Şahali, Türkiye'yi örnek almalı

Yayın Tarihi: 16/12/15 07:51
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Yazının en başında belirteyim; bu yazıda Tarım Bakanı Erkut Şahali'yi yerden yere vuracak değilim. İyi bir siyasetçi olduğuna inanmışımdır hep. Umarım farkını gösterir diyerek başlayayım yazıya. Sosyalistler Tanrı'ya inanır mı bilmem ama ben inanırım. Tarım Bakanı öyle anlıyorum ki 2016 yılında çetin bir sınavdan geçecek . veriler öyle gösteriyor ki en azından şimdilik doğru düzgün bir yağmur yok.

Bunun diğer adı hem üretici hem de Tarım bakanlığı hapı yuttu demek. Köşe yazıma başlamadan önce su konusunu ve krizini bir üretici ile konuştum; "su gerçekten bitti, suyun verilemeyişinin gerçek nedeni bu. Yani öyle siyaset falan yok" diye beni uyardı. Peki kaç günlük yağmur şart diye sorunca da "beş gün geceli gündüzlü yanması lazım ağam, yoksa bu iş zor" diye ekledi.

Yani işimiz Allaha kaldı ya da Allah'ın kullanmamız için verdiği akla !

NARENCİYE SAVAŞ YÜZÜNDEN ÇÖPE GİDEBİLİR

KKTC narenciyesinin yurt dışına ihraç edildiği iki önemli pazarı bulunuyor. Bunlardan biri Erbil yani Irak, bir diğeri de Rusya pazarı. Türkiye'nin şu sıralar Irak'ta asker bulundurması ve tam anlamıyla Irak topraklarını terk etmemesi, Bağdat hükümetini rahatsız ediyor. Zaten hali hazırda bunu dünkü haberlerde de gördük. İşte bu nedenle şu an Bağdat hükümeti KKTC narenciyesini almıyor.

Öte yandan düşürülen Rus uçağının ardından başlayan kriz de Rus pazarını Türkiye ile birlikte KKTC'ye de kapatmış durumda.

Anlayacağınız geriye aşılması zor Mersin kapısı ile Türkiye Pazarı var ve de iç piyasa. Bu cümleyi biraz daha açalım Narenciye dalında kalacak ve sektör bu yıl çökecek. Bu tehlike artık yüksek sesle konuşuluyor.

TARIM BAKANI, TÜRKİYE'Yİ ÖRNEK ALMALI

Aynı tehlikeler birçok alanda Türkiye'de de var. Peki ne yaptı Ticaret ve Tarım bakanlığı tehlike karşısında; hızla yeni Pazar arayışına girdi. Evet Türkiye'de Rusya'ya satılan ürünlerin kaybedilmemesi için Tarım bakanlığı yeni piyasa arayışına girdi. Öyle tahmin ediyorum ki bu sıkıntıları aşacaklar. Bizim Tarım bakanlığımızda Türkiye Tarım Bakanıyla istişareye girip sektörü batma noktasından kurtarabilir. Bakan Şahali'nin hali hazırdaki su krizi yüzünden Ankara'nın kapısını çalma cesareti olmayabilir ama krizin sonuçlarına Şahali değil, Talat ile birlikte halk katlanacak. Bu nedenle Tarım bakanlığı ivedi olarak özellikle Narenciye ve süt ürünleri için yeni Pazar arayışına girmek zorundadır.

Bakınız net ifade ediyorum aksi takdirde tüm sektör birkaç ay sonra Meclisin kapısını kıracaktır.

TARIM BAKANLIĞI 2016'YA "-60 MİLYONLA" BAŞLAYACAK

Tarım bakanlığının bütçesi son derece az bir zamla yenilendi. Yanılmıyorsam 147 milyonluk bir bütçeleri var. Öte yandan kapı gibi "-60 milyon" da açıkları. Yani bir diğer deyişle Tarım Bakanlığı 2016 yılına eksi 60 milyon borçla giriyor. Üreticinin devletten alması gereken söz konusu rakam kuvvetle muhtemel 2016 şubatında belki de hızlı bir şekilde ödenecek ama ya sonrası ne olacak? Bu yılın kurak geçmesi halinde ürün olmaması ve buna bağlı olarak ihracatta yaşanan tıkanıklıkların aşılmaması durumunda CTP hükümetini soğuk kış günü ateşin içine sürükleyecek bir krizle baş başa bırakacak bir süreçten bahsediyoruz.

Su krizinin çözülmesi halinde Türkiye Tarım konusunda yaşanan maddi sıkıntıyı çözmeye hazır ama bu konuda CTP hükümetinin net bir duruşu var. Adeta hükümetten giderim ama taviz vermem şeklinde. Açıkçası bu gidişat bizim hiç de hayrımıza değil.

NARENCİYE NEDEN KURAKLIK KAPSAMINA GİRMİYOR

Narenciye üreticilerinin yakındığı ve aynı zamanda mağdur olduğu bir başka konu da bu aslında. Narenciye kuraklık kapsamına girmiyor. Yağmurdan yana şanslı bir ülke olmadığımız gerçeğinden yola çıkarsak yeterli yağış olmadığı zaman nasıl ki su kuyuları yeteri kadar dolmuyor, bu eksiklikten ötürü de narenciye bahçeleri gerektiği gibi sulanamıyor. Narenciyeciler ne yazık ki belli zamanlarda ağaçlarını kesip tür değişimine gitmek zorunda kalıyorlar. Alın size baştan aşağı hem zaman hem de para kaybı. Narenciye üreticileriyle yapmış olduğum birçok söyleşide diğer üreticilere uygulanan kuraklık yardımının narenciye üreticilerine de yapılmasını istiyorlar.

Dün Güzelyurt ve Lefke bölgesindeydim, inanın ki ağaçlardaki portakallar susuzluktan olsa gerek neredeyse hepsi de küçüktü.

Sonuç olarak; ciddi tedbirler alınmazsa üreticiler hem kuraklık hem bölgesel kriz hem de Tarım bakanlığının bütçe sıkıntısından ötürü bahçesini terk edip iş arama yoluna koyulacaktır. Bu yıl diğer yıllardan daha kötü bir yıl olacak. Çünkü üreticinin her zaman ki gibi kuraklık ve ödenememe sorunlarının ötesinde karşı karşıya kaldığı bir savaş krizi var bir de Ankara ile kavgaya tutuşmuş hükümeti.

**************

GÜNÜN SÖZÜ

Neden yorgunsu sorusuna cevap aramaktan, 'Ve bunu sormasınlar diye gülümsemekten yoruldum…

Cemal Süreya

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.