Kurtar bizi vesayetten Sn. Bakan!

Yayın Tarihi: 05/01/16 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
2016 yılının ilk haftasına girdiğimiz şu günlerde aslında hiçbir şeyin değişmediğimi gözlemliyoruz. CTP Hükümetinin hani halk deyimiyle uçan kuşa borçlu bir halde yeni yılın kapısını araladığını ve vahim olarak gördüğümüz bu durumdan aslında daha vahim bir durumda olduğumuzu söylemek lazım. Bu vahametin bir diğer adı da ülke de siyaset üretemeyen ve dönüşümlü olarak iktidar olan partilerin ta kendilerini hala seçmek durumunda oluşumuzdur.

Maliye Bakanı Birikim Özgür aslında sendikalara küçük bir toka atmak için olsa gerek bir açıklama yaptı ve sağlam bir çam ağacı devirdi. Ne dedi Birikim; "13. Maaşlar olmasa vesayet kalmaz". Bu konuşma üslubu başka yerlerin çok eskiden beri kullandığı bir üslup aslında. Sevgili Birikim Özgür bunu sadece tekrarladı. Aslında bunu yapmaktaki maksadı da kötü niyetli değildi. Malum sendikalar KKTC-TC arasında yapılan tüm protokolleri fakirleştirme olarak değerlendiriyorlar ya, işte bu nedenle şimdi 13. Maaş ödeyemeyen ve bunu ödemek için Türkiye'ye bağımlı kalan CTP hükümeti bunu ödemekten vazgeçse nasıl kazan kaldıracakları anımsatmasını yaptı. Doğru mu evet kısmen de olsa doğru.

Yani şimdi kimse kusura bakmasın hem parayı ver hem barra demek de olmuyor işte. Doğanın kanunu bu ve bozulmuyor. Ancak gelelim Bakan Özgür'ün kırdığı pota. Hükümetin çeşmenin başına atadığı bir kabine üyesi olarak CTP hükümeti yeni bir yasa ile 13. Maaşı kaldırabilir. Bu elinizde Sn Özgür; yapın !

CTP'nin muhalefete düşmesini hatta küçük bir parti olmasını istiyorsanız ve Ankara'ya olan vesayetten kurtarın bu halkı. Varsın CTP bir daha iktidar yüzü görmesin ama bu halk da vesayetten kurtulsun.

Unuttuğunuz şeylerden biri de bu ülke de sadece yüksek maaş çeken memurların 13. Maaş kaymağı yediğinden öte üç kuruş emekli maaşı alan, sosyal yardım alan fakir fukaranın da dört gözle beklediği gerçeğidir.

Daha bir başka nokta var ki 13. Maaşı kaldırmakla vesayet biter mi hiç? Allah aşkına Sn Bakan! Hükümet hangi partinin önderliğinde olursa olsun yeni yıla her zaman ciddi açıklarla girmiştir. Daha da kötüsünü söyleyelim; ödenmesi neredeyse imkansız olan iç borcumuzu ne yapacağız.

Yani işin özeti bir 13. Maaştan vaz geçerek vesayet bitecekse yasasını hükümetiniz yapsın, onaylasın ve bitsin bu vesayet.

TÜRKİYE DÜŞMANLIĞI YANLIŞ

Sevgili Birikim Özgür'e yüklenmek değil aslında amacım. Sadece bazı açıklamaları yaparken dikkatli olması lazım. Kendisi yeni, başarılı ve Ankara'ya yakın bir siyasidir. Bu inanın ki son derece iyi bir özelliktir Maliye bakanı olacak kişi için. Çünkü bizim tek ortağımız Ankara.

Türkiye hükümetlerine barra çeken ister sendikacı olsun, ister kıytırıktan bir sivil toplum örgütü temsilcisi olsun dönüp kapı arkasına baktığınızda devletten sağlam maaş çektiğini görürsünüz. En çok da bu tür insanlar ilginç gelir bana.

Bakan Özgür vesayet istemiyoruz diyenlere bir mesaj niteliğinde bir açıklama yaptı. Demek istedi ki vesayet bitsin istiyorsanız fedakârlık yapın.

ÖZGÜR YALNIZ BIRAKILIYOR

Orta da önemli bir gerçek var. Hükümetler, Ankara ile yapılan protokolleri anlaşıyor, imzalıyor ancak uygulamıyor. Uygulamadıkları içinde bütçe açıkları oluşuyor. Bununla kalsa iyi, reformlar uygulanmadığı içinde reform fonundaki 190 milyon kullanılamıyor, projelendirilen ve parası ayrılan projeler hayata geçmiyor, bunların parası geri gönderiliyor.

Maliye bakanı reformlar uygulanmalı diyor; kardeşim uygulayacak olan da uygulamayacak olan da CTP hükümetinin kendisi, bunu bakanın söylemesinin bir manası var mı? Demek ki uygulanması konusunda sıkıntılar var ve bakan veryansın ediyor. Öte yandan bugüne kadar "imzalanacak olan protokolleri önemsizleştirmenin sonucunda bütçe açığının 1,5 milyar TL olacağını anımsatan Özgür" ifadesine bir daha baktığımızda uzunca zamandır CTP'nin hükümette olduğunu da göz önünde bulundurursak bu konuda kendi partisinin yönetimine ve tabanına da mesaj gönderiyor.

Ancak gelin görün ki Özgür, maliye bakanlığı görevinde Ankara ile Talat arasında bir köprü olmanın ötesine gidemiyor. Gitmesine de izin verilmiyor. İşte bu nedenle yalnız.

Sonuç olarak Birikim Özgür gibi Ankara Hükümeti ile arası iyi "ki bu önemli bir avantajdır", vizyonu geniş olan bir bakanın önü açıldığı takdirde kendi kendine yetebilen bir KKTC de yaratılır, kendi ayaklarının üzerinde duran bir ülke de yaratılır. Yeter ki Özgür'ün önü açılsın. Unutmayın ki Özgür, Özker Özgür gibi bir yurtseverin genleriyle birlikte kütüphanesinin tozunu yutmuş bir adamdır.

KENDİ KENDİNE YETEBİLME

Birikim Özgür Maliye bakanı olduğu günlerde kendi kendine yetebilme, kendi ayaklarının üzerinde durabilme gibi hedefler açıklamıştı. Bunu bir zamanlar Ferdi Sabit Soyer de başbakan olduğunda açıklamıştı ama o dönem Ferdi bey adeta bir Mehmet Ali Talat müdahalesiyle başarısızlığa itilmiş ve erken seçime gitmek zorunda kalmıştı. Şimdi aynı aktörler yine sahnenedir. Aslında bir zamanlar Talat'ın zor işlerin üstesinden gelecek bir devlet adamı olduğuna inanırdım. Ne yazık ki şimdilerde bunu hissedemiyorum ve bundan son derece rahatsızım.

ŞAHALİ'YE GÖRE SORUN BİTTİ Mİ?

Ne yazık ki CTP hükümeti şu an son derece kontrolsüz gitmektedir. Örneğin önceki gün tarım Bakanı Erkut Şahali'nin açıklamasına baktım. İyi niyetle yapılmış bir açıklama. Bakan Şahali öyle bir anlatıyor ki su konusunda gelinen noktayı neredeyse birçok konuda uzlaşıldı ve sorun aşılacak. Hatta hatta suyun yönetimi bizde diyor. Eğer bizim bilmediğimiz bir anlaşmaya varıldıysa çıksın bunu Başbakan açıklasın. Herkes biliyor ki sorun hala çözülmediği gibi bu sorun aşılamadığı için ne mali protokol imzalanabiliyor ne de hükümet ödeme yükümlülüklerini yerine getiremiyor.

Düşünsenize ödenecek 13. Maaşı ekstra bir maaş gibi düşünün ve şu an bu hükümet ekstra bir maaş ödeyecek güce sahip dahil. İşin acı yönü bu işte. Buna kimse sevinmesin, bu kelime anlamıyla CTP'nin başarısızlığı da değil, bunu böyle de görmeyin. Bu durum Ankara'ya maddi olarak bağımlılıktan kurtulamamanın sonucu. Ve bir acı durum daha var ki CTP Genel Başkanı Talat'ın bu krizi aşmak için ya yapabileceği hiçbir şey yok ya da yapma isteği.

***************

GÜNÜN SÖZÜ

MutIu oImanın yoIunu, karşıdakini mutIu etmek sanıyorduk. YanıIdık! Çünkü ne kadar mutIu ettiysek, o kadar yaInız kaIdık…

CEMAL SÜREYA

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.