Yirmiyedi'yi engelleyemediler

Yayın Tarihi: 28/04/16 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+
  • Hükümetin asıl sorunu bakanlıklarda hala doğru ekiplerin kurulmamış olması ve bakana hizmet süresince yardım edecek önemli bürokratların bulunması sorunudur. Bir bakan istediği kadar başarılı olsun iyi bir ekip kuramazsa başarılı olamaz, keza bazı bakanlar var ki tecrübeli olmadıkları için başarılı olmaları da zordur. İşte bu bakanlara iyi birer ekip kurup başarılı olmaları sağlanmalıdır. Aksi takdirde hükümet zor ve önemli konularda sınıfta kalır.
  • bir başkan beş yıl boyunca hiçbir surette seçim kaygısı ya da düşürülme kaygısı yaşamazsa acı reçeteleri uygulayıp ülkeyi düzlüğe çıkarabilir. Vekiller de seçildikleri zaman bakan olmayacaklarını bilerek seçilecek ki kaprisler yaşanmasın, aksaklıklar olmasın. Başkanlık sisteminde vekillerin görevi yasa yapmaktır. Başkan kabinesini dışarıdan atar ve ülkeyi yönetir. Kıbrıs gibi küçük nüfuslarda parlamenter sistem iyi çalışmıyor. Gördüğünüz gibi 40 yılda 38 hükümet kurduk. Bu sağlıklı değil

Hükümet 27 sayısıyla güven oyunu aldı. Açıkçası son ana kadar bir fire olacağını ve 26 sayısıyla hükümetin bu köprüyü geçeceğini düşünüyordum ancak gelin görün ki hükümetin fire vermesi konusunda yapılan tüm uğraşlar sonuçsuz kaldı ve hükümet 27 sayısıyla yola çıktı. 27 milletvekili ile hükümet etmenin zorluklarını siyasetten biraz anlayan herkes bilir ancak şöyle de bir gerçek var ki UBP-DP hükümeti iktidardan gitmemek için inanılmaz bir disiplin ve birlik bütünlük içinde çalışacak. Şu an verilen sinyaller böyle.

UBP-DP hükümetinin şu an yaşayacağı para bulmanın ötesinde başka önemli sorunları var. Hükümet, Ankara ile ilişkilerini iyi noktalara taşıdığı durumda asla para sıkıntısı çekmez. Ankara , burada kendisiyle uyum içinde çalışan ve Kıbrıs Türk halkının refahı için Türkiye ile işbirliği yapan bir politika sergilediği sürece herşey ağır ağır yoluna girer.

Hükümetin asıl sorunu bakanlıklarda hala doğru ekiplerin kurulmamış olması ve bakana hizmet süresince yardım edecek önemli bürokratların bulunması sorunudur.

Bir bakan istediği kadar başarılı olsun iyi bir ekip kuramazsa başarılı olamaz, keza bazı bakanlar var ki tecrübeli olmadıkları için başarılı olmaları da zordur. İşte bu bakanlara iyi birer ekip kurup başarılı olmaları sağlanmalıdır. Aksi takdirde hükümet zor ve önemli konularda sınıfta kalır. Birçok bakanlıkta vatandaşa zıt giden, işini yapmama konusunda ayak sürüyen bürokratlar vardır. İşte bu bürokratların derhal görevden alınıp yerlerine iş bilen ve vatandaşa yardım eden bürokratların atanması gerekir ki devletin kapısında sürünen değil işini çözen halk kitleleri oluşabilsin.

Bu son derece alışıla geldik ama bir o kadar da önemli bir sorundur. Yurdum insanı halen bugün devlerin kapısında eziyet görüyorsa hükümete bu zarar vermekten başka bir işe yaramaz.

KAŞİF BENİ ÜMİTLENDİRDİ

Hasbelkader UBP Gazimağusa Milletvekili Ahmet Kaşif ile geçtiğimiz gün gazetede karşılaştık ve sohbet etme fırsatı bulduk. "bu dönemde bakanlık alıp almamak ne kadar önemlidir değildir bilemem ama ben şu an bu hükümetin hem kamu reformu hayata geçirmesi hem de yapılmamış yarım kalan işleri hızla yapması için çalışıyorum. Komitelerin toplanması ve yasaların geç kalınmadan yapılması gerekiyor ki sorunlar aşılabilsin" diye konuşan Kaşif'e hükümetin ömrünü sordum; "hükümetin çalışması ve vatandaşın cebini rahatlatması lazım, önemli sorunları hızlı bir şekilde çözmesi lazım bu yapıldıktan sonra ki ben yapılması için bir gayret olduğunu görüyorum hükümet seçim gününe kadar gider sonrasında da sandıktan başarılı çıkar" dedi ve uzun uzun konuştuk.

Kaşif'in konuşmalarından anladım ki perde gerisinde hükümete destek veren ve başarılı olması için ciddi anlamda çalışan birileri var. Kaşif de bunların başında geliyor. Kaşifle konuştuklarım hükümetin uzun ömürlü olma noktasında beni umutlandırdı diyebilirim.

HÜKÜMETİN BORÇ STOĞU YÜKSEK

Geçtiğimiz gün ülkemizin tanınmış Ekonomistlerinden Necdet Ergün ile yaptığımız söyleşide, Ergün bu denli az bir nüfusa sahip bir ülkenin ekonomisinin hızlı bir şekilde iyileştirilebileceğini ve refah düzeyinin artırılabileceğini anlattı. "hükümet protokolünü inceledim, programın karşı olduğum bazı noktaları var ancak genel anlamıyla bu protokolün altına imza atarım. Gelin görün ki bugüne kadar programların uygulanmasında sıkıntılar var. Program uygulanmıyor, uygulanırsa sorunlar aşılabilir. Ancak unutmayalım ki KKTC ekonomisinin ciddi bir borç stoğu var, dahası özel sektörde çalışan neredeyse herkes hükümete borçlu. Bu da bir başka önemli sorun ama bu sorunlar iyi çalışılırsa hepsinin reçetesi vardır çözülebilir" diyen Ergün parlamenter sistemden çıkıp başkanlık sistemine geçilmesinin de artık şart olduğunu söyledi.

Rum tarafındaki başkanlık sistemi aslında buna en iyi örnek . Başkanı halk seçiyor ve başkan kabinesini atıyor. Partiler hükümete desteğini çekse bile başkan istifa etmedikten sonra görevine devam edebiliyor.

İşte bu nokta da Necdet Ergün'ün de verdiği bir örnek var; "bir başkan beş yıl boyunca hiçbir surette seçim kaygısı ya da düşürülme kaygısı yaşamazsa acı reçeteleri uygulayıp ülkeyi düzlüğe çıkarabilir. Vekiller de seçildikleri zaman bakan olmayacaklarını bilerek seçilecek ki kaprisler yaşanmasın, aksaklıklar olmasın. Başkanlık sisteminde vekillerin görevi yasa yapmaktır. Başkan kabinesini dışarıdan atar ve ülkeyi yönetir. Kıbrıs gibi küçük nüfuslarda parlamenter sistem iyi çalışmıyor. Gördüğünüz gibi 40 yılda 38 hükümet kurduk. Bu sağlıklı değil".. dedi.

Vatandaş elbette ki cebindeki paranın ne kadar çok harcandığına bakar, ay sonu maaşını alıp almayacağına bakar. Gelin görün ki hükümet olmayıp muhalefet olan Türkiye ile imzalanacak ekonomik protokolü yıkım paketi görür, kendisi iktidar olduğunda bunun adı protokol olur.

Yurdum insanı yol ister, hastane ister, okul ister, para ister, insanca yaşamak ister. Hükümet bunu yapmakla mükelleftir, nasıl yaparsa yapsın yapmakla mükelleftir.

İktidarsız eli kolu kalkmayana değil yılda bir erken seçime gidene derler. İşte bu nedenle şu an ki hükümet işi sıkı tutmak zorunda, tabii amaç cukkayı doldurmak değilse.

************

Kutlu Evren'İN ACI GÜNÜ

İçişleri Bakanı Kutlu Evren'in kıymetli annesi ne yazık ki hayata gözlerini yumdu. Öğrendik, üzüldük. Sn Evren'e ve ailesine başsağlığı ve sabırlar dilerim. Validenizin makamı Ala olsun.

***************

GÜNÜN SÖZÜ

Bir gün kalkacaksınız ve hep hayal ettiğiniz şeyleri yapmaya vakit kalmamış olacak. Şimdi tam zamanı. Harekete geçin.

Paulo Coelho - Simyacı

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.