Bakanlık domuz aşısını unutmuş

Yayın Tarihi: 19/01/16 08:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Domuz gribinden ne yazık ki bu ülke de ölen vatandaşlarımız oldu hem de genç yaşta. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın isimlerini ailelerini rencide etmemek adına vermeyeceğim ama haberlerin linklerini paylaşacağım. Merak edenler internetten okusun. Ömer beyde bir zahmet bakıp okusun bu yazıları.

DOMUZ GRİBİNDEN ÖLÜMLER

  • Sağlık Bakanlığı, Ankara'da tedavisi devam eden 27 yaşındaki bir erkek sağlık çalışanının, Domuz Gribinden hayatını kaybettiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, laboratuvar teyitli ve tedavisi hastanede sürdürülen 32 vaka bulunduğu, bunlardan Ankara'da tedavisi devam eden 27 yaşında bir erkek sağlık çalışanının hayatını kaybettiği belirtildi. http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/36/news/31307/PageName/TURKIYE

Sayfada daha fazla yer işgal etmemesi adına daha fazla link verecek değilim ancak Kıbrıs Postası internet gazetesinin arşiv bölümünden domuz gribi yazarsanız onlarca her göreceksiniz ve bilhassa 2009 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de ciddi ölümlere ve ağır vakalara neden olan geçmiş haberleri okuyabileceksiniz. Yani dostlar domuz gribinin eğer aşısını olmamışsanız ya da başka sağlık problemlerinizle birlikte bu hastalağıa yakalanmışsanız ve tedavi için de geç kalmışsanız ölümle burun buruna gelme riskiniz çok yüksek.

Nasıl olur da Sağlık bakanlığı Müsteşarı Gür korkulacak bir şey yok açıklaması yapar. Doğrusu bunu anlamak çok güç.

MUTASYONA UĞRADI MI GERÇEKTEN ?

Yapılan açıklamalarda gribin yine H1N1 olduğu ancak mutasyona uğradığı için aynı ölümcül etkiye sahip olmadığı iddia ediliyor ve deniliyor ki korkulacak bir şey yok. Deniliyor ki bağışıklık sistemi baskılananlar haricinde sağlıklı kişilerde ciddi bir sorun yaratmıyor bu grip; peki bununla ilgili bilimsel bir dayanak var mı?

BESİM "SAĞLIK BAKANLIĞI YETERSİZ KALDI"

Bu konuyu Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim ile de konuştum. Dr Besim sorularımı yanıtlarken özellikle altını çizdiği için hemen ifade edeyim; herhangi bir paniğe kapılmamalı. Ortada panik yapacak bir durum yok ancak Besim, Sağlık Bakanlığını domuz gribi konusunda da yetersiz buluyor. Besim "bir hafta önce bu hastalığın sinyalleri başladı. Aşı için elbette ki geç kalındı onu söyleyeyim. Aşıların yapıldığı dönemde Sağlık Bakanlığı gerekli tedbirleri alıp aşı yapmalıydı. Özellikle Mağusa ve Karpaz bölgelerinde grip poliklinikleri kurulmalı. İki yaşına kadar olan çocuklarla bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler risk altında. Bu nedenle herkes bu konuda dikkatli olmalı. Önümüzdeki kış mevsimi dönemine bakanlık daha hazırlıklı olmalı. Ancak şunu söylemem gerekir ki şu an hastanelerimiz domuz gribiyle savaşacak durumdadır. Doktorlarımız hem bilgili hem de gerekli ilaç donanımımız mevcuttur. Okulları tatil edecek bir salgınla karşı karşıya değiliz. Kimse panik yapmasın ama herkes gereken dikkati göstermelidir" dedi.

DOMUZ GRİBİNİN YAKIN GEÇMİŞİ

Bu tür bir salgın şeklinde bilinen ilk grip salgını, "İspanyol gribi" olarak da adlandırılan 1918 salgınında, yaklaşık iki yıl içerisinde 500 milyon kişi hastalığa yakalandı ve 50 ila 100 milyon kişi hayatını kaybetti. Bu salgına yol açan grip virüs H1N1 virüsünün atasıydı.[4][5] 1976 salgınında 1 kişi hastalıktan 25 kişi virüs aşısına bağlı oluşan yan etkilerden hayatını kaybetti. Bu nedenle 1976 salgını, "domuz gribi fiyaskosu" olarak da bilinir. 1988 salgınında sadece hamile bir kadın ve doğmamış bebeği hayatını kaybetti[kaynak belirtilmeli]. 2009 yılında Meksika'da başlayıp dünyaya yayılan virüs,191 ülkede yaklaşık 800,000 kişide görüldü, 8238 kişi H1N1 virüsü nedeniyle yaşamını yitirdi. https://tr.wikipedia.org/wiki/Domuz_gribi

Ağırlık görüş şu an baş gösteren domuz gribi salgınının 2009 yılında ortaya çıktığındaki ölümcül şiddette olmaması. Sağlıkçılar toplumu infiale sürüklememek için de dikkatli konuşuyorlar, elbette ki yapılması gereken de bu.

Ama birkaç hafta sonra bu hastalıktan birileri hayatını kaybederse o zaman da bağışıklık yetmezliği var deyip işin üstünü kapatacak mıyız ?

****************

GÜNÜN SÖZÜ

Ne olmuş her fırsatta kendimle konuşuyorsam? Bakma sen yanlış demiş eskiler, Kendi kendine konuşana deli değil, yalnız derler.

CEMAL SÜREYA

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.