Talat imzalamıyor, UBP'den Özgürgün'e ayrılma yetkisi

Yayın Tarihi: 19/02/16 07:49
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Başbakan Ömer Kalyoncu'nun önceki sabah ki bakanlar kurulu toplantısında su ile ilgili anlaşmayı imzalayacağını tüm kabineye açıklamasının ardından sakinleşen ortam akşam saatlerinde biraraya gelen UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ile CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat'ın ortak bir noktaya varamamasından dolayı yeniden gerildi. Hüseyin Özgürgün'e yakınlığı ile bilinen UBP'li bir bakan ile yapmış olduğum telefon görüşmesinin ardından net olarak şu tablonun ortaya çıktığını öğrendik.

Özgürgün; Talat'a su ile ilgili anlaşma metninin bir an önce imzalanması gerektiğini ve bu anlaşmanın kendileri için önemli olduğunu, imzalanmaması halinde UBP'nin hükümete devam edemeyeceğini anlatması üzerine; CTP Genel Başkanı Talat ise bu anlaşmayı imzalamalarının mümkün olmadığını, bunu yapmayacakları yanıtını verdi.

Özgürgün ise Talat'a Başbakan Ömer Kalyoncu'nun sabah ki bakanlar kurulu toplantısında anlaşmayı imzalayacağını açıklamasını hatırlatması üzerine Talat "Başbakan imzalayacaksa imzalasın ben imzalamam" demiş. Önceki gün iki genel başkan arasında gerçekleşen görüşmenin özeti böyle.

UBP, ÖZGÜRGÜN'E BOZMA-KURMA YETKİSİ VERECEK

UBP'li bakana bu saatten sonra ne olacağını UBP'nin nasıl hareket edeceğini sordum haliyle. Bakan " UBP Parti meclisi yarın (bugün) toplanacak ve son durumu değerlendirecek. Çok seslilik olmaması için parti nasıl ki genel başkana hükümet kurma yetkisi vermişti, yine Hükümetten ayrılma ve diğer partilerle görüşme ve hükümet kurma yetkisi verecek. Bunu bizzat ben önermeyi düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde somut adımların atıldığını hep birlikte göreceğiz" dedi.

UBP'li bakan'ın açıklamaları aynen böyleydi. Tabii çok ilginç bir durumla karşı karşıyayız. Başbakan Ömer Kalyoncu, hem CTP Parti meclisini hem de genel başkan Talat'ı dinlemeyip su anlaşmasını imzalar mı diye bir kendi kendinize sorun bakalım. Asla imzalamaz. Peki imzalaması mümkün değilse ki değil neden bu anlaşmayı imzalayacağını önceki günkü bakanlar kurulunda açıkladı ve akşam üstü gerçekleşen Özgürgün-Talat görüşmesinden olumsuz karar çıktı.

İYİ POLİS KÖTÜ POLİS Mİ YOKSA?

Hepimiz aklı başında insanlarız. Acaba diyorum Başbakan iyi polisi Talat da kötü polisi mi oynuyor. Allah aşkına şu yazacağıma bir bakın. "aralık ayında yapılan birinci görüşmede hükümet evet dedi parti meclisi hayır. İkinci görüşmede dört bakan Ankara'da su işini bağladı, yani hükümet evet dedi, ama genel başkan hayır dedi, hatta parti meclisi de hayır dedi. Herkes bu duruma şaşırdı. Tam hükümet bitecek söylenceleri yapılırken Başbakan Kalyoncu anlaşmayı ne olursa olsun imzalayacağını bakanlar kuruluna açıkladı, sonrasında genel başkan Talat yine hayır dedi. Başbakan Kalyoncu şüphe yok ki Talat'tan izinsiz bu işlere evet diyemez. Hatta hatta Talat'ın bu işe evet demeyi istediğini ben kaç önemli yerden duydum. Acaba diyorum Parti meclisine karşın iyi polis kötü polisi mi oynuyorlar?" hayır başka bir durum varsa bunu açıklasınlar çünkü çok saçma ve akıl dışı bir durumla karşı karşıya bırakılıyor tüm ülke.

Yani günün sonunda Talat hem parti başkanı hem partisini hükümette tutabilmek adına; "napayım ben da imzalanmasına karşıydım ama Başbakan da baskı altında kaldı ve yaptı. Zaten tartışmak için çok geçti, bu su da geldi,. Ne yapalımdı yani geri mi çevirecektik" der mi acaba?

GENİŞ TABANLI HÜKÜMET ŞART

Şunu da yeri gelmişken söylemekte fayda var. UBP bugün olağanüstü toplanıyor ve UBP'nin tek gündemi hükümetten çekilmek olacak. Elbette ki şu an ki hükümetin yıkılması ya da bozulması öyle kolay değil. Bu hükümetin bozulmasını ne Talat ne de Kalyoncu istemiyor. Bunu da herkes iyi anlasın. Sadece su konusunu iyileştirmek ya da bu işi uzatmak için zaman kazanıyor olabilirler. Türkiye de bu hükümetin bozulmasını istemiyor. 2016 yılı çözüm konusunda kesin çözüm olmama ihtimaliyle birlikte bazı açılımların olma ihtimalinin yüksek olduğu bir yıl. Bu nedenle KKTC'de geniş tabanlı bir hükümet şart. Ancak bir önemli gerçek var ki hükümet olur da CTP tarafından bozulursa bunun illaki CTP'ye ağır bir faturası olacak ve bu faturayı kesecek olan da kanaatimce Ankara'nın taa kendisidir. Zamanında buna benzer bir fatura da UBP'ye kesilmişti. Bu nedenle taraflar dikkatli olmalı ve soğuk kanlı hareket etmeliler. UBP, Demokrat Parti ile bir hükümet kurar mı sorusunu da cevaplayalım; evet kurabilirler ama bu hükümet uzun yaşamaz. Sadece AK parti hükümetinin bazı önemli isteklerini yerine getirir ve sonrasında biter.

Ortada iki sonuç var. Bunlardan birincisi ay sonu maaş beklemeyin çünkü Maliye'de şu an ay sonu maaşları ödeyecek para yok; Kalyoncu hükümeti bu fırtınaya ne kadar hazır ya da idrakinde bilemeyiz, bir ikincisi de bilhassa Sn Talat, Sn Erdoğan'ı karşısına alıp bu hükümeti bitirme cesaretini gösteremeyeceğinden su anlaşması metazori imzalanacak ve bu hükümet devam edecek.

****************

GÜNÜN SÖZÜ

Kabul ediyorum! En büyük hatam, yüzüme gülen herkesi, kendim gibi sanmamdı.

Paulo Coelho

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.