Sağda yeni alternatif "Halkın Partisi"

Yayın Tarihi: 06/01/16 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

Kudret Özersay en nihayet partisinin kuruluşunu bugün gerçekleştiriyor. Yerel bir gazetede dün adı yayımlanmamış olsaydı ben de yazmayacaktım ama yazıldığı için ben de burada zikretmekten rahatsızlık duymuyorum. Özersay'ın kuracağı partinin adı Halkın Partisi. Hayırlısı olsun tabii. Umarım topluma hizmet etme anlamında istenilen başarıyı ve istikrarı yakalar. Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında da kaleme almıştım sonrasında da kaleme aldım birkaç kez. Kudret Özersay'ın kazanma ihtimali olmadığını düşünmüştüm, ancak % 22 oy alabileceğini tahmin etmemiştim hiç. Özersay'ın kendi yaptırdığını öğrendiğim anketinde de Özersay ne kadar ilginçtir ki seçimlerde alacağı oy oranını adeta tutturmuştu. Yaptırdığı ankette de % 21'lik bir oy oranı hemen göze çarpıyordu. daha o günlerde Özersay'ın parti kurması halinde meclise iyi bir vekil sayısı ile girebileceğini ifade etmiştim. Sonrasında da kaleme aldığım yazılarda artık parti parti kurmayacağını açıklamasına rağmen parti kurması gerektiğini çünkü özellikle sağ kanat da yeni bir partiye ihtiyaç duyulduğunu hem UBP'nin hem de DP'nin ne kadar hızlı popülaritesinin ötesinde halk nezdinde inandırıcılığını yitirdiğini gözlemliyoruz. UBP'nin içine girdiği ve ciddi yaralar alacağına inandığım kurultay süreci, bunun ötesinde Ankara'nın sert vetosunu almış Demokrat Parti'nin ilk seçimlerde ciddi bir baraj sorunuyla karşı karşıya kalacağını düşünüyorum.

UBP KAN KAYBEDİYOR

UBP'nin tabanından ve önemli isimlerinde Kudret Özersay'ın kuracağı partiye illa ki katılımlar olacaktır. bunun sayısı ve katılım hızı UBP'nin yaşayacağı sorunlarla ve performansı ile doğrudan bağlantılı.

Özersay her ne kadar her kesime hitap edecek bir parti kuracak olsa dahi partisine toplayacağı oyların ağırlığını sağ oylar, bununla birlikte UBP oyları oluşturacak diye düşünüyorum. yalnız bu oyların önemli bir sakıncası var, bunu da biraz sonra izah edeceğim.

DEMOKRAT PARTİ TABANI ÖZERSAY'IN PARTİYE GİDECEK

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Demokrat Parti'nin UBP'den devşirdiği değil de kendi öz üyelerinin büyük bir çoğunluğu Özersay'a oy vermişti. bu herkesçe bilinen bir gerçek. öyle tahmin ediyorum ki Özersay'ın partiyi kurması sonrasında Demokrat Parti'den ciddi istifaların yaşanacağı yönündedir. DP hükümette de olmadığı için de bu istifaları bu sefer Serdar Denktaş durduramayacak.

UBP TABANI ÖZERSAY'A KALMAYABİLİR

İşte yazımın başlarında bahsettiğim UBP tabanının katılım tehlikesi bu. UBP tabanı kimse kusura bakmasın ama menfaate dayalı bir tabandır ve her zaman güce dayalı şekillenmiştir. olası bir erken seçime kadar her ne kadar kurultaydan ötürü bir taban kayması yaşansa dahi UBP iktidarda olduğu sürece taban kolay kolay Özersay'a yar olmaz. Kudret hocaya bunun bilincinde olmasını tavsiye ederim.

İşte bu nedenle Özersay'ın sergileyeceği performans önemli.

ÖZERSAY'IN AVANTAJLARI

Bir kere Özersay benim gözlemlediğim kadarıyla milliyetçi duygulara sahip. kendisi kesinlikle bir muhafazakar değil ancak sağ çizgiye hepimizin sandığından daha yakın bir figür. İşte bundan ötürü Kıbrıs'ta her zaman sağ ve çözümden öte garantici vatandaş kitlesinin oylarını toplamayı başaracaktır. Bu ciddi bir avantaj. Kimse bunu küçümsemesin. Öte yandan, Kıbrıs konusunda güven veren sözleri ve bu konuda iyi bilgilere sahip olması da kendisine toplum nezdinde güvenin gelişmesine vesile oluyor. İnandırıcı konuşma şekli, denenmediği için yıpranmamış olması, kendisi her ne kadar kabul etmese de Ankara Hükümetinin de sıcak baktığı ve ciddi anlamda yakın bağlarının olması, işte hep bunlar Özersay'a önümüzdeki süreçte hayli yardımcı olacak unsurlardır.

ÖZERSAY'IN DEZAVANTAJLARI

Bu eleştiriyi birçok kesimden duyuyorum, ben böyle olduğunu düşünmesem de konuşma stilinde bir kibir olduğu eleştirisi var. Kudret hoca bu eleştiriye gülüm geçse de bunu bir gözden geçirsin; karşısındakinin görüşüne önem vermediği ve kendisinin daha iyi bildiği eleştirileri var. buna dikkat etmesi lazım. Ben bunu sık duymaya başladım. Belirttiğim gibi ben hiçbir kibir görmedim kendisinde.

Bir başka önemli dezavantajı daha var Kudret Hoca'nın.

SÖYLEMLER SADECE KIBRIS KONUSU ÜZERİNE

Evet işte bu konu son derece önemli. Özersay'ın kamuoyu önüne çıktığı ilk günden beri ağırlıklı söylemleri hep Kıbrıs sorunu üzerine oldu. Belki bunun asıl nedenlerinden biri de Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanıyor olması ve derinleştiği alanın bunun üzerine olmasından kaynaklanıyor. Ancak madem ki parti kuracağını duyurdu artık tüm diğer konular üzerine mantıklı ve çözüm içerikli konuşmalar geliştirmesi gerekiyor. Kudret Hocanın bu ciddi bir eksiliği bana göre.

EN AZ 25 ÖZERSAY DAHA ŞART

En az 25 Özersay daha lazım diyebiliriz kurulan yani parti için. Çünkü Özersay'ın kuracağı partide 49 vekil adayının Özersay kadar donanımlı olmasa da en az yarısının Özersay gibi sözüne itibar edilen kişilerden oluşması gerekiyor. Unutmayın menfaate bakıp oy verenler olduğu gibi karaktere, donanıma göre oy verenlerin de sayısı önemsenecek kadar çok. Duyduğuma göre kurucuların hatrı sayılı çoğunluğunu akademisyenler oluşturuyor. Bu durum modern olduğu kadar bizim memleket için talihsizliktir diyebiliriz.

HER KONU ÜZERİNE HAKİM SÖYLEM ANLAYIŞI

Bir başka önemli nokta da kurulacak olan yeni partinin ülkedeki her konu hakkında otoriter söylemler ve çözüler üretecek kişilerden oluşması gerekiyor. Yoksa sıradan bir manifesto yayınlayarak sadece söylem geliştirmek inandırıcı olmaz ve çok eleştiri toplar. Bunu en başta biz gazeteciler çok eleştiririz.

Sonuç olarak sağ da yeni ve güçlü bir parti olması temennisinde bulunurken son söz olarak bazı Özersay yanlılarının "biz tek başına iktidar olmazsak siyaseti bırakırız yapmayız dediklerini duyuyorum. İnsanların duygularını ve size güven yapılarını zaptırap altına alma yönünde bir görüşe dalalet eder bu düşünce yapısı, şiddetle bunun terk edilmesini tavsiye ederim.

ÖZERSAY'I NELER BEKLİYOR

Son söz olarak Halkın Partisi farklı bir parti olmayı başarabilmeli. Ülkedeki sorunlar malum. Eğitimde tam gün kavgası, sağlıkta ikinci iş kavgası, çökmüş hastaneler, bir türlü yapılamayan kamu reformu, Türkiye ile bozulan ilişkiler ya da daha doğudan söyleyecek olursak bir türlü iki ülkenin ilişkilerinin sağlıklı bir zemine çekilememesi. Ödenemeyen maaşlar, iç borçlar; hep bunlar Özersay'ın da karşısında dağ gibi duran sorunlar olarak soğuk soğuk esecek. İşi hiç de kolay değil hocamızın.

****************

GÜNÜN SÖZÜ

Bazı şeylerin gitmesine izin vermek işte bu nedenle çok önemlidir. Onları serbest bırakmak. Gevşek olanı kesmek…

PAULO COELHO

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.