Soyer, Erhürman ve Akansoy potansiyel aday

Yayın Tarihi: 19/04/16 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

Yeni hükümetin kurulmasının ardından şimdi de gözler Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin genel kuruluna çevrildi. İşte bizim ülkede gündem bu kadar hızlı değişebiliyor. UBP ile DP Hükümeti'nin kurulmuş olmasının toplumda pek de heyecan yaratmadığının hepimiz farkındayız. Ortada bir gerçek var ki Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Talat son derece başarısız bir başkanlık dönemi sergilemiştir. Kendisinden beklenen üst düzey performans ne yazık ki sadece beklenti de kalmıştır; bundan tüm partililer son derece rahatsızdır. Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Sekreteri Tufan Erhürman'ın dün yapmış olduğu açıklamada birlik bütünlük çağrısı vardı, neticede kendisi bu partinin genel sekreteri bir diğer deyişle iki numarası, elbette ki sert bir dille eleştirilmesi beklenemezdi . Zaten Tufan hocanın da yapısında sert bir dille eleştiri yapmak pek de uygun değil ancak partinin ileri gelen gençleri, Talat'ı sert bir dille eleştirmeye başladı bile.

Kasım ayında yapılması planlanan kurultayın daha ileri bir tarihe ertelenme ihtimali var mı bilmiyorum ama Ulusal Birlik Partisi ile Demokrat Parti Hükümeti'nin kısa bir süre sonra kriz yaşanması halinde, beklenen performansı gösterememesi halinde elbette ki erken seçim bir yıl sonra değil de daha erken bir tarihte gündeme gelecektir. İşte böyle bir durumda CTP kurultayı yeniden ertelenebilir.

Ancak büyük ihtimalle şu anki hükümet bir yılı aşkın bir süre hükümette kalmayı başaracak ve kasım ayında CTP genel kurula hatta hatta gecikmiş genel kurula gidecek.

TALAT NOKTA KOYMAYA HAZIRLANIYOR

Ne yalan söyleyim Sn Talat'ın daha başarılı değil, başarılı olacağını tahmin ediyordum ama olmadı. Her ne kadar çok uzun bir süre geçmemiş olsa dahi CTP Genel Başkanı olarak bugüne kadar ortaya gerekli performansı koyamadı. Bilmiyorum belki bir yıl süreye daha ihtiyacı vardır. Yaşanan su krizi, mali protokolün imzalanmaması, Sn Erdoğan ile arasının açılması; hep bunlar genel başkanlık görevini başarıyla yürütmesini engelledi. Öte yandan zor da bir kişiliği var Talat'ın. Sürekli basınla kavga eden, basını eleştiren, eleştiriyi kabul etmeyen bir kimliğe büründü. Bu bir siyasi de olmaması gereken özelliklerden biri. Sözün kısası Talat göstermesi gereken performansı o veya bu nedenden dolayı gösteremedi. Talat'ın başarılı bir genel başkan olup olmadığını görmek için ya bir yıl zaman ya da bir seçime ihtiyaç vardır. Her ikisinin de bedeli ağır olacaktır diye düşünüyorum.

Kaynağım bana "Talat'ın hala tereddütleri var ama büyük ihtimal noktayı koyacak ve kurultayda aday olmayacak. Yerine düşünülen tek isim şimdilik Tufan Erhürman. Erhürman üzerinde duruluyor" ifadesini kullandı. Tabii ben bunu iyice araştırdım.

Gerek Talat'ın genel başkanlığa yeniden aday olmama gerekse Erhürman'ın Talat'ın yerine geçecek olması konusunu CTP içindeki farklı görüşlere başvurarak harmanladım.

Talat'ın yeniden aday olup olmama konusuyla ilgili olarak da söyleyebileceğim net tek bir cümle var ki o da henüz bırakma konusunda tereddütleri olduğudur. Bunu da artık Sn Talat'ın kendisi açıklayacak.

CTP'nin potansiyel genel başkan adaylarını inceleyecek olursak karşımıza çokta fazla karmaşık bir tablo çıkmaz. Tufan hoca her ne kadar alçak gönüllü sakin ve nezaketli bir genel sekreter olsa dahi partide hatırı sayılır bir kesimin Tufan hocanın parti genel başkanlığına aday olmasını savunduğunu biliyoruz. Öte yandan İçişleri Eski Bakanı Asım Akansoy da popüler adaylar arasında.

Parti içindeki güvenilir kaynaklarımdan öğrendiğime göre eski başbakanlardan Ferdi Soyer'e de başkan adayı olması için teklifler gitti ancak Soyer'in bu teklifleri reddettiğini duydum; elbette ki böyle zor bir dönemde Soyer aday olursa parti daha başarılı olabilir ancak öyle tahmin ediyorum ki Soyer yerine Erhürman ile Akansoy parti başkanlığına soyunacak.

Bir diğer taraftan da içimden bir ses partide eski tüfeklerin yeniden parti başkanı olması için Ferdi beye baskı yapacaklarını söylüyor; zaten dikkat ederseniz Ferdi bey her zaman ses veren, yazılar yazan, açıklamalar yapan bir tavır sergilemiştir. Her ne kadar genel başkanlığı istemem dese de üzerine ciddi bir şekilde gidilir ve ikna edilirse Ferdi bey parti genel başkanı olmayı kabul edebilir. Burada önemli CTP'yi tekrardan zirveye çıkaracak kişinin nasıl biri olacağı meselesidir. Genç, dinamik ve tecrübesiz bir siyasinin başkan olması doğru olur yoksa yaşını almış ama tecrübeli bir siyasinin başkan olması mı doğru olur.

CTP bunu iyi tartışmalı ve iyi okuyabilmelidir.

Kısa bir süreliğine yaşını almış ama tecrübeli bir siyasi CTP'yi yeniden toparlayabilir her ne kadar Talat bu nokta da başarılı olamamış olsa da.

Bir başka gerçek daha var ki Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin bu saatten sonra başarısız olma lüksüne sahip olmamasıdır; çünkü seçmen kötünün iyisini seçmeyi tercih edebilir ve protest bir tavır sergileyebilir, ülkenin geleceğini tehlikeye atacak kişileri meclise sokabilir.

Kaç gündür yazıyorum hem Ulusal Birlik Partisi'nin hem de Demokrat Parti'nin ve bununla birlikte CTP'nin halka karşı çok ciddi bir sorumluluğu vardır. Bu noktada Hükümet edenler kendilerini toplayıp iyi bir performans sergilemeli ve artık ana muhalefet görevine soyunan CTP de kargaşanın içinden çıkıp, çok başlılığın içinden çıkıp otorite sahibi bir genel başkanla, yeni politikalarla siyaset sahnesine dönmelidir.

Unutmayın ki yoklukta keçiye Abdurrahman efendi denilir. Kimse bu halka böyle bir sonuç yaşatmamalıdır.

***************

GÜNÜN SÖZÜ

Bazı şeylerin gitmesine izin vermek işte bu nedenle çok önemlidir. Onları serbest bırakmak. Gevşek olanı kesmek…

PAULO COELHO

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.