Başbakan derhal istifa etmeli

Yayın Tarihi: 17/02/16 08:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali günlerdir yazıp çizdiğimiz birçok şeyi bütün çıplaklığıyla ortaya serdi ve "hükümeti yönetemeyen başbakan istifa etmeli" dedi ve kendisinin de istifa edeceğini duyurdu. Şahali ile iyi bir dostluğumuz olduğunu sanırdım, bilmiyorum herhalde hala dostuzdur, her ne kadar kendisi telefonlarıma bir süredir çıkmıyor olsa da. Tahmin edebiliyorum tabii; kolay bir süreç yaşamıyor Erkut bey ama gelin görün ki zorlama ile de dönmüyor bu tekerlek işte. Şahali'nin yaptığı açıklamalar bana hükümette bakan olmazdan önceki parti içi duruşunu, kime ne kadar nasıl karşı olduğunu ve ne sözler sarf ettiğini hatırlattı. Bunun da ötesinde Başbakan Ömer Kalyoncu'nun nasıl başbakan olduğunu, yaşanan süreci ve aslında bu görevi kabul etmemesine yönelik yazdığım yazıları da hatırlattı bana.

Sırayla gidelim. Erkut Şahali, Ferdi Soyer ve Talat cephesine Oktay Kayalp'le birlikte zıt ve ters oluşuyla bilinir. En azından ben yıllarca hep böyle olduğunu duydum birçok Mağusalı'dan. Sonra bir gün geldi Oktay Kayalp ile Talat barıştı, Kayalp barışınca Şahali de barıştı haliyle ve bir süre sonra, özellikle kurultay sonrasında ki son CTP kurultayında Şahali'nin de aday olma ihtimali üzerinde duruluyordu, Şahali bakan yapıldı. İyi de oldu bakan olması. Kayalp ile Talat'ın barışması da iyi oldu. CTP'nin güçlü isimlerinin birbirlerine düşman olmalarının kime ne faydası vardı ki zaten.

ŞAHALİ İSTİFASINI VERMELİ

Neyse Şahali bakan oldu ve herkes Şahali'nin başarılı olması için ona destek verdi. En azından karşısında ciddi bir basın muhalefeti görmedi. Ne istediğini bilmeyen bir CTP Genel Başkanı Talat ve O'nun gölgesinden kurtulamayan bir başbakanla dövündü durdu.

Şahali'nin bir an önce istifasını vermesi gerekiyor. Bunu birileri istediği için değil, tanıdığım Şahali'nin kendisine yakışanı bu olduğu için. Şahali'yi bir yerlere getiren bu halkın kendisi. Yani Şahali'nin ne Talat'a ne de bir başkasına bir vefa borcu yok.

BAŞBAKAN DERHAL İSTİFA ETMELİ

Eğri oturalım doğru konuşalım. Ömer beyin kişiliğiyle ilgili hiçbir bir problemim yok. Kendisi çok değerli ve düzgün bir insandır. Temiz biridir Ömer bey, bunu daha önce de yazdım. Hiçbir leke bulamazsınız bu adamın üstünde ama Ömer bey kendini bu durumlara düşürmemeliydi. Talat'ın çalışılması zor bir insan olduğunu bilmeyen mi var. Ömer bey Talat'ın ataması olarak bir şeyler yapmaya çalıştı ama başarılı olamadı. Olması da mümkün değildi zaten. Başbakanın ne kendi bakanlarıyla arasında saygılı bir hukuku kaldı ne partisiyle ne de KKTC halkıyla. Adeta merkezden yönetilen ve kendisine ne söylenirse yapmak durumunda kalan biri gibi olmuş oldu. En azından kamuoyundaki algı böyle.

Bu işin böyle yürümesi mümkün değil diye kaçıncıdır yazıyoruz. Ömer beye yakışan hükümetin istifasını sunmasa bile, başbakanlık görevini Talat'a sunmasıdır. Doğrusu budur. Ömer bey gibi yavaş ve değerli bir adamı Talat'ın düşürdüğü durum toplum tarafından sert bir dille eleştiriliyor.

Açıkçası CTP-UBP hükümetinin ömrünün bitmiş olması beni de çok rahatsız ediyor çünkü UBP-DP hükümeti sahneye çıkacak ve ben bu yapının ülke için hayırlı olacağını hiç ama hiç sanmıyorum.

Buna vesile olacak isim de ne yazık ki Talat'tan başkası değil. Talat madem ki bu işi başaramayacaktı keşke de parti başkanlığına aday olmasaydı. Güya partide disiplin kalmamıştı ve Talat bunu yeniden tahsis edip görevi bırakacaktı. Talat'ın tek derdi yeniden Başbakan olabilmekten başka bir şey değildi. Ben bunu Sn Talat'ın yüzüne beraber söyledim.

Sibel Siber'i destekleyeceğine inanmadığımı da söyledim ve öyle de oldu. Talat gibi güçlü bir adam Sibel hanımı destekleseydi, Sibel hanım en azından ikinci tura kalırdı ve ikinci tura kalabilseydi kazanma şansı olabilirdi. Ama Sibel hanımın başarısız olması gerekiyordu ki dönemin Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu istifa etmek zorunda kalsın ve böylelikle kendisinin önü açılsın.

O günlerde de bunu çekinmeden yazdım ve öyle de oldu. Sibel hanım desteklenmedi, seçimi kaybetti, Özkan bey istifa etti ve Talat tek aday olarak genel başkan oldu.

Peki ya şimdi gelinen duruma bir bakın. Türkiye ilişkiler darmadağın, mali protokol imzalanmamış, ay sonu maaşlar zorda.

Üzülerek söylüyorum ki bu Talat'ın başarısızlığı değildir de nedir. Keşke Talat başarılı olsaydı, keşke süreç bu kadar yanlış yönetilmeseydi.

UBP-DP İYİ BİR SEÇENEK DEĞİL

Yeri gelmişken bunu da söylemek lazım UBP-DP hükümeti iyi bir seçenek olmaz. Bir kere sayıları 26 ve 26 sayısıyla ülke yönetmek son derece zor. Şu an 39 vekille ülkeyi yönetemiyor hükümet nerede kaldı ki 26 sayısıyla yönetecek. Bunun da ötesinde Serdar Denktaş'a Ankara'nın çok net vetosu var. Velev ki Serdar Denktaş hükümette yer almasın. Ama o bile olsa sonuçta bakanları Serdar Denktaş idare edeceği için illa ki sıkıntılar yine yaşanacak. Geriye erken seçim seçeneği kalıyor ki erken seçim içinde zaman son derece yanlış. Hükümet hala devam edebilir mi diye kendi kendime de soruyorum. Belki devam edebilir. Ama su anlaşmasına herşeyi göze alıp evet dense bile, CTP bu kadar dağınık bir yapıyla nasıl hizmetini sürdürebilir, bu da hükümetin devam etmemesi için başka önemli bir faktör.

Şunu da söyleyelim; UBP'nin DP ile herhangi bir teması yok. Ya da şekillenen herhangi bir kabine de yok. Olursa ben size yazarım…

****************

GÜNÜN SÖZÜ

HAYIR ETMEYECEK HACIYI ÇÖLDE BEDEVİLER KAÇIRIRMIŞ

ANONİM
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.