Amerika'dan gövde gösterisi

Yayın Tarihi: 03/12/15 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
  • Farkındaysanız, Başbakan Davutoğlu'nun bir hafta önceki açıklamaları Rusya'ya karşı daha yumuşaktı ancak son birkaç gündür daha sert ve daha dik. Nedeni belli. Amerika'nın Ruslara karşı söylemleri sertleşti ve Nato harekete geçti. Avrupa Birliği'nin de bir anda affetmeye her zaman hazır evladı oluverdi Türkiye.
  • Ne şanslı millettir bu Rumlar diye hep söylemişimdir kendi kendime. Her kriz çıktığında birileri gelir ve bu adamların başlarını okşar. Hele hele son iki yıldır Ruslar ile Amerikalılar baş okşuyor, sırtlarına palto seriyor bu adamların. Biz mi biz her zaman olduğu gibi yine orta çocuğu rolündeyiz. Öyle ama kimse kızmasın.
  • Aklınızda bulunsun Nato demek Amerika demektir. Rusya'nın Türkiye'ye karşı olası bir saldırısına karşılık verebilmek için birçok Nato ülkesinin Nato'nun kullanımına verdiği füze, gemi ve uçakları Akdenize konuşlandırmaya başladı bile. Zaten Nato sekreterinin de bu yönde özellikle olası bir Rus saldırısına karşı koyabilmek için bunu yapıyoruz diye net açıklaması oldu dün.

Bu Rumlar oldum olası Ruslar ve Mısırlılarla işbirliği içinde hareket etmişlerdir. Ruslarla aynı mezhepten oldukları için yani Ortodoks, o açıdan ahbaptırlar, Mısırlılarla da çok eski yıllardan beri silah alış verişleri olmuştur hep. Rumlar Müslümanları sevmez, İngilizleri sevmezler ama İngilizlerin himaye ettiği Müslüman Mısırla da gerekli alış verişi yapmaktan geri kalmazlar.

Amerikan Başkan Yardımcısı Biden'in geçtiğimiz yıl Larnaka havalimanına gelişini daha dün gibi hatırlıyorum. Alanın ortasına konulan bir kürsüden aynen şu ifadeleri kullanmıştı

Biden açıkça "merak etmeyin asla Kıbrıs'ın Kuzey'ini Kıbrıs Cumhuriyetiyle denk tutmuyorum" dedi ve ekledi "ben buraya iş yapmaya geldim, ne Ruslara ne başkalarına bırakacak değiliz Kıbrıs'ı" dedi. Her şey arşivlerde kayıtlıdır. Hatta ertesi günkü yazımda bu adam iş yapmaya gelmiş diye yazmaktan kendimi alamadım. Belirtmekte fayda var ki Biden petrol işinde olan bir işadamı aynı zamanda.

Neyse biz konumuza dönelim. Geçtiğimiz yıl adaya ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin geleceği duyurulmuştu ancak sonra ne olduysa oldu Kerry, Biden'in hemen ardından bu ziyareti gerçekleştirmedi. Türkiye-Rus uçak krizinin ardından, Rus Dışişleri Bakanı Lavrov Kıbrıs'a geldi ve Rumlarla görüştü. Malum konuyu biliyorsunuz. Cumhurbaşkanı Akıncı, Lavrov kendisini makamında ziyaret etmedi için dahası Akıncı'yı Rum başkan ile eş muadil görmediği için Akıncı bu görüşmeyi reddetmişti. Bazı çevreler Akıncı'yı eleştirse de hepimiz biliyoruz ki Akıncı doğru olanını yaptı. Sizden büyük olan size saygı duyarsa ayağa kalkarsınız.

Rumların, Ruslarla her zaman yakın ilişkileri olduğunu yazının başında ifade etmiştik. Lavrov, Güney Kıbrıs'ı ziyaret edince Amerika oldukça güçlü bir hamle yaptı ve Rumlara silah ambargosunu kaldırdı. Obama'nın bu kararı imzaladığı açıklanmıştı. Amerika ikinci bir gövde gösterisi olarak da Dışişleri Bakanı Kerry'i bugün adaya gönderiyor ve Kerry bu akşam Cumhurbaşkanı Akıncı'yı makamında ziyaret edecek. Bu son derece önemli bir jest demeyelim aslında olması gereken bu.

AMERİKA AĞIRLIĞINI HİSSETTİRMEYE BAŞLADI

Aslına bakarsanız Amerika, Akdenize hızla silah yığan ve adeta güç gösterisi yapmaya hazırlanan Ruslara karşı ciddi bir meydan okumaya girişti. Tabii Başkan Obama, başkan Bush gibi değil. Bushlar her zaman daha savaşçı daha çığırtkan olmuşlardır. Örneğin başkan Bush olsaydı çoktan altıncı filo Suriye açıklarına demirlemişti bile. Ama şunu söylemekte de yarar görüyorum Obama'nın da politikaları son derece yapıcı ve akılcıdır. Türkiye ve Kıbrıs'a ciddi anlamda verdiği önemini artıran Amerika son derece mantıklı bir hamle yaptı; hem silah ambargosunu Rumların üzerinden kaldırdı hem de Lavrov'un ardından adaya ayak bastı. Buna bir diğer deyişle meydan okumadır diyebiliriz.

NATO HAREKETLENDİ

Aklınızda bulunsun Nato demek Amerika demektir. Rusya'nın Türkiye'ye karşı olası bir saldırısına karşılık verebilmek için birçok Nato ülkesinin Nato'nun kullanımına verdiği füze, gemi ve uçakları Akdenize konuşlandırmaya başladı bile. Zaten Nato sekreterinin de bu yönde özellikle olası bir Rus saldırısına karşı koyabilmek için bunu yapıyoruz diye net açıklaması oldu dün.

"NATO, Akdeniz'e elektronik harp fırkateyni gönderecek. Gönderilecek firkateynin füzelerin yönünü değiştirebilme ve düşman radarını bozma özellikleri dikkat çekiyor." http://www.ntv.com.tr/video/dunya/fuzelerin-yonunu-degistiren-savas-gemisi,zVqm-P7UVkSJWJZBK2n9DQ

RUMLARA YİNE PİYANGO ÇIKTI

Ne şanslı millettir bu Rumlar diye hep söylemişimdir kendi kendime. Her kriz çıktığında birileri gelir ve bu adamların başlarını okşar. Hele hele son iki yıldır Ruslar ile Amerikalılar baş okşuyor, sırtlarına palto seriyor bu adamların. Biz mi biz her zaman olduğu gibi yine orta çocuğu rolündeyiz. Öyle ama kimse kızmasın.

TÜRKİYE DERİN BİR NEFES ALDI

Farkındaysanız, Başbakan Davutoğlu'nun bir hafta önceki açıklamaları Rusya'ya karşı daha yumuşaktı ancak son birkaç gündür daha sert ve daha dik. Nedeni belli. Amerika'nın Ruslara karşı söylemleri sertleşti ve Nato harekete geçti. Avrupa Birliği'nin de bir anda affetmeye her zaman hazır evladı oluverdi Türkiye.

Sonuca bakacak olursak akdenizde kelime anlamıyla bir denge ve güç gösterisi yaşanacak. Savaş çıkar mı derseniz zaten savaş var. Amerika Esad karşıtı güçleri desteklemeye Rusya'da Esad'ı korumaya devam edecek ve bu savaş sürüp giderken silah tüccarları zenginleşecek. Rusya Türkiye'nin kılına dokunmak gibi bir hatayı yapmayacak ama Esad karşıtı güçler gerilla taktiği ile çok Rus helikopteri düşürecek. Ne kadar ilginç bir dünya. Türkiye yaşanan bu savaş ortamından zararlı çıkmayacak, dahası ekonomisinin rahatlaması ve Türk kamuoyunun Amerikan sempatisinin oluşması ve dahası Tayyip Erdoğan'ın daha uzun yıllar Türkiye'yi yönetecek olması artık kesinleşti.

Çünkü Türkiye'nin düşürdüğü Rus uçağı Çin'i tehdit olarak gören Amerika'nın aslında asıl düşmanının Rusya olduğunu fark etmesini sağladı.

**************

GÜNÜN SÖZÜ

Taşın mı testiye, testinin mi taşa çarptığının önemi yoktur, her iki durumda da oIan testiye oIur.

İNGİLİZ ATA SÖZÜ

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.