Özsağlam'ı konuşturan Talat mı?!

Yayın Tarihi: 24/03/16 07:41
okuma süresi: 9 dak.
A- A A+

Herkes sanıyor ki Kıbrıs Müzakere süreci sadece Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın ellerinde ya da omuzlarında yürüyor. Kelime anlamıyla kollektif bir çalışma var ortada. İlk önce herkes bunu anlasın. Malum CTP Dışilişkiler Sekreteri Mühittin Özsağlam'ın Akıncı ile ilgili olarak yapmış olduğu "hayal kırıklığı" açıklamasını değerlendireceğiz. Birkaç gündür iç siyasete gömüldük ama en önemli konu olan Kıbrıs konusunu boş bırakmamak gerekiyor. Muhittin hoca ile pek bir samimiyetimiz yoktur ama kendisi her ne kadar zaman zaman beni eleştirse de ki benim kulağıma geliyor, kırılmam da kendisine ama ben objektif olacağım. Evvela Muhittin hoca boş adam değildir onu teslim edelim. Yani bilgisiz boş bir adam değildir, hatta Cumhurbaşkanı Akıncı'nın yerinde olsam kendisini danışman alır bilgisinden yararlanırdım. Ancak açıklamaları ve Akıncı tam bir hayal kırıklığı açıklaması bilakis açıklama yapmış olmak için açıklama yapmış havasında oldu. En azından buradan bakınca öyle görünüyor.

Eğer "yahu ben dışilişkiler sekreteriyim fikrimce Akıncı bir hayal kırıklığıdır, görüşüm beni bağlar " diye bir beyanat vermişse olmamış onu peşinen söyleyelim; görüşlerinde ciddi ciddi samimiyse bir zamanlar benim Talat MYK'dan habersiz işler yapıyor, kararlar alıyor eleştirimi eleştirirken şimdi beni haklı çıkardı diyeceğim. Talat'ın bu açıklamadan haberi var mıdır acaba?

Üstad; ortada CTP'nin de desteğiyle seçilmiş; CTP'nin tecrübeli isimlerinden Özdil Nami gibi bir değeri o kadar seçenek varken ve baskı varken yine de yanına almış ve bilgisini, tecrübesini kullanmakta cömert olan, Talat ile çözüm sürecini götüren, Talat'ın da sözlerine kulak veren bir yapısı var Akıncı'nın.

Kaldı ki Talat, hali hazırda hem Akıncı hem de süreçle ilgili oldukça pozitif açıklamalar yapıyor, çünkü süreç Ankara-Saray ve CTP üçgeninde vücut buluyor. Aksine kimse inanmasın çünkü süreç böyle.

Nami, Talat'a göbekten bağlı bir vekil. Bu gayet normal, iyi bir diyalogları var. Açıkçası ben Özdil Nami'yi başarılı da buluyorum. Sonuçta Nami Başbakan olacakken görüşmeci oldu. Önemli bir tercih. Yani süreçle ilgili her bilgi Akıncı ile birlikte emin olun ki Talat'a da gidiyor. CTP şu an bu ülke de en azından şimdilik en büyük parti ve çözüme katkısı inanılmaz büyük. Talat'ı parti yönetme konusunda ve iç siyasette başarısız olma konusunda sonuna kadar eleştiririm ama mesele Kıbrıs konusu oldu mu Talat'ın hem hasta hem usta olduğu bir konu bu. İşte bu nedenle Talat'ın sürece desteği önemli.

Ankara şu an iki tane önemli aktörü pozitif anlamda çözüm yapmak için kullanıyor. Birincisi Reisi Cumhurumuz ikincisi de Talat. Yani Türk tarafı şu an masada çok güçlü bir şekilde oturuyor.

ÖZSAĞLAM'IN AÇIKLAMASI SIKINTI YARATIR

Bir partinin dışilişkiler sekreteri Cumhurbaşkanını eleştirebilir pek tabii, saygı da duymak lazım ama ben yıllarca parti başkanlarına başbakanlara danışmanlık yaptım; Genel başkandan habersiz kimse açıklama yapamaz. Özsağlam bu açıklamasını Talat'ın bilgisi dahilinde yaptıysa olayın boyutu başka kapıya çıkar yok eğer habersiz yaptıysa başka kapıya.

TALAT'IN BU AÇIKLAMAYA ONAYI VAR MI?

Eğer ki Talat'ın Özsağlam'ın açıklamasından dolayı bilgisi ve rızası varsa o zaman Cumhurbaşkanı Akıncı'nın Özdil Nami'yi görevden alma zamanı geldi demektir. Çünkü Talat, Özsağlam'ın açıklamasını onaylıyorsa Nami'nin de pozisyonu tehlikeye girer. Süreci götüren günün sonunda Cumhurbaşkanı Akıncı ve yardımcı faktörler her ne kadar sürecin iyiliğine rol alıyor olsa da komutan Akıncı'dır ve herkes Akıncı'ya uymak durumundadır, Ankara da buna dahil. Seçilmiş bir lider var orada ama maksat zaten üzüm yemek olduğu için herkes olgun davranıyor.

Eğer Talat, Akıncı'yı bir hayal kırıklığı olarak değerlendiriyorsa kendisi günü geldiğinde aday olur kazanırsa görevdeyken yapamadıklarını yapmaya çalışır olur biter ama şu an Akıncı, CTP ya da Talat yanlış buluyor diye onlara göre pozisyon alamaz. Zaten süreç doğrudan Ankara Dışişleri ile birlikte yürütülüyor. Doğrusu da bu.

Ha yok Muhittin hoca kendi kişisel düşüncelerini kağıda döküp yayınlamışsa bunu da yapamaz çünkü hem parti başkanının hem de partisinin Akıncı'ya pozitif desteği var. Bir partinin Dışilişkiler sekreteri kendi düşüncelerini partisinden bağımsız açıklasa bile ciddi yanlış anlamalara neden olur.

CTP Milletvekili Özdil Nami önemli bir aktör olarak orada duruyor, Talat sürece destek veriyor peki CTP'yi doğrudan bağlayacak bu açıklama Cumhurbaşkanına ve ekibine bir güvensizlik beyanı değildir de nedir?

Bakınız beyler bu tür açıklamalar baş ağrıtır; bir gazeteci olarak benim aklıma ister istemez acaba Özdil Nami süreçten rahatsız ve bundan yakınıyor mu diye bir soru gelir ki buna ihtimal vermiyorum, Talat'ın istekleri var ama bunlar yerine gelmiyor Saray'da ondan bu tür açıklamalara başlandı diye sorasım gelir.

Muhittin hoca da beni yanlış anlamasın ama Akıncı hayal kırıklığı açıklaması CTP'yi bağladığından herkes durup bir kendi kendine bakar ve sıkıntı doğar. Ha yok bu partinin resmi görüşüyse ve Talat'ın onayı varsa bu açıklama da diyecek sözüm yok. Sn Akıncı da gardını alsın.

Muhittin hoca garantiler olsun diyen % 48'e düştü diyor bir ankete dayandırarak yani önemsizleştiriyor garantilerin olması zorunluluğunu. Hani anket hocam, anketlerin ne kadar güvenilir olmadığını bilmeyen mi var. Hade Cumhurbaşkanı olun ve siz garantiler olmasa da olur deyin bakalım diyebilir misiniz? Talat da mı böyle düşünüyor yoksa?

Masada bütünlüklü çözümü konuşurken parça parça çözüm nasıl olacak? Açılımlar olsun demek başkadır parça parça çözüm olsun demek başkadır." Geçmişte muhafazakar sayılabilecek söylemleri vardı, ona doğru bir ilerlemesi var" deyiminizden yola çıkarak Talat, Cumhurbaşkanıyken; "Talat'tan Fin Planı'na Tavır: Parça Parça Çözüm Olmaz" http://www.haberler.com/talat-tan-fin-plani-na-tavir-parca-parca-cozum-haberi/ açıklamasını hatırlatırım size. Genel başkanınız da parça parça çözümü desteklemiyor. Tabii Talat da fikir değiştirdiyse o ayrı.

Muhittin Özsağlam'ın açıklamasının tamamını okudum. Hoca kendi fikirlerini koymuş ortaya besbelli, acıkmalarının bazılarına katılmasam da tartışılması gereken bazı konulara da vurgu yapmış. Yani bu açıklamaya içerik olarak külliyen yanlıştır demek yanlış olur ama açıklama üslubunda o biz kelimesi CTP anlamı da taşıyor. Hal böyle olunca da Talat da Nami de zan altında kalıyor. Bir de Rum-Türk partilerinin ilişkilerinin olumluluğuna değiniyor; bu vurgu da biraz Rus-Rum dostluğu havası verdi onu da söyleyim.

AKINCI SON DERECE BAŞARILI

Ortada beğensek de beğenmesek de gerçekler var. Kıbrıs konusunu Rumlarla Türkler çözemediği için çok ortaklı bir sorun bu. Türkiye de ana aktörlerden biri. Cumhurbaşkanlığı koltuğunda kim oturursa otursun Ankara'ya yüzü bakar oturur sırtı dönük değil. Talat bir şans mıydı çözüm için? Evet bir şanstı peki Akıncı bir şans mıdır evet Eroğlu'ndan sonra hele hele ciddi bir şanstır.

Bu nedenle Cumhurbaşkanının motivasyonunu koruyarak işini yapmasına herkes yardımcı olmalı. Tabii ki eleştirilecek reisi cumhur ama süreci başarıyla yönettiği ve hem Rum tarafının hem de Dünya'nın muhatap aldığı bir aktöre büyük bir hayal kırıklığı demek de talihsiz bir açıklamadan başka bir şey değildir; daha doğrusu haksızlıktır.

Merak ediyorum Sn Talat; siz ne düşünüyorsunuz? !

*************

GÜNÜN SÖZÜ

Sen ve ben yazgılıydık sevdaIanmaya. Nice erkek nice kadın arasında.

Pablo Neruda

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.