Girne Üniversitesi'nin dava konusu ortadan kalktı

Yayın Tarihi: 23/05/16 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
Son aylarda Girne Üniversitesi için çok yazıldı çok çizildi. Elime geçtiğimiz gün iki belge geçti. Bu belgeler Başsavcılığımızdan, Dışişleri Bakanlığımız ile Çalışma Dairemizin, Girne Üniversitesi ile ilgili "YİM" kararı ile "Ara Emri" konusunda istenen görüş hakkındaydı. Başsavcılığımızın verdiği resmi hukuksal görüşlerini okuduğumda, resmi makamlar gibi ben de Girne Üniversitesi'nin "YİM"kararının hilafında (tersine) herhangi bir icraatı olmadığını ve ayrıca Kamu Tüzel Kişiliği ile ilgili de herhangi bir sorununun bulunmadığını anlıyorum.

Konunun daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacağı düşüncesiyle üniversitelerin kurulması için yürürlükte bulunan ve Başsavcılık görüşünde de yer alan yasanın ilgili maddesini sizlere aktarmakta fayda gördüm.

"65/2005 sayılı Yüksek Öğretim yasasının 2'inci maddesinde 'Üniversite' bilgiyi üretmek ve topluma hizmet amacı ile bilim ve teknoloji ile araştırmaların yapıldığı bilimsel kurum ve yöntemlerin üretildiği, geliştirildiği, öğretildiği ve uygulandığı ulusal kültürün, insanlığın evrensel değerleri ile bir arada geliştirilip yayıldığı, özgür ve yaratıcı düşüncenin yeşerme ortamları sağlayan, akademik özgürlük ve kurumsal özgürlüğe sahip Kamu Tüzel Kişiliğine haiz Yüksek Öğretim Kurumu" şeklinde tanımlanmaktadır.

65/2005 sayılı yasaya göre Üniversiteler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen "Açma Ön İzin ile" Yüksek Öğretim Denetleme ve Akreditasyon Kurulu (YÖDAK)'ın kararı ile kurulabilmektedirler.Üniversiteler Fasıl 113 Şirketler Yasası altında kurulmamaktadırlar.

Bu bilgilerin ardından yine Başsavcılığımızın hukuksal görüşünde "Girne Üniversitesi'nin kamu tüzel kişiliği statüsü ile ilgili herhangi bir sorunun olmadığı anlaşılıyor.

Başsavcılığın verdiği görüşteki ilgili paragrafa ise baktığımızda şu nokta dikkat çekiyor: "Girne Üniversitesi'nin kamu tüzel kişiliği" ile ilgili verdiği hukuksal görüş; "65/2005 sayılı Yüksek Öğretim Yasası uyarınca Milli Eğitim Bakanlığı'nın vermiş olduğu 04/03/2013 tarihli "Açma Ön İzni" uyarınca YÖDAK'ın 19 Mart 2013 tarihinde aldığı 13/04 sayılı karar ile "Girne Üniversitesi" ismi altında bir üniversite kurulmuş olup konu üniversite 65/2005 sayılı yasanın (2).'ci maddesinde anlamını bulan kamu tüzel kişiliği statüsünü kazanmıştır".

Yine ilgili Başsavcılık görüşünde "Girne Üniversitesi"nin kuruluşunun ve kaydının iptali ile ilgili Yüksek Mahkeme'de ikame edilen herhangi bir dava neticesinde üniversitenin kuruluşu ve kayıdıyla ilgili olarak Devletin herhangi bir organının karar veya işlemlerinin yürütülmesinin durdurulmasını emreden herhangi bir mahkeme kararının olmadığına da yer verilmektedir.

Başsavcılık yine verdiği görüşte şunları söylüyor : "65/2005 sayılı Yüksek Öğretim Yasası uyarınca Milli Eğitim Bakanlığı'nın vermiş olduğu 04/03/2013 tarihli "Açma Ön İzni" uyarınca YÖDAK'ın 19 Mart 2013 tarihinde aldığı 13/04 sayılı karar ile "Girne Üniversitesi" ismi Yüksek Öğretim Kurumu'nun kuruluşunun ve kaydının iptali ile ilgili YÖDAK ve Eğitim Bakanlığı aleyhine Yüksek Mahkeme'de ikame edilen bir dava neticesinde konu üniversitenin kuruluşu ve kayıdıyla ilgili olarak YÖDAK veya Eğitim Bakanlığı'nın veya Devletin herhangi bir organının karar veya işlemlerinin yürütülmesinin durdurulmasını emreden bir mahkeme kararı mevcut değildir".

Yine Başsavcılığın verdiği hukuksal görüşte, kamuoyunda da tartışılan Girne Üniversitesi'nin TİCARİ ÜNVANI konusunda da ortada tartışılacak herhangi bir konunun kalmadığını anlıyoruz.

İşte Başsavcılığın verdiği görüşteki ilgili paragraf : "MŞ 16098 Tescil Nolu şirket özellikle YİM 144/2015 sayılı davada 8/7/2015 tarihli istida uyarınca muhterem mahkemenin dava sonuçlanıncaya kadar MŞ16098 tescil nolu şirketin "Girne Üniversitesi ticari ünvanının kaydıyla ilgili davalının (yani resmi Kabz memurluğu ve mukayyitlik Dairesi'nin) karar ve/veya işlemlerinin yürütülmesinin durdurulması kararından sonra, fasıl 116 altında tescil edilmiş olan 10623 no'lu ticari ünvanın Şirketler Mukayyitliği nezdindeki tescilinin iptal edilmesini ilgili şahıs şirket 8/2/2016 TARİHİNDE RESMİ Kabz Memurluğu ve Mukayyitlik Dairesi'nden talep etmiş ve bu talebi uyarınca "Girne Üniversitesi" ticari ünvanı Şirketler Mukayyitliğince silinmiştir. Yapılan silinme veya terkin işlemi 8 Mart 2016 tarihli Resmi Gazetenin V'inci ekinde de yayınlanmıştır".

Son olarak Başsavcılığın görüşünde yine kamuoyunda uyulmadığı yönündeki YİM kararı ile ilgili "mahkeme kararlarına titizlikle uymaktadır" denilerek son nokta konulmuştur. (Konu davadaki Davalılar ve özellikle şirketler mukayyitliği muhterem mahkemenin vermiş olduğu ara emirlerine bu güne kadar hukuki müşavere almak suretiyle titizlikle uymaktadırlar).

Merak edenler için başsavcılık belgelerini de yayınlıyorum.

Sonuç olarak Girne Üniversitesi Ticari Unvanını kendi isteği ile mahkeme sonuçlanmadan sildirmiş ve ortada tartışılacak herhangi bir konu kalmamıştır. Başsavcılık belgeleri bunu ayan beyan ortaya koyuyor. Bu ülkede ender yapılan iyi işlerin başında gelen yüksek öğrenim konusunda yapılan tartışmaların ülke ekonomimize ve uluslararası alanda ülkemizin kabul edilen iyi markasına zarar getireceği kanaatiyle bundan sonra hiçbir üniversitemizin yıpratılmaması için kamuoyunda tartışılmaması gerektiğini düşünüyorum.

**************

GÜNÜN SÖZÜ

Aşkın bir erkeğin Kişisel Menkıbesinin peşinden gitmesine engel olmadığını anlaman gerekiyor. Böyle bir şey söz konusu olduğu zaman bil ki Evrenin Dili'ni konuşan aşk değildir bu, yani gerçek Aşk değildir.

Paulo Coelho - Simyacı

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları