Saner'in iki artısı var

Yayın Tarihi: 29/04/16 08:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Hükümet güven oyu aldı ve artık yürütmeye oturdu. Bu saatten sonra Hükümet sorumluluklarını hızla yerine getirecek ve eksik ne varsa üzerine gidecek. Bir yerlerden yola çıkılacak, bunun başka çaresi yok. Ancak en büyük sorunlardan biri de birçok bakanlığın bütçesinin icraat yapabilmesi için yeterli avantajlara sahip olmaması. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da bütçesi en dar olan bakanlıklardan biri, oldukça geniş ve önemli bir bakanlık aynı zamanda. Bakanlık dağıtımlarında belki menfaatsiz bir bakanlık gibi gözükse de bu ülkenin en önemli sorunlarını çözmekle mükellef olan, çok değerli ve sebatkar bir personele sahip bir bakanlıktır Çalışma bakanlığı.

Ersan Saner aslında hiç ilgisi olmayan bu konuda tecrübeli olmayan siyasi bir kimlikle Çalışma Bakanlığına getirildi. Alacağı bakanlıkta ben çok iyi biliyorum ki Ulaştırma Bakanlığıydı ancak kabine içi çekişmeler sonrasında bu mümkün olmadı.

Ersan beyin bir eksisi iki de artısı var şu an. Eksi olan yani Çalışma Bakanlığı konusunda bilgisiz olması ama artılarından biri hem Çalışma bakanlığında çok iyi bürokratlara sahip olması hem de Ersan beyin çalışkan, inançlı ve azimli olmasıdır. Ersan beyin bu iki artısı onu Çalışma Bakanlığı'nda başarılı kılacaktır:

Ersan bey düzgün, dürüst ve çalışkan bir siyasidir, her şey önce bunu teslim etmek lazım. İyi niyetlidir ve iyi bir vicdanı vardır. İşte bu artılar onu başarılı kılacaktır.

Ama Çalışma ve Sosyal güvenlik bakanlığının hızla çözülmesi gereken sorunları var; bunları kaleme almak ve bakanı uyarmak da lazım.

Çalışma bakanlığı bu ülke de en çok dikkat edilmesi, üzerinde emek harcanması ve en geniş bütçelerden birine sahip olması gereken bakanlıklardan biri. Peki bu neden yapılmıyor sorusunu soralım kestirmeden; hiçbir başbakanın ya da hükümetin umurunda değil de ondan.

BÜTÇESİ KIT KANAAT

Evet, Çalışma Bakanlığının bütçesi olması gerekenden hayli az ve yetersiz olduğu için, gerekli personellerin istihdamı dahil, araba, ulaşım, mesai ödemeleri hep bu tür şeyler hatta güvenlik de buna dahil bakanlığın önemli eksikliklerinden.

SOSYAL HİZMETLER YETERSİZ

Bunu çalışma bakanlığını eleştirmek olsun diye yazmıyorum, Sosyal Hizmetler Dairesi genç kızların uğramış olduğu saldırılar olsun, şiddet olsun, tecavüz olsun ya da gençlerin rehabilitesi konusunda, şiddet gören kadınlarla ilgili ve daha birçok konuda olaylara müdahale etmede hem personel hem de araç bakımından ciddi eksiklikler yaşıyor. Sosyal hizmet uzmanlarının vakalara müdahale ederken hiçbir güvenliği yok desek yeridir, hatta birçok yere kendi araçlarıyla gittiklerini dahi duymuştum.

Şimdi bakanlığın parası olsa, tüm bunları karşılayacak, yok ki bu sorunlar yaşanıyor.

İŞYERİ DENETİMLERİ

Bir süre önce işyeri baskınları daha sık yapılıyordu, şu sıralar buna ara verildi diye düşünüyordum ki işte bu darp haberiyle farkına vardık ki denetimler yapılmaya başlandı. Umarım bakanlık daha sık ve daha sert bir şekilde bu denetimleri sürdürür ve ara vermez. Bilhassa Girne bölgesinde bazı elemanların bu denetimlere çıkma konusunda isteksiz olduklarını ve görevden kaçtıklarını duymuştum.

Bakanlığın hiçbir şekilde taviz vermemesi gerekiyor. Bu nedenle işyeri denetimlerine en iki polis ile bazı baskınlar yapılırsa, kaçak yaşama izin vermeye niyetli işyeri sahipleri de bu tür yanlışlardan korkar ve çekinir diye düşünüyorum.

Yani Çalışma Bakanlığı gibi kilit noktada olan bir bakanlığın ağırlığının her haliyle toplumda hissedilmesi gerekiyor. Ama birileri oy vermeyecekmiş, birileri seçim zamanı para yardımı da yapmayacakmış, birşeyler düzelsin istiyorsak bunları da göze alacağız artık.

DENİZ LİMANLARI SORMA GİR HANI

İş yalnızca Çalışma Bakanlığına bir ağırlık kazandırmakla bitmiyor, İçişleri bakanlığının da kaçak yaşamın kontrol altına alınması için ciddiyetle olaylara eğilmesi gerekiyor. Ercan havalimanı ne kadar da ciddi ve korunaklı değil mi? Kuş uçmuyor oralarda, ya da en azından biz öyle sanıyoruz, peki deniz limanları neden laçka?

Neden cebinde üç kuruş parası olan gelip o limanlardan elini kolunu sallayarak girebiliyor, duyduğuma göre limanlarda x-ray cihazı da yokmuş. Yani deniz limanları daha korunaksız daha ciddiyetsiz. Sanki bir ülkenin arka bahçesi gibi bir şey.

Polis zaman zaman kimlik sahtelemiş kişiler yakalamıyor mu? Bu ve buna benzer insanlar deniz limanlarının yetersiz olduğunu biliyor ki sahte kimlikle adaya oralardan giriş yapmaya cesaret ediyor.

Sonuç olarak hükümetin kendisi ilk önce Çalışma Bakanlığının bu ülkedeki öneminin farkına varacak ve eksikliklerini gidermek için gerekeni yapacak. Hükümetler bu bakanlığı dikkate almadığı sürece, bakanlık aciz, korunmasız, yetersiz bir şekilde olayların üzerine gitmeye devam eder, eder de sonuç alamaz, başarılı olamaz.

Kaçak yaşamda ısrar edenlerde hükümet korkusu olsun bakalım bu sorunlar yaşanır mı? Daha geçtiğimiz yıl ölümlü iş kazaları ve birçok olay yaşanmadı bu ülke de. Hala daha da yaşanıyor..

Bu yazıklarımın elbette ki Bakan Saner ile alakası yok. Ersan beye hangi gazeteci ne sorarsa sorsun sonuçta çıkıp kendi hükümetini eleştirecek değil ya, bir şey bulup teselli edecek belki basını ama işte bu işler teselliyle değil, Başbakanın ve maliye bakanının desteğiyle çözülebilir ancak.

****************

GÜNÜN SÖZÜ

Aşk, bazen gitmekIe kaImak arasında verdiğin en büyük savaştır. Sevmeyenin akIı, gerçekten sevenin kaIbi kazanır bu savaşı.

PAULO COELHO

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları