UBP-DP hükümeti tamam

Yayın Tarihi: 05/04/16 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
  • Yine UBP içindeki güvenilir kaynaklarımdan aldığım bilgilere göre Türkiye Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in CTP-UBP hükümetinin önemli bir şan solduğunu ancak ne yazık ki bu koalisyonun yürüyemediğini gördüklerini söyledi. Ancak CTP'nin Türkiye ile KKTC arasında imzalanması gereken mali protokolün imzalanmama noktasında da kaygıları olduklarını ve CTP'nin bu protokolü imzalama konusunda ayak sürüdüğünü, bundan dolayı da mali yardımların gecikeceğini de düşündüklerini söyledi.
  • UBP ile DP'nin koalisyon kurması halinde hiçbir şeyi sorgulamadan mali protokolü de imzalayacaklarını öğrendim.
  • AKANSOY "Tahsin beye acil şifalar diliyorum bu arada. Kabinede son derece önemli bir yeri vardı Tahsin beyin. İki parti arasında yaşanan sorunları çözme yönünde çok çabaları olmuştur. CTP-UBP hükümetinin devam etmesi yönünde bir kararlığı vardı ve bu hükümetin bozulmasına karşıydı. Tahsin bey rahatsızlandıktan sonra hükümeti bozma kararı çıktı. Bildiğim kadarıyla DP ile hükümetin kurulmasına pek olumlu bakmıyordu. Sonuç olarak Tahsin beyin kabineden bir an da eksilmesi ciddi sorunlara yol açtı diye düşünüyorum"

İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy ile hükümetin son perdesinde dün bir söyleşi yaptık. Meclis bahçesinde yaptığımız bu söyleşi son derece samimi bir havada geçti. Akansoy zaten samimi ve bir o kadar da dürüst bir adamdır. Haliyle hükümetin son bulmasının nedenlerini konuştuk; son derece anlamsız bulduğunu ve ülkeye hizmet edilmesi gereken bir zamandayken bu bozulmanın memlekete bir fayda getirmeyeceğini anlattı bana.

Çarpıcı açıklamalarda da bulundu açıkçası ancak anlattıklarına geçmeden önce elimdeki taze bilgileri söylemekte fayda görüyorum. UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ile CTP Genel Başkanı Talat geçtiğimiz hafta iki kez biraraya geldiler. Son buluşma iddiaya göre Talat ile Özgürgün ayrılmama konusunda uzlaşmışlarda hatta. Talat, Özgürgün'e birkaç kez "tamam mıyız" diye de sormuş ve tamamız cevabını almış. Ancak Özgürgün her ne olduysa oldu ve bu anlaşmayı bozarak, parti meclisinden hükümetten ayrılma kararını çıkardı.

CTP içindeki yapılan bazı değerlendirmelere göre iddia Özgürgün'ün başbakan olmalısın yönündeki çevresel baskılar sonucunda bu kararı aldığı yönünde. Öte yandan UBP içindeki kaynaklarım da bana Özgürgün'ün UBP tabanı arasında hükümette kalıp kalmama konusunda bir anket yaptırdığı ve anketin büyük bir çoğunluğunda ayrılma kararı çıktığı yönündeki sonuç da bu kararın alınmasında etkili olmuş.

AKANSOY "OYUN HALA BİTMEDİ"

İçişleri Bakanı Asım Akansoy söyleşimiz esnasında bana oldukça önemli iki manşet verdi. Bunlardan birincisi CTP'nin hala siyaset sahnesinden çekilmediği ve çekilmeyeceği yönündeydi. Akansoy "bildiğin gibi bu akşam "dün akşam" parti meclisimiz var ve parti meclisinde CTP'nin hükümette kalmasını da tartışılacak. Bunu konuşacağız. Oyun bitmedi sana bunu söyleyebilirim. CTP en büyük parti olması hasebiyle yeni bir hükümet arayışına girebilir ve bazı formüller üretebilir. Yani hükümet UBP-DP olarak kuruluyor diye bir durum yok. Kimse gönlünü bu kadar erken kaldırmasın. CTP hükümette olmalıdır çünkü yapacak daha çok işimiz var, bu topluma verdiğimiz ve tutmamız gereken sözlerimiz var. Halk bizden hem refah hem icraat bekliyor. Kaldı ki UBP'nin hükümeti bozma gerekçelerini de son derece anlamsız buluyorum. Şunu da teslim etmeliyim ki bakanlar kurulunda, kabinede UBP'li arkadaşlarla çok iyi ilişkilerimiz olmuştur. İyi bir çalışma ortamı yakaladık. Hükümetin daha yolun başındayken ciddi nedenler olmaksızın bitirilmesini ben hem yanlış hem anlamsız buluyorum" dedi.

AKAN SOY "ERTUĞRULOĞLU HASTA OLMASAYDI"

Akansoy'un bir başka tespiti de Tahsin Ertuğruloğlu ile ilgili oldu. Akansoy, Tahsin beyin kabinede UBP adına koordinatör bakan olarak görev yaptığını ve CTP ile UBP'nin arasındaki pürüzlerin çözülmesinde önemli bir rol üstlendiğini anlattı. Akansoy "Tahsin beye acil şifalar diliyorum bu arada. Kabinede son derece önemli bir yeri vardı Tahsin beyin. İki parti arasında yaşanan sorunları çözme yönünde çok çabaları olmuştur. CTP-UBP hükümetinin devam etmesi yönünde bir kararlığı vardı ve bu hükümetin bozulmasına karşıydı. Tahsin bey rahatsızlandıktan sonra hükümeti bozma kararı çıktı. Bildiğim kadarıyla DP ile hükümetin kurulmasına pek olumlu bakmıyordu. Sonuç olarak Tahsin beyin kabineden bir an da eksilmesi ciddi sorunlara yol açtı diye düşünüyorum".

Akansoy bu sözleri ile adeta bana Ertuğruloğlu rahatsızlanmasaydı hükümet kolay kolay bozulmazdı algısını hissettirdi.

UBP-DP TAMAM

Yine UBP içindeki güvenilir kaynaklarımdan aldığım bilgilere göre Türkiye Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in CTP-UBP hükümetinin önemli bir şan solduğunu ancak ne yazık ki bu koalisyonun yürüyemediğini gördüklerini söyledi. Ancak CTP'nin Türkiye ile KKTC arasında imzalanması gereken mali protokolün imzalanmama noktasında da kaygıları olduklarını ve CTP'nin bu protokolü imzalama konusunda ayak sürüdüğünü, bundan dolayı da mali yardımların gecikeceğini de düşündüklerini söyledi.

UBP ile DP'nin koalisyon kurması halinde hiçbir şeyi sorgulamadan mali protokolü de imzalayacaklarını öğrendim.

Sonuç olarak UBP-DP hükümeti kurulmaya doğru gidiyor. Almış olduğum haberlere göre artık son rötuşlar yapılıyor. Hali hazırda hem CTP'nin hem DP'nin parti meclisleri son durumu dün gece değerlendirmek için masaya yatırdılar ve DP en azından herhangi bir parti ile koalisyon için kapılarını ardına kadar açmış durumda.

Asıl kavga UBP'de kimlerin bakan olacağı üzerine olacak anlaşılan.

**************

GÜNÜN SÖZÜ

Pişman değilim! Sadece dön bak arkana; ne için, nelerden vazgeçtin? Neler dururken, sen neyi seçtin.

NAZIM HİKMET

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.