Ya bendensin ya işsiz. Hazır Olun...

Yayın Tarihi: 14/04/16 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+
  • İşte dönemin İrsen Küçük Hükümeti yasal mevzuat çerçevesinde istihdam yapmış ve bir yıllık kotayı doldurmuştu, CTP-DP hükümeti de kurulduğunda o yıl için istihdam kotası yaratmak için bu insanların hepsini işten atmaya kalkmış adını da " kamu vicdanına uymaz" denmişti.
  • Yani işin özeti hükümetlerin yaptığı istihdam yasal ama başka siyasi partilerin menfaatine uymadığı için vicdani değildir.
  • Bakınız bu hafta UBP-DP hükümeti kuruluyor, haftaya da güvenoyu alıp yürütmeye geçecekler. Bu hükümet diyebilir ki CTP'nin giderayak yaptığı istihdamlar bence kamu vicdanına aykırıdır bu nedenle 50 kişi işten atıyorum. UBP haklı mıdır peki? Bir insanın ekmeğini elinden almaya kalkan her kim olursa olsun haklı değildir.
  • Yapılan tüm istihdamlar yasaldır; yani Asım Akansoy doğruyu söylüyor ama vicdani midir? Sınavla alındı diyor Asım Akansoy; UBP'nin 356 istihdamı da personel dairesinin sınavıyla işe alınmıştı ama CTP onları işten attı. Ne CTP ne de UBP doğru yapmıyor. Kendi partili gördüklerini işe alıyorlar. Mesele budur. Ne Faiz Sucuoğlu'nun CTP'yi suçlama hakkı vardır ne de Asım Akansoy'un bu istihdamları savunma hakkı.

Ülkenin yeni gündemi CTP'nin yaptığı son dakika istihdamları oluverdi bir anda. UBP Lefkoşa Milletvekili, bu iddiayı ortaya attı ardından hem İçişleri Bakanı Asım Akansoy hem de CTP Genel Başkanı Talat bunun doğru olmadığını açıkladılar. Yapıldı ya da yapılmadı önemli olan istihdamın son dakika yapılıp yapılmaması değil önemli olan istihdamın yapılırken altında yatan zihniyetin ne olduğu. İşsiz binlerce genci iş sahibi yapmanın hiçbir sakıncası yok bana göre, herkes devlette iş bulsun imkanlar el verdiğince, zaten bunun sınırı 356 ve bu sayı hükümet tarafından özellikle koalisyon hükümetleri tarafından güç oranında paylaşılıyor. Bu yeni bir durum değil. Hatırlayın İrsen Küçük Hükümeti dönemini; 356 kişi dönemin Başbakanı İrsen Küçük hükümeti tarafından istihdam edilmiş, sonrasında CTP-DP hükümete geldiğinde eğer basın tarafından ciddi baskı kurulmamış olsaydı işe alınanların hepsi kademeli olarak işten atılacaktı. Nerden bakarsanız bakın en az yarısı da şu veya bu bahane edilerek işten çıkarıldılar bu gençlerin.

Hatta hatta CTP'li müdürler tarafından UBP'li işe alınan çalışanların hor görüldüğü bakanlıkların da olduğunu kaç kez duymuştum.

Bizim memlekette hükümet tarafından işe alınan her yurttaş her an işsiz kalabileceğini bilerek bu sevdaya kapılmamalıdır.

CTP DE UBP DE AYNISINI YAPIYOR

Eğri oturalım doğru konuşalım. Kimse kusura bakmasın ama şu an UBP'nin CTP son dakika istihdam yaptı dediği meselenin aynısını az önce anlattığım gibi UBP'nin kendisi de tek başına iktidarken yapmıştı. Şimdi CTP elbette ki yasal olarak giderayak istihdamlar yapıyor olabilir, yapacaktır da.

Zaten hükümetlerin her yıl için Türkiye ile imzalanan protokollerden kaynaklanan 356 kişiyi istihdam etme hakkı var, bu nedenle hükümette bulunan parti ya da partiler yasal mevzuat sayesinde bu istihdamları yapıyorlar. Mesele bu istihdamlar yapılırken ne kadar ahlakidir ne kadar değildir meselesidir. Daha doğrusu ne kadar vicdanidir ne kadar değildir. Yoksa CTP hükümeti geçtiğimiz hafta 356'dan geriye 200 istihdam hakkı kaldıysa bunu bir hafta içinde yapabilir ve bu yasaldır.

GEÇİCİ MEMUR KABUSU

Bir yurttaş geçici memur statüsünde işe alınıyor. Bakınız adı geçici memur. Bunu iki türlü anlayabilirsiniz. Birincisi bir gün kadrolama ihtimali ile adı geçicidir, ikincisi ise ki doğru olan budur "bugün bana lazımsın ama yarın işime etmezsen kapının önündesin" tarzı yapılandır.

İşte dönemin İrsen Küçük Hükümeti yasal mevzuat çerçevesinde istihdam yapmış ve bir yıllık kotayı doldurmuştu, CTP-DP hükümeti de kurulduğunda o yıl için istihdam kotası yaratmak için bu insanların hepsini işten atmaya kalkmış adını da " kamu vicdanına uymaz" denmişti.

Yani işin özeti hükümetlerin yaptığı istihdam yasal ama başka siyasi partilerin menfaatine uymadığı için vicdani değildir.

ÇOK SAYIDA CTP'Lİ İŞSİZ KALABİLİR

Bakınız bu hafta UBP-DP hükümeti kuruluyor, haftaya da güvenoyu alıp yürütmeye geçecekler. Bu hükümet diyebilir ki CTP'nin giderayak yaptığı istihdamlar bence kamu vicdanına aykırıdır bu nedenle 50 kişi işten atıyorum. UBP haklı mıdır peki? Bir insanın ekmeğini elinden almaya kalkan her kim olursa olsun haklı değildir.

Zamanında bunu CTP yaparken de CTP'yi sert bir şekilde eleştirmiştik, şimdi aynısı UBP yaparsa onu da çekinmeden şahsen ben eleştireceğim.

Yapılan tüm istihdamlar yasaldır; yani Asım Akansoy doğruyu söylüyor ama vicdani midir? Sınavla alındı diyor Asım Akansoy; UBP'nin 356 istihdamı da personel dairesinin sınavıyla işe alınmıştı ama CTP onları işten attı.

Ne CTP ne de UBP doğru yapmıyor. Kendi partili gördüklerini işe alıyorlar. Mesele budur.

Ne Faiz Sucuoğlu'nun CTP'yi suçlama hakkı vardır ne de Asım Akansoy'un bu istihdamları savunma hakkı.

Partizanlığı iktidar olan her parti yapıyor.

Sonuç olarak CTP-UBP hükümeti döneminde işe giren genç arkadaşlar büyük borçlara umarım girmemişsinizdir çünkü yakında işsiz kalma tehlikeniz var, keza UBP-DP döneminde işe girecek partili gençler siz de çok rahat oturmayın o odalar da çünkü sizlerde kapı dışarı edilmekle yüz yüze kalacaksınız.

Bu düzen bu ülkede böyle kuruldu ve en azından şimdilik herkes memnun.

İSTİHDAMLAR HAKKANİYETÇE OLMADIKÇA

Ben mesleğim gereği birçok bakan ve başbakanla çalıştım. Devletten maaş çektiğim dönemler oldu. En son kadrom Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığındaydı. Küçük hükümetinin ardından dönemin Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar iyi saatte olsun ki çok değerli bir insandır kendisi; bana devam etmek istersem devam edebileceğimi bizzat söylemişti. Öyle tahmin ediyorum ki dönemin başbakanı Özkan Yorgancıoğlu'na bunu danışarak yapmıştı bu teklifi bana. Ben de kendisine yorulduğumu ve devam etmeyeceğimi ifade ederek devletten istifamı vermiştim. Bana herkes delilik basmıştı ozaman. İstifa etmesem benim gibi gazetecinin oradan atılmasını istese de kolay kolay kimse yapamazdı ama ben istifa ettim ve bir başka işsiz olabilecek gencin önünü açmıştım.

Benimkisi bir mesleki hizmetti. Deneyimli bir gazetecinin bir başbakana ya da bakana medya alanında hizmet vermesiydi. Hükümetler ihtiyaçları doğrultusunda sınavla ve hakkaniyet çerçevesinde istihdam yapmalıdır. Bir kişi maksatlarınız için illa ki şart ve gerekliyse onu da istihdam edersiniz. Belki bir kanser doktoru gibi, istisnai durumlar hariç geriye kalan sıradan istihdamlar için tarafsız sınavlarla bu istihdamlar yapılmalı ve rozetine bakılmamalıdır.

Peki bu mümkün mü? Hayır, asla da olmayacak…

***************

GÜNÜN SÖZÜ

Beklemek acı verir. Unutmak acı verir. Ama en büyük acıyı hangisini yapmak lazım bilememek verir.

PAUOLO COELHO
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları