DP, Denktaş'la yoluna devam edecek

Yayın Tarihi: 11/01/16 08:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Geçtiğimiz gün basında Demokrat Parti de yaşandığı iddia edilen bir iç sıkıntıdan bahsedildi. Herkes hatırlayacaktır. Habere göre DP'li vekillerin Avkıran Alanlı hariç hepsi de Serdar Denktaş'ın mayıs ayında yapılacak kurultayda aday olmaması yönünde bir tür nota verildiği şeklindeydi. Memleketin gündemi malum, kelime anlamıyla tam yönetim krizi yaşıyoruz; buna da değiniriz elbet ama ben bu işin aslı astarı nedir bunu birazcık araştırdım. Hem de Demokrat Parti içindeki güvenilir kaynaklarımla birlikte bazı vekillerle de konuştum.

Bir süre önce DP Lefkoşa Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu ile Kıbrıs Genç Tv'de yapmış olduğum bir söyleşide Arabacıoğlu bana serdar başkanın artık ara vermesi gerektiğini, kendisine başkanlığa aday olması için bazı tekliflerin olduğunu ancak bu konuda net bir kararı olmamakla birlikte pek düşünmediğini söylemişti.

DP içerisinde Serdar başkanın ara vermesi ile ilgili bir süredir homurdanmalar var ve bunu isteyen milletvekilleri de var; bu yalan değil. Ancak işi derinlemesine araştırınca farklı fakat ortada buluşulan bir noktada olduklarını da öğrenmiş oldum.

SAĞDA BİRLEŞME TALEBİ

Bilindiği gibi DP içerisinde UBP'ye yakın kesimler ve vekiller var. İşte bu kesim bir an evvel sağda güçlü bir birliktelik kurup, sağ merkezli bir hükümetin de oluşması için UBP ile birleşmeyi talep ediyorlar. Yine DP içerisinde hatrı sayılı bir kesimde UBP ile DP'nin kimyalarının aynı olmadığını ve DP'nin yoluna ayrı devam etmesini istiyorlar ki Serdar Denktaş da bu grubun içerisinde. Haliyle diğer grubun bir muhalefeti mevcut. Fakat bu muhalefet öyle sanıldığı gibi sert bir muhalefet değil. Yani birinin nota falan verdiği yok.

ATAOĞLU "DENKTAŞ ADAY OLURSA BAŞKA ADAY YOK"

DP Gazimağusa Milletvekili Fikri Ataoğlu ile konuştum dün. Durumu sordum. Ataoğlu bana sağda birleşme konusunda bazı talepler olduğunu ancak DP ile UBP'nin kimyasının uymadığını ve DP'nin yoluna ayrı bir parti olarak devam etmesi gerektiğini söyledi.

Ataoğlu toplantıda yaşananları bana anlattı; "olay basında çıktığı gibi değil, sana bunu bütün samimiyetimle söyleyebilirim. Serdar bey bizzat kendisi toplantıda; (arkadaşlar benden rahatsız olan varsa ya da çekilmemi isteyen varsa, aday olacak bir başkası varsa söyleyin bana çekileyim) demiştir ve oradaki herkes ve her vekil, bak sana net söylüyorum ( başkan sen genel başkanlığa devam edeceksen başkası aday çıkmayacaktır) diye söylenmiştir. Yani mayısta yapılacak kurultayda Serdar beyin karşısına bir başka aday çıkacak değil" dedi ve ekledi "bizim başkandan beklentimiz daha aktif siyaset yapmasıdır".

Ataoğlu'nun işte bu ifadesi son derece önemli. Evet Serdar bey son günlerde mevcut durum için açıklamalar yapmaya başlamıştır ancak tüm vekillerin sahaya inip konuşması lazım, fikir üretmesi ve sorunlar konusunda çözümler sunması lazım. Demokrat Parti de hala tek adam algısı var ve bu devam ediyor. Bu durumda DP'ye zarar vermeye devam edecektir. Yani bir başka deyişle o kadar vekil sayısı ile o kadar genel başkan yardımcısı ile konuşan bir DP değil, izleyen bir Demokrat Parti görüyoruz karşımızda.

Fikri beyi tanırım. Serdar beye sadık bir vekildir, bunu herkes bilir ama bana yalan konuşacak biri de değildir diye düşünürüm. Yine de ben bir sağlama daha yaptım ve bir başka vekil ile daha konuştum bu konuyu.

DENKTAŞ'LA YARIŞI BİR BAŞKASI KAZANSA BİLE DP'YE HÜKMEDEMEZ

Bir başka DP'li vekil ki adını açıklamayacağım çünkü bu konuyuofftherecord olarak konuştuk; "sağda birliğe bu ülke de ihtiyaç var, bunun olmasını istiyorumancak velev ki kurultayda Serdar beyin karşısına biri çıktı, yarıştı ve kazandı. Kazanmış olması dahi Demokrat Partiye hakim olacağını göstermez. Yani Serdar bey orada dururken DP'ye kim başkan olursa olsun DP'yi yönetemez ama bu şekilde DP sanıktan da çıkmayabilir" ifadelerini kullandı.

Hatta aldığım bir başka bilgiye göre DP Genel Sekreteri Hasan Taçoy'un"ben bugün vekil seçilmişsem bu Serdar başkanın sayesindedir. Bu nedenle Serdar başkanın göreve devamını destekliyorum" demiş.

Sonuç olarak öyle görünüyor ki Demokrat Parti mayıs ayında da yoluna Serdar bey ile devam edecek. Ancak bir gerçek var ki parti içinde hem UBP ile birleşme konusunda küçük bir isyan var ki bu işin arkasında Derviş Eroğlu'nun enerjisi hissedilebilir. Bunu da bir başka yazımızda anlatırım. Derviş beyi öldü bitti sanmasın kimse, olası bir erken seçimde UBP'nin vekil kadrosu illa ki değişecektir.

Hem de gerek Denktaş'ın gerekse DP'nin daha proaktif siyaset yapmasını isteyen ve gidişattan memnun olmayanlar var.

Bu durumu da başarı ya da başarısızlığa çevirecek kişi de Serdar beyin ta kendisidir.

************

GÜNÜN SÖZÜ

"Kıbrıs'taki yetkililerle bir anlaşma yapıp bu anlaşmayı Ak Parti MYK'ya götürüp, oylatabilir miyim? Birikim Bey, yetkilendirilmiş ve müzakere yapıyor, bir noktaya geliyor. Ondan sonra bunun yürümesi gerekirken, koalisyondaki parti (CTP) bunu Parti Meclisi'ne götürerek oylatıyor. Sonra da bu olmaz deniliyor. Bunu kendi seçmenlerine nasıl anlatacak?"

TUĞRUL TÜRKEŞ

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları