Ankara, Rumları tanımıyorum demesin !!!

Yayın Tarihi: 04/05/16 08:00
okuma süresi: 9 dak.
A- A A+
Düşünsenize Türk vatandaşı bir kimse Kıbrısın Kuzeydeki toprakları Türkiye tarafından işgal edildiği iddiasıyla Kuzey-Güney kara kapılarından Güney'e geçemeyecek ama Türkiye'nin herhangi bir havalimanında Türkiye'nin fiilen tanımadığı ama ülkesinde seyahat özgürlüğü tanıdığı bir ülkeye "Kıbrıs Cumhuriyetine" gidebilecek.

Rum tarafı da işgalci dediği bir ülkenin vatandaşlarını vizesiz ülkesine alacak ve işgalci olarak nitelendirdiği bir başka ülkeye gidebilecek. Dahası bugün İstanbul'dan Larnaka'ya inen bir Türk vatandaşı bir hafta sonra Ercan havalimanından KKTC'ye giriş yapıp Lokmacı sınır kapısından bir hafta önce vizesiz girdiği topraklara adım dahi atamayacak.

Peki bir başka soru da soralım; İstanbul'dan Larnaka'ya uçan bir Türk yurttaş, Lokmacı sınır kapısından Kuzey' geçebilecek mi? Geçtikten sonra geri dönebilecek mi? Velev ki Güneyden Kuzey'e geçti, peki ya Ercan havalimanını kullanıp İstanbul'a geri dönebilecek mi? Eğer bu soruların cevabı evetse Ankara Kıbrıs'ın Güneyini de Kuzeyini de kendi yurttaşları için serbest bölgeye sokabildi demektir. Aşk olsun Türkiye'ye, şapka çıkarıyorum, büyük başarı.

Bir süreden beridir Türkiye ile Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin vizesiz seyahat edebilmesi konusu gündemde tartışılıyor. Türkiye, İngiltere hariç neredeyse tüm AB üyesi ülkelerle vize olmadan seyahat yapabilme imkanına sahip olacak. Son derece önemli ve doğru bir adım bence. Türkiye devleti, Avrupa Birliği ülkeleri ile sınayi alanda gümrük birliği anlaşması imzaladığı için tüm AB ülkeleri ile ki buna Rum tarafı da dahil, ben "Kıbrıs Cumhuriyeti" diyeyim de doğruyu yazmış olayım sıkı bir işbirliği içinde.

AB'ye üye ülkelerle vizesiz dolaşım özgürlüğü Kıbrıs Cumhuriyeti'ni de kapsadığı için Türkiye Hükümeti Bakanlar kurulu bu yönde de bir karar üretti. Ankara'nın bu kararını kesinlikle yadırgamıyorum, aksine doğru da buluyorum ama gelin görün ki ortaya da saçma sapan bir durum daha çıkmış olacak bu kararın ardından.

ÇELİŞKİLER VE CEVAP BEKLEYEN SORULAR

Kıbrıslı Rumlar ile Türkiye'de yaşayan Türkler karşılıklı vizesiz iki ülke arasında özgürce seyahat edebilecekler. İlk bakışta son derece olumlu ve pürüzsüz bir gelişme olarak algılanıyor. Gelin bir bakalım gerçekten öyle mi?

  • KKTC'de yaşayan Türkiyeli bir yurttaş, Lefkoşa Lokmacı sınır kapısından vizesiz ya da vizeli geçebilecek mi? Hayır. Çünkü Kıbrıs'ın Kuzeyindeki kara geçiş kapıları Rumlar tarafından yasadışı olarak görülüyor. Rumlara göre işgal edilmiş topraklar; peki kim tarafından, yine Rumlara göre Türkiye tarafından.. devam edelim..

  • Türk menşeli havayolları Güney Kıbrıs'a uçabilecek mi? Ya da uçacak mı? Türk hükümetinin bakış açısı bu soruya acaba nedir? Eğer Türkiye, Rum tarafını fiilen tanımıyorsa Türk uçak şirketlerinin Rum tarafına uçmaması gerekiyor, şu an olduğu gibi ama her iki ülke de vizesiz yani bir diğer deyişle sorgusuz sualsin, kendi ülkesi gibi gidip gelebilecek. Bir tür AB ülkesi gibi. Peki bu duruma göre Türkiye devleti hala Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımıyor mu? Gerçekten böyle mi? Kıbrıslı Türklerle-Rumlar seyahat konusunda eşitlendiler bilmem farkında mı tanımıyor diyenler.

OLAĞANÜSTÜ BİR ANOMALİ

Düşünsenize Türk vatandaşı bir kimse Kıbrısın Kuzeydeki toprakları Türkiye tarafından işgal edildiği iddiasıyla Kuzey-Güney kara kapılarından Güney'e geçemeyecek ama Türkiye'nin herhangi bir havalimanında Türkiye'nin fiilen tanımadığı ama ülkesinde seyahat özgürlüğü tanıdığı bir ülkeye "Kıbrıs Cumhuriyetine" gidebilecek.

Rum tarafı da işgalci dediği bir ülkenin vatandaşlarını vizesiz ülkesine alacak ve işgalci olarak nitelendirdiği bir başka ülkeye gidebilecek. Dahası bugün İstanbul'dan Larnaka'ya inen bir Türk vatandaşı bir hafta sonra Ercan havalimanından KKTC'ye giriş yapıp Lokmacı sınır kapısından bir hafta önce vizesiz girdiği topraklara adım dahi atamayacak.

Peki bir başka soru da soralım; İstanbul'dan Larnaka'ya uçan bir Türk yurttaş, Lokmacı sınır kapısından Kuzey' geçebilecek mi? Geçtikten sonra geri dönebilecek mi? Velev ki Güneyden Kuzey'e geçti, peki ya Ercan havalimanını kullanıp İstanbul'a geri dönebilecek mi?

Eğer bu soruların cevabı evetse Ankara Kıbrıs'ın Güneyini de Kuzeyini de kendi yurttaşları için serbest bölgeye sokabildi demektir. Aşk olsun Türkiye'ye, şapka çıkarıyorum, büyük başarı.

Peki biz Kıbrıslı Türkler ne olacak sorusunu sormayın. Biz gene ezilmeye ve tanınmamışlığa devam. Şimdi ben de çıkıp bin bereket versin Rumlar bize vatandaşlık verdi de biz de Avrupa'ya özgürce gidip gelebiliyor muyuz mu deyip. Gerçek bu ama beni üzen bir gerçek. Yapay bir vatandaşlık zira bu.

KKTC VATANDAŞLARI HEMEN TC PASAPORTU ALMALI MI?

Ankara'nın kendi lehine atmayı başardığı bu adımdan Kıbrıslı Türkler de yararlanmasını bilmeli diye düşündüm bir an. Düşünsenize tüm KKTC vatandaşları Türkiye Lefkoşa Büyükelçiliğine başvurup Türkiye vatandaşı olma hakkını elde edebilir ve vatandaş olduktan sonra da yine vizesiz AB'ye üye ülkelere vizesiz gidebilir. İlginç bir fikir değil mi?

Ama aklıma bir başka soru da gelmiyor değil! Her ne kadar bir birey birden çok vatandaşlık alma hakkına sahip olsa ve bu normal kabul edilse de Kıbrıs'ta yaşayan Kıbrıslı Türkler hem Kıbrıs Cumhuriyeti hem Türkiye vatandaşlığı taşıyarak acaba kimin tabası olmuş olacak ve de annesi kim olacak… bilmem anlatabildim mi?

Sonuç olarak Türkiye adına, Türkiye ile Kıbrıs Cumhuriyeti adına karşılıklı vizelerin kaldırılması son derece önemli bir adım. Bunu yürekten destekliyorum. Dolaylı olarak belki Kıbrıslı Türklere de bir faydası olabilir bu gelişmenin. Ancak Ankara tarafından atılan bu adım Kıbrıs'taki çözümsüz durumdan ötürü çok ilginç de çelişkiler yaratmış durumda, ki bunları yukarıda izah ettim.

Kişisel fikrimi de söylemeden geçmeyim. Evet; Ankara, Rumların Lefkoşa'sını bal gibi tanıyor, hiç kimse tanımıyor demesin. Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu da Kıbrıslı Türklerin buna bu şekilde inandığını bilsin.

ANKARA, KIBRIS CUMHURİYETİNİ TANIMIYOR DİYENLERE NOTLAR

  • Örneğin Türkiye takımları KKTC takımları ile maç yapamıyor ama Rum tarafında konaklayıp tanımadığı Rum yönetimiyle maç yapıyor hatta üstüne bir arbede yaşayıp rencide olup ülkelerine dönüyorlar.

  • Örneğin Kıbrıslı Türk Üreticilerinin bir kısmı Mersin kapısında takılıp kalıyor ama Gümrük antlaşmasından dolayı Türkiye-Rum Yönetimi ile mal alışverişi yapabiliyor. Siz 5 tır portakalı Türkiye'ye satamayabiliyorsunuz.

  • Örneğin Rum tankları, Kurtuluş savaşında önemli bir yeri olan Petlas firmasının lastiklerini satın alıp kullanabiliyor ama KKTC hala Türkiye'den gümrüklü alışveriş yapabiliyor.

  • Örneğin Türkiye, Rum yönetimini tanımıyor ama "Kıbrıs Cumhuriyeti" bayrağını AB ile toplantılarda bulundurmak zorunda kalıyor. Hatta, Rum Eğitim Bakanlığı orkestrası Topkapı sarayında konser dahi verebiliyor.

  • Anlayacağınız, evet Türkiye, Rum Devleti diye bir yapıyı kabul etmiyor ama birçok alanda işbirliği yapıyor. Çünkü buna mecbur, Çünkü biz beğenmesek de, Türkiye kabul etmese de maalesef "Kıbrıs Cumhuriyeti" bir devlet ve tanınıyor. Bu nedenle Türkiye de tanımamanın gerekliliklerini yerine getiremiyor. Dedim ya gerçekler!

  • Bu durum ve de bu fotoğraf inanılmaz çelişkilerle dolu meşru bir fotoğraftır.

****************

GÜNÜN SÖZÜ

Eğer farklı bir yapıya sahipsen, daima insanlar tarafından yalnız bırakılmaya mahkumsundur.

Cemal Süreya

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.