sisteme eklenebilmesini ve YDÜ Hastanesi ile bağlı diğer dispanser ve sağlık kuruluşları arasında bu görüntülerin web ortamında paylaşılmasına olanak sağlayacaktır. Bütün bu uygulamalar tanısal alanda verimlilik ile doğru ve kesin tanı oranını yükselten uygulamalar olup KKTC'de gerçek anlamda ilk kez YDÜ Hastanesinde kurulmaktadır"..

"Bütün bu uygulamaların yanında bizim en çok önem verdiğimiz konulardan biri temel sağlık problemimiz olan tümör takibidir. Sistemde Radyolojik ve PET görüntüleme yöntemleri için tanımlanmış ve tümör takibinde kullanılan RECIST ve PERCIST ölçütlerine uygun olarak hazırlanmış özel programlar ile kanser hastalarının daha rasyonel takibi yapılabilecektir. Bu programlar sayesinde otomatik olarak tümör boyutları ve volümü hesaplanabilecek ve tümörde zaman içerisinde olan değişim daha kantitatif olarak gösterilebilecektir".

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Sağlık alanında kelime anlamıyla yeni bir devrimle karşımızda. Yalnızca Türkiye değil Orta Akdeniz de ilk sıralarda tercih edilen ve dünyanın dört bir yanından öğrencilerin tercihi olan Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Hastanesi herkese örnek teşkil edecek başarılara imza atıyor. Ne kadar yazsam ve ne kadar övünsem hakikaten az buluyorum. YDÜ Hastanesi tanısal alanda verimlilik ile doğru ve kesin tanı oranını yükselten uygulama olan PACS (Picture Archiving and Communication System) sistemini ülke insanımızın hizmetine sunuyor.

Konuyla ilgili bilgisine başvurduğum Radyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr Nail Bulakbaşı ile oldukça verimli bir söyleşi yaptık. İşte söyleşimizin detayları…

"PACS (Picture Archiving and Communication System) temel olarak farklı tıbbi cihazlardan elde edilen görüntüleri toplayan, birleştiren, depolayan ve gerektiğinde işlenip raporlanmasını sağlayan web tabanlı bir program çözümüdür. Bu sayede aynı kişinin farklı cihazlarda ve zamanlarda yapılan çekimlerini aynı ortam içinde barındırarak, gerektiğinde bunlara en kolay ve hızlı şekilde ulaşılmasını, eski ve yeni görüntüler arasında karşılaştırma yapılmasını, gerektiğinde dış merkezlerde çekilen başka görüntülerin sisteme eklenebilmesini ve YDÜ Hastanesi ile bağlı diğer dispanser ve sağlık kuruluşları arasında bu görüntülerin web ortamında paylaşılmasına olanak sağlayacaktır. Bütün bu uygulamalar tanısal alanda verimlilik ile doğru ve kesin tanı oranını yükselten uygulamalar olup KKTC'de gerçek anlamda ilk kez YDÜ Hastanesinde kurulmaktadır. Bu kurulumun tamamlanması ile hastane içinden ya da dışından hekimlerimiz istedikleri zaman, internet üzerinden sahip oldukları her türlü bilgisayar, tablet veya cep telefonu ile bu görüntülere ulaşma ve tanı koyma şansına sahip olacaktır".

Sanal ameliyat planlaması avantajı sunacak...

"PACS'ın bu temel getirileri yanında, YDÜ Hastanesine kurulacak sistem içerisinde Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmış birçok görüntüleme uygulaması bulunacak ve bir bulut sistemi üzerinden her ortamda rahatça kullanılabilecektir. Sistemde günlük değerlendirme sırasında kullandığımız temel uygulamalar yanında özellikle tümör görüntülemesinde kullandığımız dinamik ilaçlı görüntülerin işlenebildiği 4D programı, farklı cihazlara (BT, MRG, PET/BT) ait görüntülerin birbiri üzerine bindirilerek birleştirilmesini sağlayan füzyon programı, görüntülerin sadece iki değil aynı zamanda üç boyutlu olarak karşılaştırılmasını sağlayan 3D Karşılaştırma programı, diş çekimlerinin değerlendirilmesini sağlayan Dental program ve sanal endoskopi işleme programı gibi birçok ileri düzey görüntü işleme yazılımı bulunacaktır. Özellikle sistemde oluşturulan 3 boyutlu görüntüler daha sonrasında sanal ameliyat planlaması veya 3 boyutlu modelleme gibi işlemlere temel hazırlayacaktır".

Kalp rahatsızlıklarında çığır açacak...

"Sistem bunların yanında özellikle kalbin BT veya MRG ile elde edilen fonksiyonel, morfolojik, anjiografik ve canlılık (viabilite) amaçlı görüntülerini aynı ortam içerisinde işleme ve değerlendirmeyi, bunlardan kritik ölçüm ve karşılaştırmaların yapılabilmesini sağlayacaktır. Bu sayede sadece kalbin anatomik incelemesi değil aynı zamanda kalp kası hareketleri, kapak hareketleri, kalp krizi açısından riskli veya kritik alanların saptanması, kalp krizi sonrası ölen ve sağ kalan doku tayini gibi birçok işlem yapılabilecektir. Kalbe benzer şekilde beyin ve diğer vücut damarlarının anjiografik olarak değerlendirilmesi, beynin kanlanma miktar (perfüzyon) incelemeleri, belli bölgelerdeki yağ miktar ve içerik tayini gibi değerlendirmelerde yapılabilecek diğer uygulamalar arasında sayılabilir".

Kanserde etkin takip imkanı verecek...

"Bütün bu uygulamaların yanında bizim en çok önem verdiğimiz konulardan biri temel sağlık problemimiz olan tümör takibidir. Sistemde Radyolojik ve PET görüntüleme yöntemleri için tanımlanmış ve tümör takibinde kullanılan RECIST ve PERCIST ölçütlerine uygun olarak hazırlanmış özel programlar ile kanser hastalarının daha rasyonel takibi yapılabilecektir. Bu programlar sayesinde otomatik olarak tümör boyutları ve volümü hesaplanabilecek ve tümörde zaman içerisinde olan değişim daha kantitatif olarak gösterilebilecektir. Bu da tümörlü hastalarımızın çok daha kesin ölçütler ile takibini ve aynı zamanda da tedaviye verdiği yanıtın daha iyi değerlendirilmesini sağlayacaktır".

Görüldüğü gibi YDÜ Hastanesine kurulacak olacak sistem basit bir görüntü toplama ve depolama sisteminin ötesinde hastalarımızın çağdaş tıbbın gerektirdiği tüm gereksinimlerini karşılayan kapsamlı bir çözüm olacaktır. Umarız ki bu sistemde birikecek olan tıbbi bilgi, yurdumuzda özellikle sağlık alanında bulunan temel bilimsel veri açığının bir parçada olsa kapatılmasına katkı sağlayacak.

*************

GÜNÜN SÖZÜ

Biliyorum Sana Giden Yollar Kapalı.

Cemal Süreya

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.