Anastasiades sürecin çöktüğünü açıkladı

Yayın Tarihi: 07/12/15 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

Tüm bu laf kalabalığı ve demeç yoğunluğu sürerken Rum Lider NikosAnastasiades öğlenleri uyumak için içtiği bir dublewhiskyi ikiye çıkarmış olacak ki herkesin aklını bulandıracak bir açıklama yaptı.

Bu açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Akıncı garantörlüğün kalkmasını, çözümden sonra Maraş'ın iadesini ve askerin adadan çıkmasını kabul etti. Ben uydurmuyorum bunu bizzat Rum Lider Nikos'un açıklaması. Bakınız yukarıda linkini de verdim, merak edenler girip okusun. Muhtemelen bugünkü gazetelerin manşetlerinde olacak zaten.Akıncı'nın böyle bir durumu kabul etmesinin mümkün olmadığını hepimiz biliyoruz.

Kıbrıs müzakere sürecinde çok ilginç bir aşamadan geçiliyor. Liderler olası çözümü daha doğrusu yakın zamandaki olası çözümü son derece pozitif ve yüksek sesle konuşuyorlar. Fotoğrafa bakıyorsunuz; sanki de önümüzdeki yılın mart-nisan aylarında bir referanduma gidilecek ve bir an evvel olası bir anlaşma metni her iki halkında onayına sunulacak. Dahası son günlerde yapılan üst düzey devlet temsilcilerinin açıklamaları da size pek umutlu olmasanız da gelecek yıl çözüm olabileceği hissiyatını vermeye çalışıyor.

Tüm bu laf kalabalığı ve demeç yoğunluğu sürerken Rum Lider NikosAnastasiades öğlenleri uyumak için içtiği bir dublewhiskyi ikiye çıkarmış olacak ki herkesin aklını bulandıracak bir açıklama yaptı.

Rum Lider NikosAnastasiades'inhafta sonu basına düşen açıklamasının başlığı çözüm adına beni ilk önce umutlandırdı ancak açıklamanın genelini okuyunca kendi kendime dedim ki ya bu açıklama NikosAnastasiades'in açıklaması değil, ya Nikos fazla alkollü iken bu açıklamayı yaptı ya da en kötüsü çözüm sürecinin çöktüğünü açıkladı.

Nikos Anastasiades açıklamasında 2016 yılında yapılacak olacak seçimlerin birkaç ertelenebileceğini ve bu ertelenmenin olası bir çözüm vesilesiyle olabileceğini anlatıyor. Anlatıyor anlatmasına ancak Türklerin Garantilerin olası bir çözümde olmayacağını anlamış olmasından tutun da çözümden sonra Maraş'ın geri iade edileceğini ve Türk askerinin adadan gideceğini Türklerin yani Türk tarafının anladığını söylüyor bu adam. Bakınız iyi anlayın. NikosAnastasiades'in açıklamasında Rum tarafının talepleri yazmıyor taleplerinin Türk tarafınca artık anlaşıldığını söylemeklşe beraber aslında Türk tarafınbın böyle bir çözümü kabul ettiğini ima ediyor.

Tüm bunların olmasınün mümkün olmadığını ve olamayacağını hepimiz biliyoruz. Dedim ya NikosAnastasiades ya fazla alkol etkisi altında bu açıklamayı yaptı ya da gerçekleri açıkladı.

ALKOL TAVAN YAPTI YA DA !!

"Türk tarafı Garantilerin anlaşmada olmayacağını anladı" Anastasiadis, AB Konuları, 4 özgürlükler, ve kamu sektöründe çalışacaklar arasında %67-%33 dengesinde bir anlayışın geliştiğini sözlerine ekledi.Toplumlar arasında 4:1 nüfus oranının korunacağını ve bunun her 25 yılda bir tekrardan gözden geçirileceği de sözlerine ekleyen Rum Lider, ayrıca 1960 Garanti Anlaşmalarının artık yürürlükte olamayacağının Kıbrıs Türk liderliği tarafından anlaşıldığını da iddia etti.http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/58/news/177927/PageName/GUNEY_KIBRIS

Bu açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Akıncı garantörlüğün kalkmasını, çözümden sonra Maraş'ın iadesini ve askerin adadan çıkmasını kabul etti. Ben uydurmuyorum bunu bizzat Rum Lider Nikos'un açıklaması. Bakınız yukarıda linkini de verdim, merak edenler girip okusun. Muhtemelen bugünkü gazetelerin manşetlerinde olacak zaten.

Akıncı'nın böyle bir durumu kabul etmesinin mümkün olmadığını hepimiz biliyoruz. Öte yandan AB Bakanı Bozkır'ın 2016/Mart ayında çözümün ciddi anlamda mümkün gördüğünü önceki gün açıklaması, adaya yapılan Rus-Amerikan-Türk Dışişleri Bakanları ve Başbakan Davutoğlu'nun ziyaretleri ve tüm tarafların yaptığı pozitif çözüm açıklamalarının ardından vardıkları çözüm konuları bunlar mı diye açıkçası kaygıya düştüm.

Cumhurbaşkanı Akıncı ivedilikle bu konuda bir açıklama yapması gerekiyor.

EĞER NİKOS'UN AÇIKLAMALARI DOĞRUYSA

Eğer Rum Lider NikosAnastasiades'in açıklamaları doğruysa ya çözüm süreci çok iyi gidiyor ve Nikos'un üzerinde ağır baskı var ve böyle bir açıklama yapmak zorunda kaldı ya da bu işin sonuna gelindi ve film kopacak, ya da hade bir başka tahmin Nikos seçimlere hazırlanıyor.

Şimdi bu konuyu neresinden tutsak diye düşünürsek ki derin ve uzun soluklu bir mesele Kıbrıs konusu, Türkiye'nin Garantörlük anlaşmalarından doğan haklarını kullandığı 1974 yılına gideriz. Faşist yunan cuntası ve Anastasiades'in de üyesi olduğu Eokacılar'ın masum Kıbrıslı Türk ve Rumları öldürmekle meşgulken ki yapılan müdahaleye gider bu işin ucu.

Niye bunu yazıyorum; birileri Anastasiades'e hala askeri bir ateşkesin olduğunu ve aslında teorik olarak savaş halinin devam ettiğini hatırlatmalı. İŞİD daha bir yıl önce yoktu bile, şimdi önü alınamıyor, yani bu ülkenin Avrupa Birliği üyesi olması bir anda gerginleşmeyeceği anlamına gelmez.

Bakınız; 74'ten sonra Talat ve Annan Planı dönemine gelelim. Talat ve CTP, bu halkın Annan Planı'na evet demesi için hem iyi bir propaganda yaptı hem de bol keseden yalanlarda söyledi, öyle oldu böyle oldu Kıbrıslı Türkler evet dediler plana, iyi de yaptılar, Rumlar ise hayır.

Talat ile kadim dostu Hristofyas dahi bu meseleyi çözemediler, Papadopulos ile Hristofyas bunu istemedi ve bu isteksizlik, CTP'ye siyasi hayatının en büyük yenilgilerini yaşattı, Talat'ın cumhurbaşkanlığı serüvenini bitirdi ve dahası. Bu nedenle bazı CTP'li vekiller hala Rum yanlısı açıklamalar yapınca şaşırıyorum açıkçası.

Ardından çözüm düşmanı bir Cumhurbaşkanı oturdu oraya. Derviş Eroğlu; ciddi anlamda çözüm istemeyen bir liderdir; Ankara allem etti galem etti, Eroğlu bir numaralı çözümcü oldu.

Yani o engel de kaldırıldı müzakere masasından; Kudret Özersay gibi müzakere sürecine son derece hakim bir adamı da Ankara o masada tuttu.

Peki sonuç?

Koca bir hiç.

Aylar önce Rum Dışişleri Bakanı Kasulides ile yaptığım söyleşide çözüm yönünde inanılmaz olumlu mesajlar vermişti.

Peki şimdi ne oldu, her şey fos çıktı.

Ana Muhalefet Partisi Başkanı olduğu yıllarda defalarca kez Anastasiedes'le söyleşi yapmış birisi olarak yanlış adımlar attığını düşünüyorum bu adamın. Bu kadar olumlu açıklamanın ardından sırf tribünlere oynayacak kendi halkına "ben hala EOKACIYIM re gumbarolar" diyen bir devlet başkanına ben ancak "???????????????" derim. Rum lider NikosAnastasiades'i ciddi bir politikacı olarak görürdüm, yarın sabah çözüm olsa Nikos Türklerin de başkanı olacak. Bu halk nasıl güvenecek bir başka bir gün aşkla konuşan adama.

****************

GÜNÜN SÖZÜ

Parmak uçlarıma hapsettim seni,dokunduğum her yerde seni hissediyorum, canım yanıyor.

CEMAL SÜREYA

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları