Talat bırakabilir, Erhürman sahnede

Yayın Tarihi: 11/02/16 08:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Sabah kahvesini içtiğim klasik mekanlardan birindeyim yine dün sabah. Kapıdan içeri CTP'li bir milletvekili girdi ve haliyle birbirimize seslenip el sıkıştık. "artık rahatım ve bu işlerle uğraşmayacağım, bir an önce seçim olsun ve bırakmak istiyorum" dedi. Aday olmayacak mısınız diye sordum "hayır" diye yanıtladı.

Yakinen tanıdığım, sevdiğim düzgün bir CTP'li vekildir kendisi. İsmi lazım değil diye vermiyorum. Kendisine verilen sözlerin tutulmasını bir yana bırakın öyle sanıyorum ki iyi niyeti de su istimal edildi. Hani ağzını açıp konuşsa ortalık yıkılacak cinsinden. Neler yaşadığını ve ne tür haksızlıklara uğradığını iyi biliyorum.

"Seçimlerde bunun hesabı sorulacak" diyerek noktaladık sohbetimizi. Vakti olsa oturup konuşacak ve belki de içini dökecekti. "anladım ki tüm partiler aynı" yüzüme bakarak. Yalan da söylemiyordu.

"Talat'tan aşırı değişimler yapmasını beklemiyordum tabii ki ama beklediğim gibi de olmadı" diye de ekledi.

TALAT NOKTA KOYMAYA HAZIRLANIYOR

Ne yalan söyleyim Sn Talat'ın daha başarılı değil, başarılı olacağını tahmin ediyordum ama olmadı. Her ne kadar çok uzun bir süre geçmemiş olsa dahi CTP Genel Başkanı olarak bugüne kadar ortaya gerekli performansı koyamadı. Bilmiyorum belki bir yıl süreye daha ihtiyacı vardır. Yaşanan su krizi, mali protokolün imzalanmaması, Sn Erdoğan ile arasının açılması; hep bunlar genel başkanlık görevini başarıyla yürütmesini engelledi. Öte yandan zor da bir kişiliği var Talat'ın. Sürekli basınla kavga eden, basını eleştiren, eleştiriyi kabul etmeyen bir kimliğe büründü. Bu bir siyasi de olmaması gereken özelliklerden biri. Sözün kısası Talat göstermesi gereken performansı o veya bu nedenden dolayı gösteremedi. Talat'ın başarılı bir genel başkan olup olmadığını görmek için ya bir yıl zaman ya da bir seçime ihtiyaç vardır. Her ikisinin de bedeli ağır olacaktır diye düşünüyorum.

Daha önce de kaleme aldım Talat genel başkanlığı bırakıp bırakmama konusunda tereddütler yaşıyor. Önceki akşam Maliye Bakanı Birikim Özgür'ün görevden alınabileceğini bana söyleyen kaynağımla bu konuyu da konuştuk. Sırasıyla kaleme alayım dedim.

Kaynağım bana "Talat'ın hala tereddütleri var ama büyük ihtimal noktayı koyacak ve kurultayda aday olmayacak. Yerine düşünülen tek isim şimdilik Tufan Erhürman. Erhürman üzerinde duruluyor" ifadesini kullandı. Tabii ben bunu iyice araştırdım.

Gerek Talat'ın genel başkanlığa yeniden aday olmama gerekse Erhürman'ın Talat'ın yerine geçecek olması konusunu CTP içindeki farklı görüşlere başvurarak harmanladım.

Talat'ın yeniden aday olup olmama konusuyla ilgili olarak söyleyebileceğim net tek bir cümle var ki o da henüz bırakma konusunda tereddütleri olduğudur. Ama bırakmaya daha yakın olduğunu üç önemli CTP'liden önceki akşam bizzat konuşarak öğrendim.

Bunu da artık Sn Talat'ın kendisi açıklayacak.

ERHÜRMAN BÜYÜK İHTİMAL ADAY

CTP-BG Genel Sekreteri Tufan Erhürman'ın güvenilir kaynaklardan edindiğim bilgilere göre uzlaşı olması halinde aday olabileceği ve yarışlı bir ortamda yer almayabileceğini öğrendim. Gelenekten yetişen bir isim olduğu için birçok partilinin Tufan Erhürman'a başkanlık konusunda pozitif baktığını ve Talat'ın bırakması halinde Erhürman'ı yarışsız bir şekilde yani uzlaşı çerçevesinde aday yapabileceği yüksek sesle konuşuluyor. Erhürman'ın ilerleyen süreçte bazı özel görüşmeler de yapacağını duydum.

YARIŞ YAŞANACAK

Öte yandan Sn Talat ister aday olsun ister olmasın karşısına mutlaka bir rakibin çıkacağı da konuşuluyor. Çünkü Talat'ın olası bir seçimde vekil ve buna bağlı olarak Başbakan olmasından çekinenlerin de sayısı parti içinde az değil. Tabii Talat'ın siyasete devam kararı alması halinde karşısına bir rakip çıkması da pek kolay olmayabilir.

Talat'ın aday olmaması halinde kabineden birkaç bakanın da adaylık yarışına dahil olacağını duydum ancak isim zikretmek elbette ki doğru olmayacaktır; en azından şimdilik.

KURULTAY KASIM AYINA ERTELENEBİLİR

Bir başka CTP'li vekilden aldığım bilgiye göre ki kendisi Talat'a yakın vekillerden biridir, mart ya da nisanda yapılması planlanan kurultayın yerine bu tarihlerde tüzük kurultayının gerçekleşebileceğini ve genel kurulun kasım ayında yapılabileceği şeklinde.

Eğer ki Talat siyaseti bırakmayacaksa bu ihtimal de uzak sayılmaz ama CTP'de birçok kişi zaten gecikmiş olan kurultayın Mart ayında yapılmasını istiyor.

Benim asıl merak ettiğim konulardan biri de CTP kurultayında AK Parti hükümetinin de en azından manevi olarak destekleyeceği bir başka aday olacak mı? Bu isim Birikim Özgür'ün dışında bir isim olur mu acaba?

****************

EVREN İLE ERTUĞRULOĞLU ARASINDAKİ BUZLAR ERİDİ

Siyaset işte; aynı partiden de olsa zaman zaman vekiller arasında çok da önemli olmayan konulardan sorunlar çıkabiliyor ya da soğukluklar yaşanabiliyor. Bir süreden beridir Tahsin Ertuğruloğlu ile Kutlu Evren arasında da bir limonilik vardı. Duyduğuma göre Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst'ün uzlaşı yeteneği sayesinde iki UBP'li vekil dün Eğitim Bakanlığında bir kahve için buluşturlar ve hoş beş ettiler. Buzlar da erimiş oldu. Bu arada Tahsin bey bakanlıktan çıkarken içtiğiniz kahve midenize dokunmuş diye duydum. Hayırlara vesile olsun…

*****************

GÜNÜN SÖZÜ

Size yol gösterilebilir fakat yaInız yürümek zorundasınız.

Şang H. Kim

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları