Talat'a güven tartışılmaya başlandı

Yayın Tarihi: 22/10/15 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

UBP'nin kendi içinde yaşadığı kurultay krizini konuşup tartışıyorduk ki bir anda CTP'de Ankara odaklı olduğunu düşündüğüm bir kriz baş gösterdi. Dün de kaleme aldım yeni atanan bakanların atanma gerekçeleri biraz Ankara biraz da CTP kurultayı kokuyor. Öyle sanıyorum ki adeta durum böyle. CTP'de şu an kıyametin daniskası yaşanıyor. Ne kadar acıdır ki yıllarca emeğin partisi olarak değerlendirilen UBP'ye kıyasla onurlu duruşuyla övünen partililer bugün UBP'ye benzemelerinin isyanını yapıyorlar.

Kurultay kavgası, partiye hakim olma kavgası, başkan olabilmek için her türlü çabanın sarf edildiği bir parti haline geldi CTP. Eğer yanlış yazıyorsam CTP cevap versin bu yazıma. Olması gereken CTP buysa ve CTP'liler bunu kabullenmişse diyecek birşeyim yok.

TALAT'IN İMAJI SARSILIYOR

Bir heyecan bir heyecan diyerekten birçok CTP'li vekil, belediye başkanı Talat'ın yeniden genel başkan olması ve Özkan Yorgancıoğlu'nun tasfiyesi için yollara düştü. En nihayet Yorgancıoğlu tasfiye edildi hem de ne tasfiye, birazdan ona da geleceğiz. En nihayet Talat geldi ve genel başkan oldu. Olur mu ikinci Cumhurbaşkanı yeniden siyasete dönsün denildi, CTP'de başka flaş bir isim yok mu dediler, yok dediler, Talat partiyi toparlayacak tek isim dediler; bir yazar olarak ben de bu sürece destek verenlerdenim, daha önce de yazdım.

Sn Talat genel başkan seçildi, görevlendirmeyi yapacak, sabahlar oldu akşamlar oldu, manifestosunu yazdı, programını yaptı, bir hazırlık bir hazırlık sormayın gitsin. Filanca vekil çağrıldı sen olabilin denildi, sevinenler üzülenler, hade o isim olmadı bu isim olsun denildi en nihayet Ömer Kalyoncu başbakan olarak atandı. Saygımız baki. Ömer bey dürüst adamdır, kurallar neyse onu uygular, değerli bir siyasetçidir ama en nihayet sahnedeki görevinin arkasında Mehmet Ali Talat vardır. Sn Talat, belki de Merhum Denktaş beyden sonra tanıdığım en zeki siyasetçilerden biridir. Kendisini eleştirsem dahi başarılı olmasını istediğimdendir bu.

Gölge başbakansınız diye yazdım kaç kez, neden? Çünkü kapı arkasından pek çok kurum ve kuruluşun içinde atamalar yapmaya çalıştı ve yaptı da, kendi yapmıyormuş gibi görünüp. Bir genel başkan olarak hakkıdır pek tabii ama bana göre tarzı yanlıştı. Birçok partiliyi kırdı ve güvenlerini yitirdi.

Arkasındaki en büyük gücün Tayyip Erdoğan olduğunu hepimiz biliyoruz, zira iyi bir hukukları vardır. Bu durum da son derece normaldir. Kim istemez ki büyük bir devletin başkanının desteğini almak. En nihayet bu destek doğru kullanılabilirse Kıbrıs Türk halkı refaha erer. Son bir hafta içinde gördük ki bu destek iyi kullanılamadı. Belki su üstünde net olarak göremiyoruz ama Sn Erdoğan ve Talat arasında tam bir sırt dönme yaşanıyor, kabine değişikliğinin de bir nedeninin ilişkilerin iyileştirilmesi ve kurultaya yatırım olduğunu net olarak söyleyebiliriz.

TALAT'IN KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ VE İLİŞKİLERİ YUMUŞATMA ÇABASI

Ancak gelin görün ki su meselesinde yaşanan kriz kabine değişikliği ile yumuşatılmaya çalışılmışsa da esas olan su konusu Talat'ın başını ağrıtmaya yetmiştir. Yani Talat, Ankara ile iyi geçineyim ilişkilerim iyi olsun derken hem Tayyip bey ile arası bozulmuştur hem de parti içi sıkıntılarla karşı karşıya kalmıştır.

UBP'DE YÖNETİM DEĞİŞİRSE ERKEN SEÇİM OLUR MU?

Bu soruyu ilk sorduğumuzda kendi kendimize bunun cevabı "ee olabilir sanırım" şeklinde tezahür edebilir. Ancak buna kanmayın. Elbette ki yeni UBP yönetimi de şu an ki yönetim gibi menfi duygularını tatmin etmek isteyecektir. UBP'nin mayasında her zaman hükümette olmak vardır, işte bu nedenle UBP hükümetten çekilmez. Ancak UBP başarılı bir yönetim şekli sergileyebilirse hani Faiz Sucuoğlu'nun kurultaydan güçlü çıkmalıyız sözünün sonrasına bakacak olursak eğer ki UBP kurultayını güçlü bir şekilde tamamlar ve sonrasında başarılı bir dönem yaşamaya başlarsa hali hazırda başarısız olmaya mahkum bu hükümette suçu CTP'nin üzerine atıp hükümetten çekilip bir erken seçime gidilebilir. Erken seçimin gerçekleşmesinin öncelikli yollarından biri budur.

Ancak bunun için bir gerekçe daha lazım UBP'ye. Demokrat Parti'den bazı transferler yapmak. Bildiğim kadarıyla transfer kapıları hala açık zira Cumhurbaşkanı Akıncı ilgili yasayı henüz imzalamadı diye biliyorum. İşte o zaman CTP'ye de yeniden DP ile hükümet etme şansı da kalmamış olur. Ki bu durum UBP kurultayından sonra gündeme gelecektir, buna emin olun.

Tabii tüm bu saydıklarımın olabilmesi için AK Parti hükümetinin akıbetinin ne olacağının da belli olması lazım. 1 Kasım seçimlerinde AK Parti yüksek ihtimal tek başına iktidar gelecektir, sonrasında çözüm çabaları derken kolay kolay yine de erken seçim olmaz gibi geliyor bana.

CTP'DE YÖNETİM DEĞİŞİRSE ERKEN SEÇİM OLUR MU?

Evet gelin bir de bu açıdan bakalım siyasete. En geç mart 2016 olmak üzere CTP-BG olağan kurultayını gerçekleştirecek. Şu an siz duymuyor olabilirsiniz ama parti içinde Talat'a karşı örgütlenme son sürat devam ediyor. Özellikle bıyıklılar cephesi ki bu tanımı kullanmaktan hiç hoşlanmıyorum, CTP'li vekiller beni hoş görsün, aksi takdirde isimleri yazarım kıyamet kopar. Talat'ın aday yapılmaması ya da aday olursa kaybetmesi için ciddi anlamda çalışmaya başladılar. Öte yandan Yorgancıoğlu'nu da seven destekleyen ve şu an ki Talat yönetimi tarafından dışlanan hatrı sayılı bir kesim var ki onlar da Talat'ın görevinden gitme konusunda çalışmaya başladılar. Yani demem o ki CTP'yi de önümüzdeki süreçte ciddi değişiklikler bekliyor. Öyle bir durumda CTP erken seçime gider mi ya da UBP ile hükümet etmeye devam eder mi bekleyip görmek lazım. Ancak şunu belirtmekte fayda var ki CTP, hani hükümet olmaya alışmış CTP, öyle kolay kolay hükümet kapısını bırakmaz.

Sonuç olarak gerek CTP gerekse UBP nasıl değişiklikler yaşarsa yaşasın kolay kolay bir erken seçime gitmezler. Hükümet demek menfaat demek ve koalisyonun ciddi ortak menfaatleri var, zengin olacak bakanları vardır kim bilir belki de, sırf bakan olayım da varsın memleket batsın diyen bakanları vardır.

Hele hele Türkiye deki belirsizlikler devam ederken, Kıbrıs'ta çözüm umutları daha bitmemişken en az 18 ay bu hükümet seçime gitmez, gidemez.

Öyle görüyorum ki Sn Talat, önümüzdeki süreci zorlu bir şekilde atlatacaktır. Unutmayın ki CTP-UBP hükümetinin başarısı hem reformlara hem de Ankara'nın desteğine bağlıdır. Ankara ile arası açık bir yönetimin başarılı olma şansı yoktur. Hele hele zam zam diye çağrı yapan bir genel başkanın toplum nezdinde başarılı olma şansı hiç yoktur. Öyle sanıyorum ki AK Parti, Kudret Özersay kartını öne sürmeye hazırlanıyor bir zamanlar ÖRP'yi sürdüğü gibi

*****************

GÜNÜN SÖZÜ

Bazı şeylerin gitmesine izin vermek işte bu nedenle çok önemlidir. Onları serbest bırakmak. Gevşek olanı kesmek…

PAULO COELHO

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.