Hükümet bozulmaz ama kabine değişebilir

Yayın Tarihi: 15/01/16 08:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Su konusundaki sis perdesi ağır ağır kalkıyor. Taraflar anlaşma noktasına son derece yaklaştılar. Siz CTP'de bu meseleyi yanlış bulanlar olsa dahi hükümette kalmayı istedikleri için Türkiye ile masaya oturup anlaşacaklar. Zira anlaşmamaları halinde sonbahara kadar hükümette kalır sonbaharda da erken seçimin yolunu tutarlar. Ankara bazı belediyeler üzerinde öyle ağır bir baskı kurdu ki Beski'yi ortadan ikiye değil üçe dörde böldü. Öte yandan hükümetin ortasına da bir duvar ördü ve en nihayet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün istemeye istemeye de olsa CTP'ye resti çekti. Ya su konusunu halledersin ya da erken seçime gideriz diyen Özgürgün'e karşı Talat'ın ve Başbakan Kalyocu'nun yaptığı açıklamalar son derece manidar doğrusu. "illa ki taraflar esneyecektir, ben de Tuğrul Türkeş gibi düşünüyorum, su konusunu yakın zamanda çözeceğiz" açıklamaları CTP'nin tepesindeki açıklamalar olarak yerini aldı.

Bu da bize bir süre önce CTP'nin hükümeti bozarız blöfünü göğüsleyemeyen UBP kanadına, Ankara'dan gerekli "yürü de korkma" telkini gelmiş olsa gerek ki UBP kapalı kapılar arkasında erken seçime gideriz kartını göstermesine neden oldu. UBP'nin siyasi poziyonu ne yazık ki pek parlak bir noktada değil ancak CTP'nin mali konularda Ankara'ya adeta kafa tutmasının ardından üç kuruş maaşların dahi ödememesine neden olunca, toplumu fakirleştiren CTP, buna da seyirci kalmayan UBP algısı ortaya çıktı.

ERKEN SEÇİM OLMAYACAK

Siyasette yarın sabaha ne olur bilemeyiz ama büyük olasılıkla erken seçim olma ihtimali yok, evvela bunu teslim edelim. Erken seçim şu an en çok CTP'yi bozar ve diğer partileri büyütür. Başta CTP Genel Başkanı Talat olmak üzere bunu iktidarda kalmak isteyen tüm CTP'liler farkında. Hatta hatta bir süre önce CTP'nin yaptırdığı bir ankette UBP'nin birinci sırada olduğunu duymuştum. Ne kadar doğru bilemem.

CTP'NİN KURULTAYI VE TALAT

Ne yazık ki her yaptığım eleştiriye bozulan bir genel başkanı var CTP'nin. Vallahi kimse kusura bakmasın amaa Ferdi Sabit'e yaptığım eleştirilerin % 10'nunu yapmış değilim Sn Talat'a. Ferdi beyi kimselere değişmem. En azından o küsmez oturur birçok şeyi konuşurduk. Tabii farklılıklar var her iki siyasi arasında. Biri ideoloji ile siyaset yapıyor diğeri egosunu tatmin etmek için. Kimse de alınmasın bu sözümden; en azından bende oluşan algı böyle. Yanlışsa düzeltirler zaman içinde umarım.

Gelelim CTP'nin mart ayı içinde yapılacak kurultayına. Hayli gecikmiş bir kurultay yapılacak CTP'de. İki tane bildiğim gerçek var bu kurultay için. Birincisi Talat'ın karşısında mutlaka bir rakip olacak ve ikincisi de bu kurultayı yine Talat kazanacak. Ama nasıl kazanacak, yüzde kaç oyla kazanacak işte onu CTP'liler bir mesaj olarak sayın Talat'a verecekler. CTP kurultayından çıkacak sonuç Talat'a seçimi kazandıracak ama sevindirmeyecek diye düşünüyorum. CTP çok enterasan ve kendine öz disiplini olan bir partidir. İçerisinde oldukça entelektüel aydın barındırır. CTP bu ülkeye en çok lazım olan partilerin başında gelir. Bu nedenle CTP'nin küçülmesi, zayıflaması birçok insan gibi beni de üzer ama CTP'de bir dikta havasında yönetilmemelidir.

Talat geçtiğimiz yıl bu yıl yapılacak kurultayda aday olmayı düşünmediğini duymuştum, hatta kendi siyasi yapısına Cumhurbaşkanlığı ofisine döneceğini duymuştum. Ancak bir süre önce bu kaynaklarım tarafından düzeltildi ve Sn Talat'ın siyasete devam edeceğini öğrendim.

CTP şu an oldukça zor bir hükümet dönemi yaşıyor; bu nedenle Talat hem aday olmak zorunda hem kazanmak zorunda ve tüm bunları yaparken kesinlikle erken seçime gitmemek zorunda. Aksi takdirde siyasete Derviş Eroğlu gibi çok kötü veda eder.

Şub sıralar politikasını hiçbir şekilde tasvip etmesem ve çok yanlış bulsam da Talat'ın bu kötü kaderi yaşamasını temenni etmem.

Yani bir diğer deyişle hem Talat'ın hem de CTP'nin başarılı olma zorunluluğu vardır.

Ancak gelin görün ki Ercan konusunda olsun, Aksa konusunda olsun sağlık sistemi konusunda olsun çok dağınık, kontrolsüz ve hakimiyetsiz bir yapıyla hükümetçilik ediliyor.

KABİNE DEĞİŞEBİLİR

Gelelim kabine meselesine. Kısa bir süreden beridir özellikle hükümetin UBP kanadındaki bazı bakanlarda değişiklik yapılabileceğini duyuyorum. Bunu ilk başta yalnız ben bildiğimi sansam da yalnız benim bilmediğimi öğrendim. UBP kanadından iki ayrı bölgede iki bakanın da değişmesinin an meselesi olduğunu artık yüksek sesle duyuyorum.

Hayırlısı diyelim hayırlı olsun.

***********

GÜNÜN SÖZÜ

Üzülmüyorum.. Bir gün diner elbet gönlümdeki derin sızı. Hep hayırsız değil ya bu insanlar; bir gün beni de bulur hayırlısı..

Sunay Akın

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.