Fakir Rusya'dan turizm tehditi

Yayın Tarihi: 27/11/15 08:00
okuma süresi: 9 dak.
A- A A+
  • Yapılan tüm yorumlarda Putin'in kindar bir adam olduğu söyleniyor, düşünsenize Putin herhangi bir Türk savaş uçağını haksız yere düşürmesi halinde Suriye'de gerek Türkiye, gerek İsrail ve gerekse Nato tarafından nasıl kapana kısılacaktır.
  • Gelinen bu noktada şüphesiz ki diplomatik aklın sorunlara hakim gelmesi gerekir ancak Putin gibi korkusuz ve kindar bir devlet adamına Amerika daha yüksek sesle konuşmalıdır aksi takdirde Amerika'nın Akdeniz'deki ağabeylik havası sona erer.
  • Rusya'nın haftalık gazetelerinden Argumenti i Fakti'de yayınlanan araştırmaya göre Rusya'da yaşayan halkın yüzde 75'inin orta sınıfın altı ve fakir olduğu tespit edildi. Çok fakir, fakir, sade yaşayan, orta sınıf ve zenginlerden oluşan 5 katmanda orta sınıf ve zenginler sadece yüzde 25'lik kısmı oluşturuyor.

Birkaç hafta önce Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu ile konuşmuştuk. Hatta konuşmanın başında aman aramızda kalsın şimdilik diye de bir temennide bulunmuştu. Hepimiz biliyoruz ki Rusya'dan her yıl özellikle Türkiye'ye hayli fazla turist geliyor. Her ne kadar zengin turist diyenler varsa da siz inanmayın. Antalya'daki otellerde konakladığım zamanlardan biliyorum ki Türkiye'ye ye gelen Rus turistler fakir turistler. Antalya'da tatile gidenler bilir ki eğer tabak tabak masaya yemek taşıyan birileri varsa Ruslardan başkaları değildir. Oldukça zengin Ruslarda vardır tabii ama halkın genelinin fakir olduğunu da gizlemesin kimse. Paranızla bile Rusya'nın pek çok yerinde Türkiye'deki yemek zenginliğini ve kalitesini bulamazsınız. Bulursanız da o yemeğe hayli yüksek bir dolar meblağı bırakırsınız. Rusları aşağılamak için söylemiyorum kimse yanlış anlamasın her Rus'u da aynı kefeye koymuyorum ama genelinin fakirlik sınırında olduklarını ve bolluğa hasret olduklarını, dünyaya hayat kadını ihraç ettiklerini de hepimiz biliyoruz.

En nihayet fakir de olsa orta halli de olsa turist turisttir. İyi kötü bir para bırakacaktır. Zaten turizmcilerin büyük bir bölümü de sürümden kazanma mantığıyla hareket eder. Bu nedenle Türkiye'ye gelecek Rus turistlerin geri çekilmesi elbette ki Türkiye ekonomisi için önemli bir sıkıntıdır. 4,5 milyar tl zarardan bahsediliyor bununla ilgili olarak.

RUSLAR TURİST KARTINI KULLANDI

Turizm Bakanı Sucuoğlu'nun büyük bir Rus turizm operatörüyle yaptığı temaslar sofrasında bu yıl Rusya'dan KKTC'ye de yoğun oranda Rus turist gelecekti. Bakanla dün yaptığımız telefon konuşmasında bana aktarmış olduğu bazı detaylar sonrasında kendisinin gözü önünde gerek Türkiye'ye gerekse Kıbrıs'a gelecek olan pek çok Rus turistin iptal edildiğini gözlemlediğini söyledi.

RUSYA'DAN KAÇAN RUSLAR VAR

Gelelim KKTC'deki Rusların varlığına. Bir kere Kıbrısın Kuzeyinde hatrı sayılı oranda Rus vatandaşı ikamet ediyor. KKTC'de yaşayan Ruslar genel anlamda zengin inşalar ve ağırlıklı olarak Rusya'da yaşamaktan vazgeçmiş ve oldukça pahalı villalar satın alarak burada yaşamayı tercih etmiş inşalar. Yanlınca Esentepe, Tatlısı sahillerini bir gezseniz milyon sterlinlik villalarda oturan kişilerin Ruslar olduğunu öğrenirsiniz. Öyle tahmin ediyorum ki en az Kıbrıs'ın Güneyinde birkaç katı fazla Rus'un da yaşadığını söyleyebiliriz. Zaman zaman Güneydeki Rus para babalarının olduğunu duyarız. Kıbrıs bir tür Ruslar için para aklama merkezi haline geldiğini de birçok kez duymuştum.

Hatta hatta yine KKTC'de sadece Rusların gittiği plajlar, Rusların gittiği eğlence yerleri, kendilerine ait gazeteleri olduğuna da birçok kez bizzat ben şahit olmuşumdur.

Elbette ki bu son derece normal. Herkes istediği yerde huzuru bozmadan yaşayabilir.

RUSLAR TÜRK EKONOMİSİNİNE KADAR KÖTÜ ETKİLEYEBİLİR?

Rusya sağa sola tehdit sallıyor. Füze kuracak, vuracak diye. Hepimiz biliyoruz ki Türkiye aynı zamanda bir Nato ülkesi ve Türkiye'ye yapılacak herhangi bir saldırı aynı zamanda tüm Nato ülkelerine yapılmış sayılacağından Rusya karşısında Nato'yu bulacaktır. Kaldı ki hali hazırda Avrupa Birliği'nin zaman zaman Rusya'ya petrol satışında engellemeler ve gıda ambargosu uyguladığını biliyoruz. Özellikle Ukrayna konusunda Avrupa Birliği Rusya'nın hayli burnunu sürtmüştü. Hatta hatta Yunanistan Başbakanı Çipras'a Avrupa Birliği patates satmaması konusunda ciddi telkinlerde dahi bulunmuştu.

Rusya elbette ki ciddi bir ekonomik güç ve ordu bakımından önemli bir otorite ama nüfusunun yarısından çoğu fakirlik sınırında yaşıyor.

Yani demem o ki Rusya'nın doğrudan Türkiye'ye uygulayacağı ambargo ve dolaylı olarak KKTC'nin de bundan nasibini alması önümüzdeki süreçte karşımıza çıkacaktır ama unutmayın ki Suriye'de ve hemen Akdenizin içinde Amerikayı, İsrail'i ve Avrupa'yı tehdit edecek pozisyona kendini sokması Rusya'yı da ciddi ambargolar altına sokacaktır.

Her ne kadar son zamanlarda Türkiye-israil ilişkileri kötü olsa da olası Rus tehdidi karşısında Ruslar Suriye'de ciddi mağlubiyetlerde alabilir.

Yapılan tüm yorumlarda Putin'in kindar bir adam olduğu söyleniyor, düşünsenize Putin herhangi bir Türk savaş uçağını haksız yere düşürmesi halinde Suriye'de gerek Türkiye, gerek İsrail ve gerekse Nato tarafından nasıl kapana kısılacaktır.

Gelinen bu noktada şüphesiz ki diplomatik aklın sorunlara hakim gelmesi gerekir ancak Putin gibi korkusuz ve kindar bir devlet adamına Amerika daha yüksek sesle konuşmalıdır aksi takdirde Amerika'nın Akdeniz'deki ağabeylik havası sona erer.

TÜRKİYE'YE GELMEZLERSE BAŞKA YERE DE GİDEMEZLER

Bakınız kısa bir araştırma yaptım ve Rus halkının % 75'inn ne kadar fakir olduğunu gördüm. Bugün Türkiye'de ortalama bir restoranda yiyeceğiniz makarınanın ya da pizzanın fiyatı 10 doları geçmez gidin bakalım herhangi bir Avrupa ülkesine 20 dolardan aşağı bir yemek yiyebiliyor musunuz.

Rusya'nın haftalık gazetelerinden Argumenti i Fakti'de yayınlanan araştırmaya göre Rusya'da yaşayan halkın yüzde 75'inin orta sınıfın altı ve fakir olduğu tespit edildi. Çok fakir, fakir, sade yaşayan, orta sınıf ve zenginlerden oluşan 5 katmanda orta sınıf ve zenginler sadece yüzde 25'lik kısmı oluşturuyor.

ÇOK FAKİR 16,1 MİLYON

Bu insanların aylık gelirleri ortalama 8324 ruble (166 dolar). Genelde çok ve küçük çocukları bulunan bu ailelerin düşük nitelikli hizmet işlerinde çalıştığı, aynı zamanda tarım işleriyle de ilgilendikleri belirtiliyor. En fazla 45 m2 eski ve artık yıkılması gereken evlerde yaşayan bu insanların büyük çoğunluğu toplu taşıma araçlarını kullanıyor. Aralarında yerli ve hurda araç kullananların da olduğu bu kesim hiçbir zaman tatile gidemiyor. http://www.haberler.com/ilginc-arastirma-rusya-halkinin-yuzde-75-i-fakir-7206162-haberi/

FAKİR 60,9 MİLYON

Aylık gelirleri 20-30 bin ruble (400-600 dolar) civarında olan fakirler genellikle az çocuklu ailelerden, doktor, öğretmen, emekli, ırgat, şoför, satıcı gibi mesleklerden oluşuyor. Eski tip çok katlı binalarda ve en fazla 60 m2 evlerde yaşayan bu insanlar Lada veya eski model ithal araba kullanıyor. http://www.haberler.com/ilginc-arastirma-rusya-halkinin-yuzde-75-i-fakir-7206162-haberi/

Küçük arazilerde basit evlerin bulunduğu arsalara da sahip olan bu insanların ayrıca kredi ile alınmış elektronik ev eşyaları var. Tatil için ise kendi yazlığına veya Türkiye ya da Mısır'da 2-3 yıldızlı otellere nadiren gidebiliyor. http://www.haberler.com/ilginc-arastirma-rusya-halkinin-yuzde-75-i-fakir-7206162-haberi/

Bugün yaşadığımız durum evet ciddi bir krizdir ama bu krizin faturasını Rus halkı ödeyecektir bir başkası değil !

*************

GÜNÜN SÖZÜ

MOK ALTIN OLSA KIÇ DÖTSÜZ DOĞARDI

KARL MAX

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları