BESKİ'de yönetime tepki büyüyor

Yayın Tarihi: 28/12/15 07:41
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

Paramız yok yemeye tahterevalli ile giderim gezmeye atasözünü hatırladım bir anda. Şu an ki CTP hükümetinin yapısına baktım ve bu hükümetin ömrünün çok da uzun olmadığını fark ettim. Bir kere su konusunda Talat yönetimindeki Hükümet ve bununla birlikte CTP kötü sulara sürükleniyor.su konusunda CTP Parti meclisinde alınan karar her ne kadar su konusunda dik bir duruş gibi gözümse de CTP tabanının görüşünü net olarak yansıtmıyor. Kimse unutmasın ki Mehmet Ali Talat hem CTP'ye hem de ülkeye bir disiplin getirmek için genel başkan olmuştur. Şu sıralar kaleme aldığım yazılarda Sn Talat'ı eleştirmemin en temel nedenleri budur. Sn Talat'ın özünde kişiliğine elbette ki bir saygım ve zekasına karşı bir hayranlığım vardır. Bunu açıkça ifade edebilirim ama gerçek olan bir nokta var ki Talat şu an Ankara ile ters düşmekle yalnızca kendi siyasi kariyerini değil CTP'nin de siyasetteki başarısını olumsuz etkiliyor.

MALİ KONULARDA TIKANIKLIK ERKEN SEÇİMİ GETİRECEK

Ferdi Soyer dönemini hatırlayın. Ferdi beyin başbakan olduğu dönemde şartlar bugüne oranla daha kötüydü. Çünkü CTP'nin Ferdi beyin dışında bir de içişlerine karışan Talat'ı vardı. Şu an hem ülke koşulları hem de CTP'nin iç siyasette ki popülaritesi daha yüksek. Olası bir erken seçimde birinci parti çıkma şansı yüksek. Daha önce de yazdım yine yazmakta fayda görüyorum. Ankara Hükümeti ile çok doğrudan yakınlığı olan Mehmet Ali Talat'ın Ankara ile ters düşme gibi bir lüksü olamaz. Ancak şu an yaşanan durum aynen budur.

CTP içinde tuttuğum nabza göre olası bir hükümet bozma ya da erken seçime gitme durumu söz konusu değil. Öte yandan Türkiye ile yaşanan ve adını kelime anlamıyla kriz olarak koyabileceğimiz su krizinin nasıl aşılabileceği yönünde de Talat dahil kimsenin bir fikri yok. Buradan yola çıkarsak Ankara ile yaşana u gerginlikten ötürü AK Parti hükümetinin hali hazırda mali protokolü de uygulamayan CTP hükümetine karşı 2016 yılında güler yüzlü olmayacağını ve ekonomik olarak zora sokulacağı da bilinen ve akıllarda tutulması gereken bir gerçek. Yani CTP, Hükümet ortağı ile yaşayacağı bir krizden değil de yaşayacağı parasızlıktan ötürü baş gösterecek bir iç isyandan dolayı istifa etmek zorunda kalacağını düşünebiliriz.

BESKİ DE İŞLER KARIŞIK

BESKİ ve Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Benli'yi hepimiz dik duruşlu ve karakter sahibi biri olarak tanırız. Her zamanda benim için değerli bir belediye başkanı olduğunu söylemişimdir. Bunda da hiçbir zaman fikrim değişmez. Ancak CTP dışındaki belediyelerin birçoğunda Benli'ye karşı bir duruş geliştiğini ve Benli ile birlikte yönetimi görev değişikliğine gitmeyi düşündüklerini öğrendim. Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Vadili Belediye Başkanı İlker Edip, Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orcan, Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir hatta Lefkoşa Türk Belediye Başkanı Mehmet Harmancı'nın ciddi sıkıntıları olduğunu duydum.

ADAHAN "BESKİ YÖNETİMİNİ DEĞİŞMELİ"

Vadeli belediye başkanı Mehmet Adahan ile yapmış olduğum telefon görüşmesinde Adahan bana Beski yönetiminden ve Belediyeler Birliği'nin yönetiminden son derece rahatsız olduğunu ve ciddi anlamda bu yönetimin değişmesi için hazırlıklara başladıklarını ifade etti. Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan su yönetimi ile ilgili toplantı yapacaklarını, güvensizlik ortamda BESKİ'den ayrılmayı da düşündüğünü söyledi.

Adahan "Nüfusu 6 binden az belediyelerden 2.7 milyon TL parayı götürerek bugün hem Belediyeler Birliği'ni hem de BESKİ olayını şu andaki mevcut yapı ve yönetim tartışılır bir noktaya taşımıştır" diyen Adahan "Belediyeler ve Beski Başkanı başkanı Ahmet Benli ne yazık ki partisinin menfaatini ön plana çıkarıyor ve ağırlıklı olarak CTP'li belediyelerin maddi sorunlarının giderilmesi için uğraşıyor, biz bundan son derece rahatsız Beski'nin kurulma amacı bu değildi, bu nedenle en kısa süre içerisinde hem başkanı hem de yönetimini değiştireceğiz" dedi.

ORCAN " BESKİ SADECE CTP'Yİ Mİ TEMSİL EDİYOR?"

Öte yandan Tatlısu belediye başkanı Hayri Orcan ile yapmış olduğum telefon görüşmesinde Orcan da Adahan'ı destekler şekilde konuştu ve Beski'nin yapısından rahatsızlığını dile getirdi. Orcan Beski ve Belediyeler Birliği'nin adeta CTP'nin bir organı gibi yönetildiğini ve Türkiye ile yanlış bir noktada ters düşüldüğünü ifade etti.

ARTER "BESKİ AMACINA HİZMET ETMİYOR"

Gazimağusa belediye başkanı İsmail Arter ise Beski'nin amacından çıktığını Beski'nin kuruluşuna destek verdiklerini fakat Beski'nin amaca hizmet etmediğini söyledi. BESKİ konusuyla ilgili "belediyelerin şirketi neden olmasın" dendiğini ifade eden Arter, BESKİ'nin diğer faaliyetlerde de bulunmasını önerdiklerini söyledi.

Arter, Su Kurumu Yasası'na da değinerek, "yasanın bir yerlerde hazırlanıp Belediyeler Birliği'nde önlerine geldiğini, belediyelerin bu konuda da dışarıda bırakıldıklarını, yasanın hayata geçebilecek bir yasa olmadığını" savundu.

İsmail Arter, BESKİ'nin belediye meclislerinden onay alınıp kurulan bir şirket olduğunu, suyun barajdan belediyelerin depolarına ve evlere kadar ulaşmasının teknik altyapı gerektirdiğini, mali altyapı ve yasaların da olması gerektiğini ifade ederek, istifa noktasına sürükleneceklerse yapacak bir şeyin olmadığını, BESKİ'den ayrılma konusunun da gündemde olduğunu söyledi. Arter "öyle görüyoruz ki hem belediyeler birliği yönetiminde hem de beski yönetiminde ciddi sorunlar var. CTP''nin parti binasında su toplantıları yapılıyor ve su krizi masaya yatırılıyor; bunu belediyeler birliği başkanı Ahmet Benli yapıyor, biz bunlardan rahatsızız. Eğer bu devam ederse ve değiştirilmesi yönünde genel bir kanaat oluşursa hem Beski'nin hem de belediyeler birliğinin yönetiminin değişmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Su krizi belli ki daha çok tartışılacak. Beski'nin tüzüğüne göre 10 yıl dolmadan hiçbir belediye bu yapıdan çıkamaz. Yönetimden rahatsızlığı olan ve yönetimi değiştirmek isteyen belediye başkanlarının sayısı fazla ancak Benli yönetiminin değiştirilebilmesi için mutlak çoğunluk şart 15 sayısı konuşuluyor. Toplumun böyle zamanlarda elbette ki uzlaşıya ve huzura ihtiyacı var. Umarım sıkıntılar büyümeden herkesin hassasiyeti masaya konulup çözülür.

Ahmet Benli'nin özellikle fakir belediyelerin düzlüğe çıkması için çalıştığını biliyorum. Bu konuda Benli'ye de haksızlık yapılmaması gerekiyor ama belli ki ciddi rahatsızlıklar da var. Ahmet başkan bu sorunların üstesinden gelebilecek bir yapıya sahip. Oldum olası CTP'yi ayrı Benli'yi ayrı bir kefeye koymuşumdur. Özellikle 9,25'lik belediye katkılarında kendi partisinden istifa noktasına gelmiş de bir belediye başkanından bahsediyoruz.

Hayırlara vesile olsun.

*****************

GÜNÜN SÖZÜ

Bazısı gelirken, bazısı da giderken gönül açıklığı verir. Dikkat et ve iyi bak ki, sendeki bu gönül açıklığı giderken mi yoksa gelirken mi beliriyor?

Şemsi Tebrizi

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları