Hükümetin avantajı neden Denktaş?

Yayın Tarihi: 13/05/16 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

Serdar bey sadece yangının sönmesi için musluğu açtı. Hata mı etti peki? Etmedi çünkü bu ülkenin çarkı böyle dönüyor. Yani biz bağırsak da hoşumuza giden bu. Vatandaş para ister, piyasalar para ister, şu satılacak bu gidecek siz sanıyor musunuz ki birinin umurunda. Artık kapital bir dünya da yaşıyoruz. Sütçü sütünü satar parasını alamaz, hellimci alamaz, narenciyeci alamaz ve der ki bu insanlar "ben anlamam kardeşim bana paramı ver çünkü param yok, nasıl bulacan sana kaldı".

CTP de varsın gitsin muhalefetini yapsın. İlkeleri, ideolojisi, inancı çalınmış bir topluma direniş aşısı yapsanız da tutmaz. İşte bu nedenle CTP'ye muhalefet görevi düşüyor. Acı ama gerçek böyle.

Yoksa Serdar Denktaş'ın değiştiği falan yok. Sadece kuralları uyguluyor. Serdar beyi tanıdığım kadarıyla iyi giden bir durumu kötüye çevirme ve kötüyü iyiye çevirme noktasında eşi benzeri yok. Yoksa hem bu kadar dostu kırmaz hem de her defasında yeniden doğamazdı. Elbette ki bu doğru bir yöntem değil. Yoksa Denktaş soy isminin avantajları doğru siyasetle birleştirilebilseydi Serdar Denktaş uzun yıllar başbakan olarak kalırdı.

Bir zamanların Soyer hükümeti zamanında maaşlar o kadar bir zor ödenirdi ki maaşların ödendiği ya da ödeneceği hemencecik haber olurdu. Yadırgardık tabii; düşünsenize bir hükümetin en birincil görevlerinden biridir maaş ödemek ama ödenemediği için ödendiğinde haber olurdu.

Kötü bir hükümet dönemi yaşadık yakın geçmişte. Önce CTP-DP, sonra CTP-UBP. Her ikisi de son derece kötüydü. Aktörler aynı. Peki ne oldu da UBP-DP hükümeti başarılıymış gibi görünüyor şu an ya da başarılı olacakmış gibi bir hava hakim oldu bir anda. Bunu iyi işlemek iyi anlatmak lazım.

CTP HÜKÜMETTEYSE DOMİNANTTIR

CTP ciddi yanlışlar yapıyor olsa da katı prensipleri olan bir partidir. Bu nedenle eğer CTP hükümetteyse o hükümetin egemen partisi CTP olur. Ne UBP'nin ne DP'nin sözü orada çok da geçmez. Bugüne kadar bunu defalarca kez yaşadık. Hükümet ortağına kafa tutar, Ankara'ya kafa tutar hızını alamaz kendi kendine de kafa tutar bu parti. En son kendi içinde kavga etmeye başlayınca da hükümet etme işi durdu ve koalisyondan gittiler.

İyi mi oldu aslında iyi olmadı çünkü CTP potansiyeli olan bir parti ve bu potansiyel performansa dönüşmediği için başarılı olma şansları da yoktu. Keşke performans ortaya koyabilselerdi.

UBP-DP NEDEN KURULDU?

Gelelim UBP ile DP'nin neden hükümet kurduğuna. Bunun birkaç cevabı var ama ben yazılabileni yazayım da sansasyon olmasın. Özersay korkusu. Özersay'ı da eleştireceğimiz noktalar var ama onun sırası şimdi değil. Ortada bir gerçek var ki Özersay şu an ağırlıklı olarak sağ tabanın üyelerine ve kitlelerine yükleniyor, geziler ve toplantılar yapıyor. Hem sürekli bir şekilde yapılıyor bu çalışma. UBP de DP de bunun farkında ve bu tehlikeyi bertaraf edebilmeleri için hükümete gelmeleri ve iyi çalışmaları gerekiyor. İşte şu an yapılan da bundan başka bir şey değil.

Yoksa Serdar Denktaş'ın değiştiği falan yok. Sadece kuralları uyguluyor. Serdar beyi tanıdığım kadarıyla iyi giden bir durumu kötüye çevirme ve kötüyü iyiye çevirme noktasında eşi benzeri yok.

Yoksa hem bu kadar dostu kırmaz hem de her defasında yeniden doğamazdı. Elbette ki bu doğru bir yöntem değil. Yoksa Denktaş soy isminin avantajları doğru siyasetle birleştirilebilseydi Serdar Denktaş uzun yıllar başbakan olarak kalırdı.

Özersay'ın dünya görüşünü bilemem kimse de bilmiyor zaten, gözlemlerim bana sağ görüşlü bir politik kimliğe sahip olduğunu gösteriyor. Hali hazırda sağ görüşlü birçok vatandaşın Özersay2a yakınlaşması da bize bunun için bir delil olabilir ama şu da bir gerçek ki sol partilerden de bir yakınlaşma var.

Ağırlıklı olarak DP ve sonrasında UBP'nin tabanından bir üye kayması var Halkın Partisine. İşte UBP-DP hükümeti hükümet imkanlarını da kullanarak bunu durdurmayı deneyecek ve büyük ihtimal de durduracak. Ama bu demek değil ki Özersay iyi bir oy almayacak. Çünkü diğer partilerin samimiyetine inanmayan çok insan var.

HÜKÜMETİN AVANTAJI NEDEN DENKTAŞ?

Önce sorunları basitçe analiz edelim. Bu ülkenin asıl sorunu nedir? Sen ver ben yeyim sorunudur. Benim çocuğu da işe al sorunudur. Bu sorun sağ partiler ve Ankara işbirliğinde yaratılmış ve CTP tarafından da devam ettirilmiştir. Geldiğimiz noktada CTP parti olarak Ankara ile ters düştü, mali protokol imzalanmadı, maaşlar ödenmedi, üreticinin alacakları ödenmedi ve kriz çıktı. Şu an ne yaptı Serdar bey; hızla iç borçlanmaya gitti ve kriz geçici olarak aşıldı. Protokol de imzalandıktan sonra mevcut durum sadece iyileşecek. Yani KKTC ayağa falan kalkmayacak, ekonomi büyümeyecek, bu ekonominin büyümesi öyle kolay değil ki. Korkunç bir iç borcu var, yönetim zaafiyeti var.

Serdar bey sadece yangının sönmesi için musluğu açtı. Hata mı etti peki? Etmedi çünkü bu ülkenin çarkı böyle dönüyor. Yani biz bağırsak da hoşumuza giden bu.

Vatandaş para ister, piyasalar para ister, şu satılacak bu gidecek siz sanıyor musunuz ki birinin umurunda. Artık kapital bir dünya da yaşıyoruz.

Sütçü sütünü satar parasını alamaz, hellimci alamaz, narenciyeci alamaz ve der ki bu insanlar "ben anlamam kardeşim bana paramı ver çünkü param yok, nasıl bulacan sana kaldı".

CTP de varsın gitsin muhalefetini yapsın. İlkeleri, ideolojisi, inancı çalınmış bir topluma direniş aşısı yapsanız da tutmaz. İşte bu nedenle CTP'ye muhalefet görevi düşüyor. Acı ama gerçek böyle.

Serdar Denktaş yapı olarak Hüseyin Özgürgün'den farklı. Hüseyin bey daha sakin bir mizaca sahip, hükümet etme konusunda daha yavaş hareket ediyor; Serdar bey sahada daha fazla çalıştığı için ve Türkiye ile ilişkileri daha iyi olduğu için farkını hemen hissettirdi.

Türkiye Başbakan yardımcısı Türkeş ile iyi bir hukuku olması da buna bir artı ekledi. Yoksa Serdar bey uzun yıllardır siyasette olan biri olarak kendisinden beklenen başarıyı hiçbir zaman kaydetmemiştir.

Haa bu saatten sonra yok olmak üzere olan partisini toparlar ve herkesi kazanır yani gerçekten değişirse o ayrı. Bir bakarsınız iki yıl sonra başbakan da olur. Olmaz demeyin bu ülke de kimler neler oldu da şaşıp kaldık.

Sonuç olarak UBP ile DP'nin bu son şansı. Bu son derece doğru. Eğer hükümet maaş ödemenin ötesinde ciddi adımlar atar ve her kesimin sorunlarını çözebilirse kral olur aksi takdirde Özersay vura devire gelir.

Ne olacağını bir yıl sonra daha net konuşabiliriz. Bir yıl !

**************

GÜNÜN SÖZÜ

Bahardı sevgiIim bahardı ve bahtiyar oImak için toprakta, havada, suda her şey vardı sevgiIim, her şey hazırdı, her şey vardı.

NAZIM HİKMET

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları