Sorun çözülürse menfaat biter

Yayın Tarihi: 27/10/15 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

Yeni hastane talepleri var. Yapılsın tabii neden yapılmasın. Kim yeni, modern ve çağdaş bir hastanede tedavi olmak istemez ki. İster tabii de bu devletin maaş ödeyecek, doktor istihdam edecek, araç gereç yenileyecek parası yok, yeni hastaneyi nasıl yapacak? ! Hade diyelim Türkiye'den bu para bulundu ve saraylar gibi bir hastane yapıldı, peki doktor açığı, ambulans açığı, ameliyat araç gereçlerinin yenilenmesi, dahası had safhada yaşanan ilaç eksikliği, hep bunlar nasıl giderilecek.
Evet hastanede çalışan doktorlar daha iyi maaş almayı hak ediyorlar ama hem devlette hem de özel de olmaları külliyen hem yasalara aykırı hem de haksız rekabet. Dahası bunu kötüye kullanan doktorlar da var. Adamcağız aynı doktordan hastanede farklı özel klinik de farklı muamele görüyor. Devlet hastanesinde yüzü asık doktor, klinikte şakacı doktora dönüşüyor bir anda. Bakınız tüm doktorlar için söylemiyorum bunu. Ama var bu şekilde davrananlar.

Her gün siyaset yazacak değiliz ya memlekette zaten siyasiler becerikli olsa herşey başka olurdu. Siyasiler gerekli performansı gösteremedikleri için ülkenin çözüm bekleyen sorunları da düzelmiyor. Doktorların isyanına ve sorunlarına bir bakalım. Herkes kendi açısından haklı. Öncelikle devlette görevli doktorlardan başlayalım. Köpeği bağlasan durmayacak hastane koşullarında çalışıyorlar, Sıla Usar'ın hastanelerin yetersizliği ve demode oluşuyla ilgili yaptığı eleştirilere yüzde yüz katılıyorum. İstediğiniz herhangi bir saatte herhangi bir devlet hastanesine gidin eğer tuvaletleri pis değilse, kokmuyorsa, hastanenin geneli hijyen içindeyse ben mesleğimi bırakırım. Bakın bu kadar iddialı konuşuyorum.

Yeni hastane talepleri var. Yapılsın tabii neden yapılmasın. Kim yeni, modern ve çağdaş bir hastanede tedavi olmak istemez ki. İster tabii de bu devletin maaş ödeyecek, doktor istihdam edecek, araç gereç yenileyecek parası yok, yeni hastaneyi nasıl yapacak? !

Hade diyelim Türkiye'den bu para bulundu ve saraylar gibi bir hastane yapıldı, peki doktor açığı, ambulans açığı, ameliyat araç gereçlerinin yenilenmesi, dahası had safhada yaşanan ilaç eksikliği, hep bunlar nasıl giderilecek.

İşte bakın yapıldı Onkoloji hastanesi; doktor hani? Kim tedavi edecek kanser hastalarını. Bu hükümet ve bu sağlık bakanlığı gerekli, onkolokları bulma ve bu ülkeye getirme konusunda aciz. Tek kelimeyle aciz. Yeni mezun olan ve istihdam edilen doktorların maaşı 3,500 tl olması lazım yanılmıyorsam. Yapabiliyor mu Sağlık Bakanlığı, her kaç para ise ödesin ve yurt dışından gerekli onkoloji istihdamlarını yapsın. Hayır yapamıyor. Onkoloji hastanesi yapmışsınız neyinize.

Tekrar söylüyorum yeni hastane bir an evvel yapılmalı, her ne kadar altında üstünde rüşvet kokuları yaygın olacak olsa dahi; ancak sağlığa ayrılan bu bütçeyle ve bu vizyonsuzlukla bu iş yürümez.

GELELİM İKİNCİ İŞ YASAĞINA

Serbest Hekimler birliği de haklı. Bir doktor hem hastaneden maaş çekecek, hem özelden maaş çekecek. Ara sıra yaşanan ölüm vakalarında devlet hastanesinde hem de nöbetçi iken başka özel hastanede ameliyat yapan doktorlar tespit edilmedi mi kaç kez? Ne yaptı sağlık bakanlığı, sadece izledi. Serbest çalışan hekimler birliği olayı mahkemeye taşımış durumda. Umarım bu davayı kazanırlar.

Evet hastanede çalışan doktorlar daha iyi maaş almayı hak ediyorlar ama hem devlette hem de özel de olmaları külliyen hem yasalara aykırı hem de haksız rekabet. Dahası bunu kötüye kullanan doktorlar da var. Adamcağız aynı doktordan hastanede farklı özel klinik de farklı muamele görüyor. Devlet hastanesinde yüzü asık doktor, klinikte şakacı doktora dönüşüyor bir anda. Bakınız tüm doktorlar için söylemiyorum bunu. Ama var bu şekilde davrananlar.

Düşünsenize ikinci iş yasak ama Sağlık Bakanlığı bugüne kadar buna göz yumdu, şu an ki sağlık bakanı da buna dahil. Bir sağlık reformudur gidiyor, bir döner sermayedir gidiyor. Neyle nasıl yapacaksınız kardeşim siz bunları. Devletin gerek Yakın Doğu Hastanesine gerekse Türkiye'deki hastaneler borç paçasından akıyor.

SAĞLIKTA VİZYON ŞART

Bir kere hükümet oturacak masaya ve bir beyaz sayfa alacak önüne. Nereye yeni hastane lazımsa, hangi hastaneye kaç doktor ve ne gereç lazımsa yapacak listesini ve bunun için yollara düşecek. Türkiye kapı gibi orada duruyor, ben inanıyorum ki maksimum düzeyde gerekli destek yapılır. Hastanedeki doktorların da maaşı iyileştirilecek ve kesinlikle doktorlara ikinci iş yasağı konulacak.

Meseleyi ne kadar basit anlatıyorum değil mi? Çünkü mesele bu kadar basit de ondan. Ama kimse bunu yapmak istemediği için zormuş gibi görülüyor.

Son söz olarak sağlıkta sorunlara düzelecek mi diye kendime bir daha sordum ve hayır cevabını aldım. Çünkü bu sorunlar çözülürse birilerinin menfaati kesilir.

***************

LEFKOŞA'NIN TALİHİ BAŞKAN DEĞİŞİNCE DE DEĞİŞMİYOR

Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı'yı büyük bir heyecanla seçtik hepimiz. Günü geldiğinde yeniden seçilir mi sorusuna kuşkuyla bakıyorum. Her aday onlarca projeyi anlatarak aday olur ama günün sonunda napalım para yok aha bilirsiniz belediyeyi zaten batırdılar olur. Harmancı'dan kimse mucizeler yapmasını beklemiyor zaten beklemek de haksızlık olur. Ancak; Derelerin bu yıl ıslahı gerektiği gibi yapılmadı. Lefkoşa Marmara bölgesinde oturan biri olarak evimi hala hatrı sayılı sivri sineğin ziyaret ettiğini söyleyebilirim, hala Lefkoşa'yı çepe çevre dolaşan kanlı derenin kokusu bitmedi ve en nihayet Mevlam yağmuru yağdırdıkça yakında sel olan Lefkoşa'ya şahit olacağız. Bunların üzerine ciddiyetle gidildiğini görmüyorum. Sevgili Mehmet alınmayıp bu yazdıklarımdan pay çıkarırsa günün sonunda başkanlığı da devam eder Lefkoşa'nın da yüzü güler. Çalışanların yatırımlarının yapılmadığını duyuyorum. Yakında bu konuyu masaya yatıracağız. Kim bilir belki de keşke Londra gidip işime baksaydım diyordur Sn Başkan içinden ama o zor olanı seçti ve Lefkoşayı kurtarmaya aday oldu. Biz de bu yolda kendisine elimizden gelen desteği fazlasıyla vereceğiz ama tenkit ederek.

***************

GÜNÜN SÖZÜ

Yolun ucunun nereye varacağını düşünmek beyhude bir çabadan ibarettir. Sen sadece atacağın ilk adımı düşünmekle yükümlüsün. Gerisi zaten kendiliğinden gelir.

ŞEMS

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.